You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk op een Natuurbehoud & Milieu project - Haaienbescherming in Fiji

Overzicht
Project overzicht
 • Waar: Pacific Harbour,Viti Levu
 • Type projecten: Natuurbehoud & Milieu
 • Jouw rol binnen dit project: Binnen dit project zal je met lokale wetenschappers onderzoek doen naar de haaienpopulatie in en rond de Fiji eilanden. Samen help je de ecosystemen van de oceaan te behouden. Je haalt ter plaatse je PADI duikbrevet en een extra PADI Projects Abroad Survey Diver Distinctive Specialty certificaat.
 • Accommodatie: Groepsaccommodatie
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 2 weken
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder

Heb jij een grote fascinatie voor haaien en begrijp jij hoe belangrijk deze bijzondere dieren zijn voor de ecosystemen in de oceaan? Dan kan jij je nu inzetten op het haaien beschermingsproject in Fiji! Iedereen vanaf 16 jaar is welkom op dit project en je hoeft geen ervaring te hebben op dit gebied. Dit is de unieke kans om onderdeel uit te maken aan een nog jong onderzoeksprogramma naar de bescherming van haaien en samen te werken met gerespecteerde wetenschappers en onderzoek experts. Al vanaf 2 weken kun je aan dit project deelnemen.

Haaien beschermen in Fiji

Dit project is geschikt voor een ieder met een passie voor de onderwaterwereld en de natuur. Het haaien beschermingsproject biedt je de kans om van dichtbij kennis te maken met enkele van de meest bedreigde en onbegrepen diersoorten in de wereld. Vrijwilligers zijn welkom tijdens een tussenjaar, een sabbatical, of gewoon om een bijzondere ervaring op te doen!

Vrijwilligers op dit project werken direct samen met het Fiji Shark Conservation Project en zetten zich in voor het werk van twee internationaal erkende wetenschappers op het gebied van haaienonderzoek, waardoor zij direct betrokken zijn bij wetenschappelijk onderzoek naar haaien. Daarnaast zetten vrijwilligers zich in binnen de lokale gemeenschap door het herbeplanten van de mangrovebossen, recycle programma's en het geven van voorlichting over haaien. De vrijwilligers en het project vallen onder de supervisie van een lokale marine bioloog en ons lokale personeel. Er wordt ook samengewerkt en informatie gedeeld met andere lokale en internationale natuurbehoud organisaties, waaronder het WWF Global Shark Programme.

Het project is gevestigd in Pacific Harbour, aan de zuidkust van Fiji’s grootste eiland, Viti Levu, zo'n 3 uur vanaf Nadi.

Vrijwilligerswerk natuurbehoud in Fiji

Duikcursussen

Om als vrijwilliger aan het natuurbehoud project in Fiji deel te nemen, hoef je geen ervaring te hebben met duiken of met onderzoek naar haaien. Wel is het belangrijk dat je goed kunt zwemmen en in een goede gezondheid verkeerd, om te kunnen (leren) duiken. Ook is het belangrijk dat je goed Engels kunt spreken en verstaan, om het meeste uit het project te halen. Als je niet mag of wilt duiken, is dit project niet geschikt voor je.

Als jij nog niet eerder hebt gedoken zal je tijdens de eerste twee weken van dit project eerst je PADI Open Water certificaat gaan halen, welke is inbegrepen in de projectprijs. Vrijwilligers die al beschikken over het PADI Open Water certificaat, krijgen de PADI Advanced training. Heb je een gelijkwaardig certificaat, dan krijg je de PADI Advanced Open Water training of de PADI Rescue Duikcursus. Vrijwilligers die al beschikken over de PADI Rescue Duikcursus, zullen een extra duik doen om de haaien te voederen. 

Na het behalen van een duikbrevet zal je het PADI AWARE Shark Conservation Diver brevet gaan behalen. Deze cursus bevat een theoretisch en een praktisch deel, waaronder een duik met haaien.

Vrijwilligers die minstens 4 weken op het project doorbrengen, krijgen ook het PADI Projects Abroad Survey Diver Distinctive Specialty certificaat. Dit is een gespecialiseerde PADI duikcursus, waarbij je getraind wordt in onderwater onderzoekstechnieken en het herkennen van verschillende soorten vissen. 

PADI Logo

Heb jij al het PADI Advanced brevet of hoger behaald, dan zal je meteen in de eerste week starten met de PADI AWARE Shark Conservation cursus en krijg je tijdens je project ook het PADI Projects Abroad Survey Diver Distinctive Specialty certificaat en een extra Shark Feed Dive aangeboden.

Vrijwilligers die minstens 8 weken deelnemen aan het Natuurbehoud project in Fiji krijgen de mogelijkheid om te trainen voor Divemaster gedurende de tijd op het project. Als je nog geen EFR en Rescue Diver bent, heb je langer nodig. Lees meer over de extra Divemaster duikcursus.

Project AWARE logo

Hieronder vind je antwoorden op de volgende vragen:

Wat is mijn rol op dit Natuurbehoud & Milieu project?

Wat zijn de doelen van dit Natuurbehoud & Milieu project?

Waar zal ik verblijven tijdens dit project?

Jouw rol als vrijwilliger 

Duiken op het natuurbehoudproject in Fiji

Als vrijwilliger op het haaien natuurbehoud project in Fiji, zal je de lokale wetenschappers ondersteunen en assisteren binnen een verscheidenheid aan doorlopende en lange termijn onderzoeksprojecten en activiteiten, zoals:

 • Taggen van baby haaien
 • Tellingen doen van haaien en andere vissen
 • Haaien en vissen identificeren
 • Plaatsen van onderwater camera’s en gegevens verzamelen
 • Invoeren en analyseren van gegevens
 • Het houden van lokale ecologische kennis enquetes/metingen
 • Lezingen geven over haaien
 • Het implementeren van een educatief voorlichtingsprogramma
 • Werken in het haaien voortplantingscentrum
 • Herbeplantingswerk in de mangrovebossen
 • Activiteiten omtent recycling en klimaatverandering

Het Fiji Shark Conservation & Awareness Project en de duikschool waar we mee samenwerken, Beqa Adventure Divers, staan in de voorhoede als het gaat om de bescherming van haaien. Veiligheid staat bij hen voorop en er zijn nog nooit haai gerelateerde ongelukken gebeurd noch duikers op een haaienduik gewond geraakt.

Vrijwilliger doet onderzoek naar haaien

Het wekelijkse rooster bevat twee duiktrips per week, waar de onderzoekers onderwaterapparatuur plaatsen en vrijwilligers helpen bij twee haaienobservaties. Afhankelijk van het weer en beperkte plaatsen op de boot, zal je ook wekelijks kunnen deelnemen aan twee tagging boottochten, waarbij haaien worden gevangen en jonge haaien worden getagd.

Vrijwilligers die slechts twee weken deelnemen aan het project zullen na hun duikcursus eerst oefen onderzoeken doen waarbij ze marine biologen en lange termijn vrijwilligers volgen tijdens de onderzoekduiken. Hier kunnen ze voornamelijk observeren en nieuwe technieken leren.

Een gemiddelde werkdag zal rond 9 uur ’s ochtends beginnen en tot ongeveer 5 uur ’s middags duren. Afhankelijk van de geplande activiteiten kan dit wel eens afwijken. Het project loopt doorgaans op een zondag tot donderdag cyclus, dus is het handig als je op een donderdag, vrijdag of zaterdag aankomt, als dit mogelijk is. Er is altijd lokaal getraind personeel aanwezig om de activiteiten te begeleiden en ondersteuning bieden.

Vrijwilligerservaring De ervaring van Ingmar Thomassen op het Natuurbehoud & Milieu project in Fiji
Ingmar Thomassen
Haaien zijn helemaal niet gevaarlijk en ik kan eigenlijk niet in woorden beschrijven hoe geweldig het is om te zwemmen met 40 stierhaaien en andere haaien soorten. Wist je dat bijna 30% van de haaien bedreigde of bijna bedreigde diersoorten zijn? Het is dus dringend tijd om actie te ondernemen en de haaien te beschermen. Nu is er de mogelijk om dit te doen met het haaien beschermingsproject van Projects Abroad. Lees meer...

Doelstellingen van het natuurbehoud project

Het hoofddoel van het haaien beschermingsprogramma in Fiji is het beschermen en behouden van de 8 soorten haaien die in het 'shark reef' voorkomen en de vele andere haaiensoorten die voorkomen in Fiji's wateren en daarnaast het creëren van bewustwording over het belang van het behoud van de haai over de hele wereld.

De Fijiaanse overheid steunt de bescherming van haaien in Fiji volledig en haaien staan momenteel bovenaan de politieke agenda van natuurbehoud.

Vrijwilliger verzamelt data op het haaien project

Haaien zijn belangrijk voor het leven in de oceaan. De meeste haaien zijn roofdieren en staan boven aan de voedselketen in de zee, hierdoor spelen ze een belangrijke rol in de ecosystemen van de oceaan. Direct of indirect reguleren haaien de natuurlijke balans binnen deze ecosystemen op alle niveaus en zijn daarom een essentieel onderdeel hiervan. Haaien jagen doorgaans op oude, zwakke of zieke prooien en helpen op die manier de populatie van deze prooien op peil te houden. Hierdoor is het mogelijk dat de sterkere leden van de populatie zich blijven voortplanten en het ras sterk blijf. De gevolgen van het verminderen van haaien in de ecosystemen van de oceaan zijn, hoewel complex en nogal onvoorspelbaar, zeer waarschijnlijk ecologisch en economisch schadelijk.

Het onderzoek naar haaien dat op dit project wordt uitgevoerd helpt wetenschappers en natuurbeschermers te blijven voorzien van nieuwe wetenschappelijke gegevens over de historie, voortplantingscijfers, spreiding en andere biologische gegevens over de haaien in de wateren rondom Fiji. Deze informatie is van groot belang voor het opstellen van succesvolle strategieën voor natuurbehoud en helpen om deze specifieke haaiensoorten van de lijst met ernstig bedreigde diersoorten af te houden.

Zoals bij alle natuurbehoud projecten van Projects Abroad, streven we naar de betrokkenheid van de lokale gemeenschap bij onze programma’s. In Fiji werken vrijwilligers wekelijks samen met bewoners uit lokale dorpen aan de herbeplanting van de mangrove bossen. Ook vindt er maandelijks een outreach plaats waarbij vrijwilligers voorlichting geven aan schoolkinderen en andere lokale bewoners. De nieuwe generatie bewust maken van het belang van natuurbehoud voor de toekomst en de invloed die dit op hun directe leven kan hebben is erg belangrijk.

Als onderdeel van de wekelijkse mangroveplanting, zullen vrijwilligers de CO2 afdruk berekenen van hun retourvlucht naar Fiji. Ze zullen samenwerken met de Mangrove for Fiji Project en genoeg mangroves planten om hun ecologische impact op de planeet te compenseren.

Je kan meer lezen over de doelstellingen van dit project in het Fiji Shark Conservation Management Plan.

Jouw verblijf op het natuurbehoud project in Fiji

Bescherming van de haaien in Fiji

Vrijwilligers zullen samen verblijven in een gezamenlijke accommodatie in Pacific Harbour, waar 2 tot 4 vrijwilligers een kamer delen. Een lokale huishoudster zal de accommodatie een keer per week schoonmaken en een kok zal dagelijks lunch en avondeten bereiden. Het ontbijt is zelfbediening, waar o.a. brood, cornflakes en fruit wordt aangeboden. Op de dagen dat je op pad gaat worden er lunchpakketjes klaargemaakt.

Je wordt opgehaald van het internationale vliegveld in Nadi en zal per bus naar Pacific Harbour worden gebracht, een rit van 3 uur.

De lokale keuken bevat veel rijst, brood, kip en zetmeelrijke wortelgroenten, maar ook Indiase curries. Tropische vruchten zoals papaya, mango, ananas en water meloen zijn seizoensgebonden beschikbaar. Er kan rekening worden gehouden met vegetariërs.

Pacific Harbour staat bekend als de avontuurlijke hoofdstad van Fiji. In je vrije tijd kun je kajakken, zip linen (aan een lijn door de toppen van de bomen roetsjen), raften, adembenemende watervallen bezoeken en trektochten maken door het regenwoud. Voor zij die meer willen ontspannen kunnen terecht op de mooie stranden om te zonnebaden, zwemmen of mee doen met een potje beachvolleybal of rugby. Je kan ook een bezoek brengen aan het Cultural Arts Village, waar je verschillende souvenirwinkels en restaurants kan vinden.

Beschikbaarheid van het natuurbehoud project in Fiji

Door de immense populariteit van dit project, is het belangrijk dat je je zo vroeg mogelijk aanmeld, zodat we jouw plekje op het project kunnen vastleggen. Neem contact met ons op om te vragen naar de beschikbaarheid van het project en mogelijkheden bij deelname op kortere termijn.

Periodieke updates Management Plan, Data en rapporten Stage
Jongerenreizen Campaign 2018
10 belangrijke weetjes natuurbehoud project Fiji

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲