Students working in the office during their Law internships in Ghana.

Rechten stage in Ghana

Doe praktische werkervaring op in de juridische sector en verrijk je CV in Ghana

In een oogopslag

Neem deel aan onze rechten stage in Ghana en doe een waardevolle ervaring op in de juridische sector. Je gaat werken in een centrum voor rechtsbijstand en krijgt een beter begrip van het rechtssysteem in een ontwikkelingsland. Je gaat werken met lokale advocaten en werkervaring opdoen die waardevol is voor je toekomstige carrière.

 

Het werk op deze stage bestaat voornamelijk uit het geven van juridische ondersteuning bij de schending van mensenrechten.Dit wilt zeggen dat je gaat werken met organisaties die juridisch advies geven aan mensen die geen geld hebben tot advocaten. Vele klanten hebben een klein inkomen en beschikken niet over de financiële middelen om naar de rechtbank te gaan. Je gaat hier veel werkervaring opdoen en tegelijk de mensen verder helpen.

Startdata: 

Altijd

Zie data

Minimumduur: 

Twee Weken

Leeftijd: 

16 of ouder


Is deze rechten stage in Ghana geschikt voor mij?

Wil je graag werkervaring opdoen in de juridische sector in een ander land? Heb je een passie om mensen te helpen? Dan is deze rechten stage in Ghana je op het lijf geschreven.  


Je gaat leren van ervaren advocaten en samenwerken met juridische medewerkers en klerken. Deze ervaring geeft je CV een boost en interessante gespreksonderwerpen tijdens interviews en studie aanvragen.


Je hebt geen ervaring nodig om deel te nemen aan dit project. Het werk dat je gaat doen op deze stage is afhankelijk van je ervaring en vaardigheden. Grote hoeveelheden werk en ingewikkelde rechtszaken worden alleen toegekend aan stagiaires die de juiste ervaring en vaardigheden hebben. Het werk tijdens deze stage is ook afhankelijk van de lopende zaken tijdens jouw verblijf.  

Dit project loopt het hele jaar door, maar is gesloten tijdens Kerst en Nieuwjaar, dus je kunt op zo goed als elk moment deelnemen. De minimumduur is vier weken. Hoe langer je blijft, hoe meer rechtszaken je kunt doen en hoe meer ervaring je gaat opdoen in Ghana.


Jouw werk kun je onderverdelen in de volgende categorieën:


Administratieve taken


Tijdens jouw rechten stage in Ghana kun je te maken krijgen met administratieve juridische taken die vergelijkbaar zijn met het werk in een advocatenkantoor in je eigen land.


Dit kan gaan over:


 • Registreren van nieuwe aanvragers
 • Uitvoeren van interviews
 • Bijwonen in de rechtbank
 • Opstellen van juridische documenten


Met dit werk krijg je een beter inzicht in de toestand van de mensenrechten in Ghana. Op een dag ga je mogelijks helpen bij een kinderrechten zaak en de dag help je een huiseigenaar met juridische problemen.


Observeer lokale professionals


Tussendoor de administratieve taken, kun je rechtszaken bijwonen en observeren. Dit is een ideale gelegenheid om het rechtssysteem in Ghana te leren kennen. Neem zoveel mogelijk notities terwijl je de advocaten meevolgt in de rechtbank, want deze kunnen nog van nut zijn op een later moment in de zaak!


Werk met klanten


De lokale advocaten kunnen je vragen om te helpen tijdens verschillende meetings met klanten. Dit kan gaan van het voorbereiden van informatie over de zaak tot het interviewen van de klanten.


Deze zaken variëren afhankelijk van de stageplek en de onderwerpen verschillen:


 • Constitutionele zaken
 • Testamenten (laatste wilsbeschikking en erven)
 • Verhuurder/huurder
 • Familie-, voogdij-, kinder- en huwelijksgeschillen
 • Criminaliteit
 • Eigendom
 • Contracten
 • Tewerkstelling
 • Persoonlijk letsel/nalatigheid


Assisteer met zaken op het mensenrechten project


Tijdens de rechten stage in Ghana ga je de andere stagiaires assisteren op het mensenrechten project. Jouw juridische kennis en ervaring gaat dit project helpen verbeteren.


De taken variëren van in-house seminaries uitvoeren, assisteren bij onderzoek of helpen tijdens legale outreaches. Je gaat mogelijk ook helpen bij trainingssessies en meditaties in de gemeenschappen om geschillen te helpen beslechten.


De beschikbaarheid van dit werk is afhankelijk van het mensenrechten project, jouw ervaring, interesses en persoonlijk rooster.


Waar in Ghana ga ik werken?

Akuapem Hills

In the east of Ghana you will find Akuapem Hills. It is known for its green vegetation and rich red soil. It's a quiet area where the kids will happily call you 'Obroni' (foreigner) if they notice you're not a resident of the city. The inhabitants are very hospitable and like to entertain you. Take part in the festive events, try dried fish and delicacies by the side of the road.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Ghana Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het project in Ghana

Als rechten stagiaire in Ghana werk je van 9 uur tot 17 uur, van maandag tot vrijdag.


In de ochtend werk je op de stageplek die je hebt uitgekozen. De eerste twee uur ga je helpen bij de administratie zoals het opstellen van juridische documenten en beëdigde verklaringen en het uitvoeren van juridisch onderzoek.


Ben je klaar met de eerste administratieve taken van de dag dan kun je mogelijks de advocaten vergezellen bij de rechtbank of gesprekken met klanten. Je kunt mogelijk helpen bij het registreren van nieuwe zaken, uitvoeren van interviews of de klanten helpen voorbereiden op hun rechtszaak.


Je krijgt een uur en half de tijd om te lunchen. Woont je gastgezin vlakbij, dan kun je altijd samen met hen lunchen. Je kunt er ook voor kiezen om ‘s ochtends lunch mee te nemen naar je stageplek.


De middagen zijn gewoonlijk onderverdeeld in het bezoeken van rechtbanken en het verderzetten van de administratieve taken. Ben je eerder die dag al in de rechtbank geweest, dan wordt er van je verwacht om de notities voor te bereiden en te bespreken. Heb je al gesproken met bepaalde klanten dus ga je mogelijk helpen bij het verzamelen van informatie voor het archief.


In de avond en het weekend ben je vrij om de stad te verkennen, te rusten en ontspannen. Accra heeft zoveel te bieden van gezellige restaurants tot een prachtige natuur en hiking trails. Bezoek het strand, de natuurreservaten of hike in de bergen en bewonder het uitzicht!

A student addresses woman during her Law internships in Ghana.

Wat zijn de doelen en impact van dit project?

Het doel van dit project is om jouw juridische kennis uit te breiden en een inzicht te bieden in het rechtssysteem van een ontwikkelingsland.


Je werkt samen met lokale advocaten, juridische medewerkers en klerken en krijgt de kans om heel wat kennis te vergaren. Dit is een waardevolle werkervaring voor je CV, een boost voor je carrière en studies.


Dit project heeft ook een altruïstisch doel. Het verkrijgen van juridische hulp in Ghana is een moeilijk en duur proces. Voor achtergestelde mensen is het moeilijk om gerechtigheid te krijgen tijdens geschillen en hebben niet de mogelijkheid om zichzelf te verdedigen in de rechtbank. Als rechten stagiaire op deze stageplekken, zoals bijvoorbeeld de Ghana Legal Aid Scheme, kun je de mensen helpen die het anders niet kunnen veroorloven.


Je kunt ook het werk dat we doen in het mensenrechten kantoor ondersteunen. Hier werken we met verschillende kwesties en problemen, van huiselijk geweld tot kinderarbeid.


Neem deel als rechten stagiaire in Ghana en geef je carriere een kickstart!

Projects Abroad representatives join a march during their Law internships in Ghana.

Vrijwilligerswerk voor professionals

Dit project is ook geschikt voor getrainde professionals. Ondersteun onze duurzame projecten met jouw ervaring en help om samen een nog groter verschil te maken. We zorgen ervoor dat je terechtkomt op een project dat volledig bij je past.

Je kunt jouw kennis en vaardigheden delen met anderen. Werk samen met partnerorganisaties en lokale gemeenschappen om een duurzame ontwikkeling op te zetten.

Heb je specifieke vaardigheden en kwalificaties, dan kun je meer lezen over het toepassen jouw professionalisme bij Projects Abroad.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je verblijft bij een gastgezin in Ghana. Ze verwelkomen je in hun huis, delen graag hun gewoonten en laten je kennismaken met je eigen cultuur. Wij geloven dat dit de beste manier is om jezelf onder te dompelen in de cultuur van Ghana en een unieke ervaring op te doen.

We zullen altijd proberen om je samen te laten wonen met minstens één andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiair bij hetzelfde gastgezin. Je kamer is bescheiden, maar comfortabel, schoon en veilig.

Je programmakosten zijn inclusief drie maaltijden per dag.

Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Doe vrijwilligerswerk in Ghana en verken dit land in West-Afrika. Er is zoveel te beleven, met verschillende bezienswaardigheden die je kunt bezoeken in je vrije tijd.


Een groot deel van de lokale cultuur bestaat uit muziek. Vooral in de grotere steden, zoals Accra, kun je veel live bands vinden. Probeer ook de lokale delicatessen terwijl je kunt genieten van de live muziek die op de achtergrond speelt.


Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Ghana, ga dan de verschillende musea en forten bezoeken in Cape Coast. Liefhebbers van de natuur kunnen hun gading vinden in de prachtige regenwouden van het Kakum National Park of het Mole National Park.


We hebben verschillende projecten in Ghana waardoor er altijd verschillende vrijwilligers aanwezig zijn doorheen het jaar, en je kunt samen het land gaan verkennen in het weekend.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners