A Projects Abroad group visits a local community during their Human Rights internships in Ghana.

Mensenrechten stage in Ghana

Doe praktische werkervaring op en help de achtergestelde gemeenschappen in hun kracht te zetten en te onderwijzen in Akuapem Hills.

In een oogopslag

Reis naar Afrika en doe praktische werkervaring op tijdens onze Mensenrechten stage in Ghana. Je beschermt de mensenrechten in achtergestelde gemeenschappen en creëert een groter bewustzijn. Het werk is een waardevolle toevoeging aan je CV en dit helpt je toekomstige carrière.


In het mensenrechten kantoor van Projects Abroad leer je rechtstreeks van professionals in mensenrechten. Je helpt met kinderrechten, vrouwenrechten, zelfverwezenlijking van de jeugd en nog veel meer. Je gaat te maken krijgen met verschillende rechtszaken en de aanpak die je gaat nemen. Je leert verschillende mensen kennen, inclusief vertegenwoordigers van juridische autoriteiten en internationale NGO's.


Je werkt in Accra en verblijft bij een lokaal gastgezin. Breng tijd door in Ghana en verken de omgeving en word vrienden met stagiaires van over de hele wereld.

Startdata: 

Altijd

Zie data

Minimumduur: 

Een Week

Leeftijd: 

18 of ouder


Is deze Mensenrechten stage in Ghana geschikt voor mij?

Deze stage is geschikt voor studenten die interesse hebben in werk met mensenrechten. Door te werken in een ontwikkelingsland als Ghana, zie je verschillende soorten schendingen van de mensenrechten. Je leert hoe je elk van deze problemen moet aanpakken en ermee kunt werken.


Deze stage is een waardevolle toevoeging aan je CV en de ervaring is een ijsbreker tijdens sollicitatiegesprekken. Wil je later werken in een NGO dan is deze stage helemaal geschikt!


Je hebt geen ervaring nodig in mensenrechten om deel te nemen aan dit project. Heb je interesse in mensenrechten dan is dit project ook geschikt voor jou. Onze medewerkers zijn professionals in mensenrechten en leren je alles wat je moet weten. Ze helpen je met vragen en kijken toe op het werk dat je doet. Deze ervaring is van belang je een carrière wilt in rechten of mensenrechten.


Dit project loopt het hele jaar door dus je kunt deelnemen op elk moment. De minimumduur is twee weken, dus een langer verblijf heeft meer impact en je leert heel wat meer bij.

A student talks to an immigration officer during her Human Rights internship in Ghana.

Op je Mensenrechten stageplek in Ghana, ga je de volgende taken uitvoeren:


Identificeer en houdt de gegevens bij van mensenrechtenschendingen tijdens outreaches in de gemeenschap


Om een antwoord te geven op de problemen rond kindermisbruik, vrouwen en invaliden is onderzoek nodig in de gemeenschappen. Door outreaches kun je de lokale medewerkers assisteren in het identificeren van misbruik en de ernst bepalen. Je helpt mee de behoeften te beoordelen van de slachtoffers, je stelt prioriteiten en je bepaalt een strategie om verandering tot stand te brengen.


We leggen de focus momenteel op de volgende zaken:


 • De kinderen beschermen van misbruik en kinderhandel
 • Het recht op onderwijs voor alle kinderen
 • Voorkomen van kindhuwelijken
 • Huiselijk geweld
 • Seksueel misbruik
 • Rechten van gehandicapten
 • Stemrecht


Help bij het oplossen van schendingen van mensenrechten


Als je de slachtoffers van de schendingen van mensenrechten hebt kunnen bepalen, kun je ze verder helpen en ondersteunen. Je verzamelt onderzoeksgegevens, stuurt rapporten naar de relevante overheidsinstellingen en mensenrechten instellingen. Je werkt met hen samen om hulp te krijgen voor de gemeenschapsleden.


Af en toe ga je ook alternatieve oplossingsmethoden moeten uitproberen. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:


 • Bemiddel met traditionele dorpshoofden en ouderlingen
 • Assisteer aan de hand van meditatie
 • Voer lobby campagnes uit
 • Maak gebruik van conventionele media
 • Praat met families en religieuze instellingen die invloed hebben op de Ghaneze samenleving


Verhoog het bewustzijn van mensenrechten door educatieve campagnes en gesprekken


Veel mensen zijn niet op de hoogte van hun rechten en beseffen niet wanneer ze misbruikt worden. We werken aan de bewustmaking door campagnes en workshops te organiseren. Het doel is om kennis te delen met de lokale bevolking en ze in hun kracht te zetten zodat voor hun eigen rechten en die van anderen kunnen opkomen.


Je doet onderzoek naar de verschillende onderwerpen in mensenrechten en ontwikkelt hierover campagnes en workshops. Je helpt ook bij het leiden van deze initiatieven.


Waar in Ghana ga ik werken?

Akuapem Hills

In het Oosten van Ghana vind je Akuapem Hills. Het staat bekend om zijn groene vegetatie en rijke rode aarde. Het is een rustige omgeving waar de kinderen je graag de naam ‘Obroni’ (buitenlander) geven als ze opmerken dat je geen inwoner bent van de stad. De inwoners zijn heel gastvrij en entertainen je graag. Neem deel aan de feestelijke evenementen, probeer gedroogde vis en delicatessen langs de kant van de weg.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Ghana Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op de Mensenrechten stage in Ghana

Je kunt de dag niet starten zonder een evenwichtig ontbijt. Vervolgens ga je gekleed in semi-formele kleren richting het kantoor met een ‘tro tro’ of een gedeelde taxirit. Op je eerste dag wordt je vergezeld door de projectverantwoordelijke om zeker te zijn dat je de weg kent van en naar het kantoor.


De werkdag begint om 8 uur en gaat door tot 16 uur, van maandag tot vrijdag. Tijdens outreach werk lopen de uren iets langers door. Elke dag krijg je een uur lunchpauze.


Vaak gaat de dag als volgt: Na je aankomst op het kantoor, ga je samenzitten met de projectverantwoordelijken vooraleer je naar de outreach vertrekt. Eenmaal aangekomen ga je interviews doen met de gemeenschapsleden, informatie verzamelen en educatieve gesprekken houden die helpt in het bewustzijn van de mensenrechten. Als je alle informatie hebt geanalyseerd, kunnen jij en de medewerkers op het Mensenrechten kantoor nog beter van hulp zijn en de gemeenschapsleden adviseren.


Tijdens de middag heb je de tijd om onafhankelijk onderzoek te doen voor bepaalde initiatieven. Je kunt presentaties maken voor educatieve campagnes, meetings bijwonen of helpen bij de projectopstelling van toekomstige outreaches.


Als je klaar bent met de werkdag, kun je terugkeren naar het gastgezin. Leer ze beter kennen, deel avondmalen of ga eropuit met de andere stagiaires. Je vindt er heel wat historische musea die vertellen over de slavenhandel. Je kunt ook Cape Coast bezoeken en de oude vissersdorpjes bewonderen met de tenen in het zand.

Projects Abroad representatives address a community on police brutality on their Human Rights internships in Ghana.

Wat zijn de doelen en impact van dit Mensenrechten project in Ghana?

Het doel van dit project is om de mensenrechten van de kwetsbare en achtergestelde gemeenschappen in Ghana te beschermen en promoten. Daarbij willen we je praktische werkervaring geven in mensenrechten en een inzicht geven over de uitdagingen die de bevolking in Ghana dagelijks moet aangaan.


Ghana is een stabiel en democratisch land in West-Afrika, maar er zijn nog een heleboel problemen en tekortkomingen. Problemen zoals huiselijk geweld en kindermisbruik komen nog te vaak voor.


Om hier een antwoord op te geven, hebben we het Mensenrechten kantoor opgezet in Accra. Het kantoor wordt volledig gefinancierd door Projects Abroad en staat geregistreerd bij het Department of Social Welfare en Registrar Department of Ghana. Maar we hebben jouw hulp nodig om de mensenrechten te beschermen en promoten in Ghana.


We hebben verschillende doelen vooropgesteld in het Human Rights Management Plan:


 • Verhoog het bewustzijn van mensenrechten
 • Identificeer en houdt gegevens bij van de mensenrechtenschendingen in kwetsbare gebieden
 • Behandel de schendingen van mensenrechten


Neem deel aan de Mensenrechten stage in Ghana en help de achtergestelde buurten terwijl je praktische werkervaring opdoet in mensenrechten.

Projects Abroad interns team up with human rights professionals in Ghana to raise awareness of child trafficking by giving talks at local schools.

Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je verblijft bij een gastgezin in Ghana. Ze verwelkomen je in hun huis, delen graag hun gewoonten en laten je kennismaken met je eigen cultuur. Wij geloven dat dit de beste manier is om jezelf onder te dompelen in de cultuur van Ghana en een unieke ervaring op te doen.

We zullen altijd proberen om je samen te laten wonen met minstens één andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiair bij hetzelfde gastgezin. Je kamer is bescheiden, maar comfortabel, schoon en veilig.

Je programmakosten zijn inclusief drie maaltijden per dag.

Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Doe vrijwilligerswerk in Ghana en verken dit land in West-Afrika. Er is zoveel te beleven, met verschillende bezienswaardigheden die je kunt bezoeken in je vrije tijd.


Een groot deel van de lokale cultuur bestaat uit muziek. Vooral in de grotere steden, zoals Accra, kun je veel live bands vinden. Probeer ook de lokale delicatessen terwijl je kunt genieten van de live muziek die op de achtergrond speelt.


Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Ghana, ga dan de verschillende musea en forten bezoeken in Cape Coast. Liefhebbers van de natuur kunnen hun gading vinden in de prachtige regenwouden van het Kakum National Park of het Mole National Park.


We hebben verschillende projecten in Ghana waardoor er altijd verschillende vrijwilligers aanwezig zijn doorheen het jaar, en je kunt samen het land gaan verkennen in het weekend.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners