You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Thom Koetzier – Natuurbehoud & Milieu in Zuid-Afrika

Thom Koetzier

Bij het kijken naar potentiële projecten, viel het Natuurbehoud & Milieu project gelijk op. Het leek mij fantastisch om iets in de Afrikaanse bush te doen. Ik zou het dan ook iedere dierenliefhebber aanraden, mits je zin hebt in wat avontuur. Bij het Natuurbehoud & Milieu project zit je op een zogeheten "farm": in principe gewoon een gigantisch stuk land met hekken eromheen. Alhoewel er een aantal lodges voor toeristen zijn, heb ik in mijn twee maanden maar twee of drie keer daadwerkelijk toeristen gezien. Zo veel geld komt er dus niet binnen, terwijl de "farm" wel gewoon onderhouden moet worden om het leefbaar te houden voor het wild dat er rond loopt.

Thom Koetzier

"Olifanten slopen regelmatig de hekken die juist stropers uit het gebied moeten houden, dus "fence repair" was ook een vaak terugkerende taak."

Thom Koetzier

Daar komt Projects Abroad dus om de hoek: de meeste dagelijkse taken zijn bedoeld om het gebied diervriendelijk te maken en te houden. Zo moest ik "snares", gezet door stropers, zoeken en verwijderen. Stropers komen uit de dorpjes die enigszins dichtbij liggen en zetten vallen met ijzerdraad om zo illegaal vlees te bemachtigen. Daarnaast was het van belang om de aantallen en locaties van verschillende groepen dieren te observeren. Dit werd gedaan met "mammal census", "bird census" en zelfs "crocodile census". Olifanten slopen regelmatig de hekken die juist stropers uit het gebied moeten houden, dus "fence repair" was ook een vaak terugkerende taak. Meestal was het zo dat wij ’s ochtends vroeg, wanneer het nog koel was, een fysieke taak deden en aan het eind van de middag een minder fysieke taak.

"Vallende sterren, het gebrul van luipaarden, olifanten in de verte: echt niet te beschrijven."

Thom Koetzier

Vlak naast het tentenkamp waar je als vrijwilligers slaapt, doucht, eet, je was doet, etc., is een drinkplaats met een soort van boomhut. Een aantal keer hebben wij matrassen en slaapzakken meegenomen om vervolgens in deze boomhut of "hide" te overnachten. Hier kon je hyena’s en civetkatten van super dichtbij zien. Op een van mijn laatste avonden zijn we met maar een paar vrijwilligers en een begeleider naar een open plek gegaan, waar wij een kampvuur hebben gemaakt en bedden naar het kampvuur hebben gezet. Vervolgens zijn wij daar onder de sterrenhemel gaan slapen. Vallende sterren, het gebrul van luipaarden, olifanten in de verte: echt niet te beschrijven.

Thom Koetzier

"De accommodatie is een stuk minder primitief dan wat je waarschijnlijk denkt, het eten is fantastisch, de mensen zijn super vriendelijk en het landschap (inclusief het wild) is prachtig."

Thom Koetzier

Het spannendste moment gebeurde echter toen ik het juist niet verwachtte: we waren te voet met Tom (de coördinator van het Natuurbehoud & Milieu project) op zoek naar afdrukken van roofdieren om hier een gipsafdruk van te maken. Onderweg kwamen we echter een grote mannetjesolifant tegen. Hij leek in de eerste instantie rustig, dus er was niks aan de hand. Op de terugweg was zijn stemming echter veranderd, en besloot hij ons aan te vallen met een "fake charge": hij klapperde met zijn oren, tetterde, en sprintte agressief op ons af. Gelukkig wist Tom wat hij moest doen: hij vertelde ons om juist vooral niet te rennen en zelf probeerde hij de olifant te intimideren door zijn armen hoog te houden en zo min mogelijk terug te deinzen. De olifant bleef ons wel achtervolgen en maakte elke zoveel meter een korte sprint met getetter, maar Tom kon op deze manier wel de afstand tussen ons en de olifant vergroten. Uiteindelijk kwam een van de begeleiders ons met een jeep ophalen omdat ze het geluid van de olifant vanuit het kamp konden horen. Extreem spannend, behoorlijk eng, maar achteraf zo ontzettend gaaf om mee te maken.

Ik zou dit project zeker aanraden aan iedereen die vrijwilligerswerk in Afrika wilt doen. De accommodatie is een stuk minder primitief dan wat je waarschijnlijk denkt, het eten is fantastisch, de mensen zijn super vriendelijk en het landschap (inclusief het wild) is prachtig.

Thom Koetzier

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲