You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Lesgeef project in Bolivia door Thirza Toes

Thirza Toes

Un mes en Bolivia

Wat doe je als je een hele zomer niks te doen hebt en wilt reizen, maar je ook nog enigszins nuttig wilt maken? Juist, dan ga je vrijwilligerswerk doen in het buitenland! Maar, naar welk land? Aangezien ik altijd al graag naar Zuid-Amerika wilde en mijn Spaans wilde verbeteren, was ik er al snel uit: ik ging een maand naar Bolivia om daar Engelse les te geven.

Tijdens de vlucht naar Cochabamba begon ik toch enigszins zenuwachtig te worden. Hoe zou het werk bevallen? Hoe zou het gastgezin zijn? Eenmaal in Cochabamba aangekomen, werd ik van het vliegveld gehaald door een van de medewerkers van Projects Abroad. Ze bracht me naar mijn gastgezin, waar ik hartelijk ontvangen werd. Oftewel, ik had me druk gemaakt om niks, want het gezin was hartstikke open en gastvrij. In mijn gastgezin leerde ik ook meer over de cultuur van Bolivia en het was voor mij een goede manier om mijn Spaans te oefenen, aangezien ze voornamelijk Spaans spraken in mijn gastgezin. Dat was niet altijd even makkelijk, maar wel heel leerzaam.

Thirza Toes

De volgende dag kreeg ik een rondleiding door de stad. Tijdens deze rondleiding werden me alle praktische dingen uitgelegd, zoals waar ik een Boliviaanse telefoon kon krijgen, waar je goedkoop naar huis kon bellen/mailen en hoe het openbaar vervoer in Cochabamba geregeld is. Altijd handig om te weten aangezien Cochabamba wel iets groter is dan wat ik gewend was. De dag daarna begon ik eindelijk met werken. Ik werkte op een basisschool met kinderen tussen de 6 en 14 jaar. Nog vrij breed dus, maar zowel het werken met jongere als met oudere kinderen vond ik erg leuk om te doen. Het bood ook wat afwisseling om met kinderen van verschillende leeftijden te werken. Ik stond er van versteld hoe groot de klassen waren (ongeveer 40 leerlingen per klas) en ik begon me gelijk af te vragen hoe het me ooit ging lukken om zo’n grote groep rustig te houden. Gelukkig werd ik niet meteen in het diepe gegooid, maar werkte ik samen met de twee docenten Engels van de school, die me hebben uitgelegd hoe alles in zijn werk gaat op school.

Ik heb tijdens mijn werk op de school vooral spreekvaardigheid geoefend met de kinderen. Met de jongere kinderen heb ik vooral veel liedjes moeten zingen en ze basis Engelse woordenschat moeten leren (denk aan: kleuren, vormen, getallen etc.). Met de oudere kinderen kun je natuurlijk wat meer doen. Met hen heb ik onder andere vraagzinnen geoefend en verschillende werkwoordsvormen door middel van spraakoefeningen. Ook heb ik met de studenten veel uitspraak geoefend. Door veel met de studenten te praten over wat hun bezighoudt, konden zij hun Engels verbeteren en hebben ze mij op hun beurt ook nog wat Spaans bijgebracht.

Thirza Toes

Natuurlijk bestond het leven daar niet alleen maar uit werken. Via de activiteiten die Projects Abroad organiseerde, leerde ik de andere vrijwilligers kennen, die zo’n beetje overal ter wereld vandaan kwamen. Met een aantal van hen trok ik in mijn vrije tijd veel op. We zijn naar de bezienswaardigheden in Cochabamba zelf geweest, zoals de enorme markt La Cancha en de Cristo de la Concordia, het grootste Jezusbeeld ter wereld, maar in de weekenden waren we vrij en hadden we ook tijd om rond te reizen en zo nog meer van het land te zien dan alleen Cochabamba. Daar hebben we dan ook goed gebruik van gemaakt. We zijn naar Chapare, Potosí, Sucre en de zoutvlaktes van Uyuni geweest. Vooral de zoutvlaktes waren erg indrukwekkend.

Kortom, mijn tijd in Bolivia had ik voor geen goud willen missen en ik zou dolgraag nog eens terug willen. Ik heb door het vrijwilligerswerk op een unieke manier kennisgemaakt met een totaal andere cultuur en ik heb hier heel veel nieuwe mensen leren kennen. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Ik heb vooral geleerd om open te staan voor nieuwe ervaringen en mensen. Dat is ook iets wat ik andere vrijwilligers zou willen aanraden: probeer open te staan voor alle indrukken die je opdoet tijdens je tijd in het buitenland, al is het misschien anders dan wat je gewend bent of iets wat je in eerste instantie niet zo aanspreekt.

Groetjes, Thirza

Thirza Toes

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲