You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Business project door Valérie van den Brule

Onvergetelijk Mongolië

Valérie in de kou

Het is ondertussen alweer een tijdje geleden dat ik stage in Mongolië heb gelopen, maar het voelt nog steeds als de dag van gisteren. Dankzij deze geweldige stage, die Projects Abroad voor mij gevonden heeft, heb ik de kans gekregen om mezelf daar verder te ontwikkelen op het gebied van business en heb daardoor, na mijn stage, nog een half jaar in dit land gewerkt met een functie, die mij in het westen en zonder de hulp van Projects Abroad, nooit op deze manier in de schoenen geschoven zou zijn.

Ik zat in het vliegtuig op weg naar Mongolië, niet wetende wat mij nou eigenlijk precies te wachten stond. Mijn stage wilde ik zo graag in Mongolië lopen, omdat het een zo onbekend land was en ik ook niemand kende die daar ooit geweest was. Voor mij was dit een begin van een nieuw en totaal onbekend avontuur. In het vliegtuig, heb ik geen oog dichtgedaan. Ik zat me allerlei voorstellingen te maken van het land, want eindelijk was het dan zo ver: ik was op weg naar Mongolië!

Lok aal vervoer

De enige voorstelling die ik mij er van kon maken waren de vlaktes en de leegte die ik ooit een keer op de televisie had gezien. Mensen die een nomaden bestaan leiden en de ongerepte natuur waar de paarden nog in het wild voorkomen.

Bij aankomst zelf had ik nog steeds geen flauw benul waar ik terecht zou komen. Het was heel vroeg in de morgen en het was nog hartstikke donker bij het landen. Het enige dat me voor het landen opviel was dat het overal zo donker was. Normaal gesproken zie je al wel lichtjes van een stad of omringende dorpen, maar ik zag helemaal niets, geen lichtpuntje niets, en voor ik het wist waren we al geland.

Aan het werk

Bij het uitstappen kwam de zon gelukkig al op en op het moment dat ik het vliegtuig uitstapte kreeg ik een klap in mijn gezicht om het zo maar even zachtjes uit te drukken. Ik kwam aan op de koudste morgen van het jaar min 45°C. Dit was iets dat ik nog nooit mee had gemaakt. In heel mijn leven had ik nog nooit een koud land bezocht en dan ineens vanuit het niets deze enorme kou. Gelukkig was dit alleen bij aankomst en raakte ik al snel aan de temperaturen gewend vooral mede ook door de droogte van de lucht waardoor je al snel merkt dat de kou best mee valt in vergelijking tot de natte winters in Europa.

Mongolië kan ik eigenlijk in zijn geheel wel omschrijven als een extreem land. Niet alleen heeft het land het meest extreme klimaat van de wereld, met de extreem koude winters, extreem hete zomers en het voorjaar en najaar waarbij het weer letterlijk elke vijf minuten totaal kan veranderen van -25°C tot +25°C en van een prachtige zonneschijn tot een enorme zandstorm of sneeuwval.

Schitterende natuur

Verder is het een land dat werkelijk nergens anders in de wereld op deze manier voorkomt. De hoofdstad is Ulaanbaatar, waar ik ook mijn stage heb gelopen, maar buiten deze hoofdstad kun je het hele land toch wel als ‘leeg’ beschouwen. Enkele kleine industriële dorpjes zijn er ten noorden van de hoofdstad (wat niet veel meer is dan een hoofdstraat en een paar afslagen) en verder bestaat het hele zuidelijke gedeelte uit de enorme Gobi woestijn. De meeste mensen leven in de hoofdstad of nog werkelijk als nomade, trekkend door het land met hun ger (de Mongoolse tent).

In de hoofdstad zijn de mensen wel redelijk verwesterd door de internationale invloeden, maar de tradities binnenshuis lijken nog veel op die van het nomaden bestaan. Sommige van mijn collega’s waren dan ook oorspronkelijk afkomstig van de nomaden, maar proberen toch een goed bestaan in de stad op te bouwen door eerst te studeren en vervolgens als een manager ergens proberen een baan te krijgen.

De nom aden tent

Tijdens mijn stage heb ik enorm veel geleerd op het gebied van business in het algemeen, maar vooral heb ik extra veel geleerd, omdat Mongolië in nog zo een enorme groei fase zit waardoor je pas echt realiseert waar de belangrijke aspecten liggen. Niet alleen heb ik heel veel van mijn collega’s geleerd, maar ook heb ik hun heel veel kunnen leren en dat geeft een enorm prettig en voldaan gevoel.

Niet alleen op de werkvloer was de sfeer met mijn mede collega’s prettig en gezellig, maar ook daarbuiten. De Mongolen zijn ontzettend gastvrije mensen die heel erg van een feestje houden. Ze zorgen dan ook altijd wel dat er een reden voor een feestje is en openen graag een flesje wodka. Als er eenmaal een paar glaasjes zijn gedronken gaat het feest vaak toch helemaal los en zie je al de Mongolen in cirkels op de dansvloer staan. Een manier van dansen die ik nog nooit eerder mee had gemaakt, maar eigenlijk zeer leuk en vriendelijk is, omdat je zo nooit met de rug naar één van je vrienden toe staat.

Tempel

Dankzij Projects Abroad heb ik niet alleen veel op het gebied van business en cultuur kunnen leren, maar ook heb ik het geweldige land kunnen verkennen. Met een paar mede vrijwilligers zijn we voor een week de Gobi woestijn ingetrokken. Persoonlijk denk ik dat ik zo een ervaring nooit meer in mijn leven mee zou maken, zo iets overweldigends en indrukwekkend. Een land waar je dagen rond kunt rijden zonder iemand tegen te komen. Het enige wat je ziet zijn de uitgestrekte vlakten, de prachtige bergen, kuddes wilde dieren en voor een overnachting ga je opzoek naar een nomaden familie om daar in de ger te overnachten met je slaapzak.

Mongolië wordt ook wel het land zonder grenzen genoemd en voor mij is dit absoluut waar. De vrije en ongerepte natuur is overal en er lijkt geen einde aan te komen. De mensen in het zakenleven willen graag wat leren en vinden het alleen maar geweldig als je nieuwe ideeën of ingevingen hebt. Verder zijn de mensen zeer gastvrij en ook al is het vaak moeilijk om met de lokale bevolking te communiceren, overal wordt je hartelijk ontvangen en gelachen kan er altijd worden.

Zonder Projects Abroad zou ik nooit deze geweldige ervaringen gehad kunnen hebben. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet terugkijk op deze fantastische tijd die ik heb gehad en al de enorme ervaringen die ik op heb gedaan. Ervaringen en herinneringen die in mijn geheugen zijn gegrift!

Liefs, Valérie

Valérie van den Brule

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲