A group of sharks pictured by Projects Abroad volunteers whilst diving on their Shark Conservation volunteering project in Fiji.

Vrijwilligerswerk Haaienbescherming & Duiken in Fiji

Leer duiken in het helderblauwe water van de Stille Oceaan en help mee in het beschermen van de haaienpopulatie

In een oogopslag

 • Werk samen met wetenschappers om één van de meest bedreigde zeedieren ter wereld te beschermen, de haai!
 • Als onderzoeksassistent doe je mee aan onderzoeksduiken en identificeer je verschillende soorten in hun natuurlijke mariene habitat, terwijl je tegelijkertijd een PADI-duikbrevet behaalt.
 • Partner van de Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP).
 • Deel je accommodatie in Pacific Harbour met gelijkgestemde vrijwilligers, wissel verhalen uit en creëer onvergetelijke herinneringen.

Startdata: 

Altijd

Zie data

Minimumduur: 

Twee Weken

Leeftijd: 

16 of ouder
Je moet minimaal 200 meter kunnen zwemmen.


Is Haaienbescherming in Fiji geschikt voor mij?

Ben je avontuurlijk ingesteld en op zoek naar een uitdaging? Heb je een hart voor de natuur, de oceaan en de dieren op deze planeet? Wil je graag (leren) duiken met haaien? Dan is dit project je op het lijf geschreven!

 

Overweeg je een carrière in natuurbehoud en wil je bijleren van de allerbesten in de mariene biologie? Op dit project doe je praktische ervaring op die je kunt toevoegen aan jouw CV. Dit is ongetwijfeld een mooie ijsbreker tijdens toekomstige sollicitatiegesprekken!

 

Heb je geen ervaring? Maak je geen zorgen! Er is een professioneel team aanwezig die je begeleidt bij het behalen van een PADI duikbrevet. Het is een spannende ervaring, maar we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt. Je staat altijd onder toezicht van ervaren duikers en onze partners Beqa Adventure Divers. Ze hebben een feilloos veiligheidsrecord van 100% tijdens duiken met haaien.

 

Heb je al eerder gedoken? Op dit project kun je ook gespecialiseerde duikbrevetten behalen. Blijf je 8 weken of langer dan kun je zelfs trainen voor Dive Master!

 

Je kunt het hele jaar door deelnemen aan het project, wanneer het jou uitkomt. De minimale deelname is twee weken maar hoe langer je blijft, hoe groter jouw impact is op de lange termijn.

Volunteers are pictured planting mangroves as part of their shark conservation volunteering in Fiji with Projects Abroad.

Wat ga ik doen op dit Haaienbescherming project in Fiji?

Er is nog veel werk te verzetten om de haaien en het milieu te beschermen in Fiji. Tijdens het project voer je de volgende taken uit:

 

 • Behaal een PADI duikbrevet (inbegrepen in de kostprijs van het project)
 • Verzamel gegevens tijdens je duiken
 • Herplant mangroves langs de kust van Fiji
 • Creëer bewustzijn en onderwijs de lokale gemeenschap over het belang van het milieu

Jouw werkzaamheden kun je onderverdelen in vier categorieën:

Behaal een PADI duikbrevet

Het behalen van een duikbrevet is onderdeel van dit project omdat duiken essentieel is om je werk als vrijwilliger optimaal te doen. Heb je nog nooit gedoken, dan ga je trainen voor de PADI Open Water Diver Course gedurende de eerste twee weken. Heb je al ervaring met duiken en de basis diploma's op zak, dan kun je de geavanceerde cursussen doen, PADI Advanced of de PADI Rescue Diver Course.

Verzamel gegevens van onderzoeksduiken met haaien

Tijdens het project help je het personeel met het verzamelen van gegevens van survey-duiken en Shark-duiken (twee keer per maand). Wanneer waarnemingen door de dorpelingen naar ons worden doorverwezen en soorten worden gevonden naast riviermondingen; we doen BRUV drops, onderzoek en tel het aantal jonge haaien en wigvissen in het gebied.

We delen gegevens met wereldwijde monitoringplatforms zoals eShark en SharkBase. In 2016 behoorden onze mariene biologie onderzoeksprojecten tot de top vijf van belangrijkste bijdragen aan deze databases.

Je verzamelt gegevens door:
 

 • Onderzoeksduiken maken en details over verschillende soorten vastleggen
 • Tweemaandelijks duiken met haaien om belangrijke informatie te verzamelen over het gedrag van individuele haaien.
 • Voer enquêtes uit in de dorpen rond het gebied van Pacific Harbor om hotspots voor haaien en wigvissen te vinden. Zodra hotspots zijn bevestigd, zetten we BRUV's in dicht bij de riviermondingen om het aantal soorten in kaart te brengen.

Mangroves planten langs de kust van Fiji

Naast duiken met, help je ook in het verzorgen van mangrove zaailingen in de kwekerijen langs de kust.

Mangroves zijn een van de belangrijkste ecosystemen in het gebied. Ze zijn een broedplaats voor verschillende soorten vissen en helpen bij het verminderen van de CO2 uitstoot. We werken samen met de lokale bedrijven om de CO2 levels laag te houden door genoeg mangroves te planten.

Creëer bewustzijn en onderwijs de lokale gemeenschap

Elke jaar sterven er 73 miljoen haaien op onze planeet. Door een groter bewustzijn te creëren bij de jongere generatie, kun je een bijdrage leveren aan de bescherming van haaien in de toekomst.

Je maakt deel uit van de volgende activiteiten op het project:

 • Geef workshops en leer de lokale bevolking het belang aan van de bescherming van de oceaan, de natuur en een duurzame levensstijl
 • Geef les in de scholen en leer kinderen nieuwe dingen bij over recycling, klimaatsverandering en het leven in de oceaan
 • Verzamel plastic flessen van de restaurants en hotels en gebruik ze als potten in de mangrove kwekerij.

Onze partners in Fiji

We willen natuurlijk het grootst mogelijke verschil maken op het gebied van de bescherming van de haaien in Fiji. Daarom zorgen we ervoor dat we op dit project samenwerken met experts en ervaren duikers. Onze vrijwilligers krijgen ondersteuning van verschillende partners om de doelstellingen voor de lange termijn te kunnen behalen.

 

Een belangrijk onderdeel van het project is het verzamelen van data. We werken daarom samen met PADI en Beqa Adventure Divers om elke vrijwilliger in het water te krijgen met een PADI duikbrevet.

 

We werken op het project ook samen met WWF, Project AWARE, Sharkbase en Friends for Sharks. Alle gegevens wordt met deze partners gedeeld en met hun hulp kunnen we het werk uitvoeren op het project en een impact hebben op het beschermingsbeleid van haaien.


Waar in Fiji ga ik werken?

Pacific Harbour

Je werkt in Pacific Harbour, beter bekend als de hotspot in Fiji voor avonturiers. Dit populaire gebied ligt in het Zuidoosten van Viti Levu.

 

De meeste tijd spendeer je in duikuitrusting in de Stille Oceaan. Je duikt in de Beqa Lagoon en het Shark Reef Marine Reserve. Je helpt ook bij het natuurbehoud en bewustmaking van de gemeenschappen in Fiji.

 

Er is zoveel te doen in jouw vrije tijd, van kayaken tot ziplinen en wildwater raften. Je kunt hiken naar prachtige watervallen en weelderige regenwouden. Natuurlijk kun je ook gewoon ontspannen met je voeten in het witte zand of snorkelen in de oceaan.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Fiji Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het project haaienbescherming in Fiji

Dit is een typische week, volgend op de voltooiing van je duikcursus. Afhankelijk van het aantal vrijwilligers worden de dagen opgesplitst in ochtend- en middagdiensten. Een typische dag loopt van 7.00 tot 16.00 uur, van zondag tot donderdag. Al uw activiteiten worden begeleid door getrainde lokale professionals, waaronder gekwalificeerde mariene biologen.


Zondag: Onderzoeksdag
Ochtend: Onderzoeksduiken. Naar verschillende plekken gaan om waarnemingen van verschillende soorten vast te leggen (haaien, roggen, vissen, enz.)
Middag: Kantoorwerk zoals gegevensinvoer, workshops, voorbereiding op andere activiteiten.

Maandag: Mangrovedag
Ochtend: Mangrove workshop of Survey Dive Workshop (soort-ID)

Namiddag: voorbereiding, onderhoud, zaadverzameling, aanplant en herbebossing van de mangrovekwekerij.

Dinsdag: Gemeenschapsdag
Ochtend: Workshop over het uitvoeren van enquêtes in de gemeenschap. Voorkomen van Wedgefish/Guitar Fish en andere haaiensoorten in de kustwateren van Vitilevu.
Middag: Dorpsbezoek om gemeenschapsonderzoeken uit te voeren, BRUV-droppings en tagging bij het vinden van soorten.

Woensdag: Enquêtedag
Ochtend: Onderzoeksduiken. Naar verschillende plekken gaan om waarnemingen van verschillende soorten vast te leggen (haaien, roggen, vissen, enz.)
Middag: Kantoorwerk zoals gegevensinvoer, workshops, voorbereiding op andere activiteiten.

Donderdag:
Ochtend: Haaienduik (om de twee weken)/Strand opruimen/Culturele workshops
Middag: Kantoorwerk, vrijwilligersbijeenkomst

Volunteers from Projects Abroad are seen participating in a beach clean up as part of their shark conservation volunteering work in Fiji.

Wat zijn de doelen en impact van dit project?

Het doel van dit project is om de haaienpopulatie in de oceaan rondom Fiji te beschermen. Sinds januari 2014 hebben we het haaienbescherming project in Fiji opgestart als reactie op de dalende populatie van de haaien in het gebied. De lokale overheid ziet de haaienbescherming als topprioriteit, maar ondanks de inspanningen inspanningen blijft de populatie van de haaien verder afnemen.

 

“Sharks are more vulnerable today than ever before.” – Boris Worm, Professor of Biology, Dalhousie University, Canada

 

Als een van de grootste roofdieren in de oceaan, spelen haaien een belangrijke rol in het ecosysteem. Als haaien zouden verdwijnen, heeft dit heel enorme gevolgen op het leven in de oceaan maar ook voor ons als mens. Zonder haaien in de oceaan is er een toename van algen, die uiteindelijk het koraal laat verstikken en afsterven, wat grote gevolgen heeft voor de hoeveelheid zuurstof en de gezondheid van de oceaan. 

Als koralen sterven, verliezen duizenden soorten de kans op overleven. Dit heeft een effect op de vissers en het voedsel op het eiland van Fiji.

Om zeker te weten dat al onze activiteiten bijdragen aan het behalen van lange termijn doelen, hebben we een Conservation management Plan gemaakt voor Fiji. Dit gaat over:

 

 • Het verzamelen van gegevens over het leven in de oceaan en opstellen van milieubeleid
 • Planten van mangroves en het eerste CO2-vrije hotel bouwen in Fiji
 • Bewustzijn verhogen over natuurbescherming en het belang van haaien
 • Duurzame levensstijl promoten in de lokale gemeenschappen

 

Neem deel aan het haaienbescherming project in Fiji en help ons deze doelen te behalen!


Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat accommodatie delen met andere Projects Abroad vrijwilligers en stagiaires in Pacific Harbour. Op deze manier leer je de andere vrijwilligers en stagiaires beter kennen, kun je ervaringen uitwisselen, en samen de omgeving verkennen in je vrije tijd.

De accommodatie is veilig, proper en comfortabel. De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.

Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

 Beleef de pracht van de Pacific en doe vrijwilligerswerk met ons in Fiji. Dit tropische eiland heeft zoveel te bieden met verschillende bezienswaardigheden die je kunt bezoeken in je vrije tijd.

Fiji staat bekend voor zijn prachtige stranden. Het helderblauwe water en de witte stranden maken Fiji de perfecte plaats om tot rust te komen van een dag werken op het vrijwilligersproject. Bijgevolg zijn er ook heel veel watersporten die je kunt uitproberen.

Wil je de lokale cultuur opsnuiven dan mag je zeker niet vergeten om de Sri Siva Subramaniya tempel te bezoeken. je kunt ook de kunstgalerijen verkennen en de handgemaakte werken bewonderen op de marktjes van Nadi.

Het Kula Eco Park geeft je de kans om de inheemse planten en dieren te ontdekken, of je kunt met de zipline het hele park op een hoog tempo bewonderen!

Je kunt het eiland op je eentje verkennen of samen met de andere vrijwilligers. Elk jaar verblijven vrijwilligers van over de hele wereld op het eiland, waar je zonder twijfel nieuwe vrienden gaat maken.  


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners