Groepsfoto van de Global Gappers die samen deelnemen aan een tussenjaar met vrijwilligerswerk in het buitenland

Global Gap Wereldreis - Een Interview met Mandy J.

Nederlandse deelnemer vertelt over haar belevenissen tijdens een tussenjaar in het buitenland
Door Julia Kramer | 03 april 2019
Updated on 05 december 2019

Een tussenjaar nemen na je eindexamen wordt steeds populairder, maar hoe vul je zo'n jaar in? Tien jongeren uit de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Nederland nemen deel aan de Global Gap Wereldreis. In 32 weken reizen zij naar Ghana, Zuid-Afrika, Peru, Nepal en Thailand om vrijwilligerswerk te doen. Tijdens de winterbreak spraken we met Mandy Jorna (18), één van de Nederlandse deelnemers. Zij vertelde enthousiast over haar belevenissen.

Hoe is het om na 2,5 maand in het buitenland weer even thuis te zijn?

"Het is even wennen, vooral qua temperatuur. In Kaapstad was het 25 graden en in Nederland vriest het! Tegelijkertijd is het vreemd om weer in mijn kleine dorp in Friesland te zijn, waar niet veel te doen is in vergelijking met Kaapstad. In Kaapstad werd ik bovendien dagelijks geconfronteerd met grote ongelijkheid. Toen ik net weer in Nederland was en mensen over de mannequin challenge hoorde praten, dacht ik dan ook: waar maken ze zich druk om."

Vond je het lastig om zo lang van huis te zijn?

"Ik heb mijn ouders en vrienden wel gemist, maar ik had wel vaak contact via Skype en WhatsApp. Het helpt ook dat je in een groep reist, want dan heb je minder snel heimwee. In het begin miste ik eigenlijk vooral mijn paard, want dit was de eerste keer dat ik zolang niet kon paardrijden. Het is fijn om nu even thuis te zijn en iedereen weer te zien."

Waarom heb je een tussenjaar genomen?

"Mijn vader zei altijd: als je je VWO-diploma hebt dan mag je een wereldreis maken. Toen ik na mijn eindexamen nog niet goed wist wat ik wilde studeren, besloot ik om een tussenjaar te nemen. Ik ontmoette Projects Abroad op De BuitenlandBeurs in Utrecht. Toen ik hoorde over de Global Gap Wereldreis, sprak mij dit direct aan. Mijn ouders vonden het ook een goed idee om reizen met vrijwilligerswerk te combineren. Mijn moeder wilde eigenlijk ook wel mee!"

Wat waren je verwachtingen?

"Ik was al eens in Zuid-Afrika geweest, maar nog nooit in de andere landen. Ook had ik nog nooit met een groep onbekende mensen gereisd. Ik had dan ook geen idee wat ik kon verwachten, maar dacht: ik ga gewoon en dan komt het vast wel goed. Dat was ook zo. Je moet met een open instelling zo’n avontuur aangaan."

En toen stond je in september ineens met 9 anderen in Ghana, hoe was dat?

"Ghana is een goede eerste bestemming, want er is niet zoveel te doen in het weekend. Als je dan iets gaat ondernemen, doe je het automatisch met de hele groep. Zo leer je elkaar goed kennen. Na een week dachten we dat we alles al van elkaar wisten, maar na tien weken realiseer je je dat dit nog helemaal niet zo was."

"Ik had mentaal niet echt last van een cultuurschok, maar fysiek moest ik wel wennen. Het is er namelijk heel warm met een hoge luchtvochtigheid. Ook is het eten heel anders. De Ghanezen eten bijvoorbeeld heel veel koolhydraten en weinig vitamines. Dit ben ik in Nederland niet gewend."

Mandy J. met een leerling op het Kinderopvang project in Ghana tijdens haar Global Gap Year met vrijwilligerswerk in het buitenland

Hoe bevalt het om vrijwilligerswerk te doen?

"Voor ik op de Global Gap Wereldreis ging, had ik nog nooit vrijwilligerswerk gedaan. Het sociale project in Ghana was dan ook mijn eerste ervaring en ik vond het heel leuk. We hielpen mee op een dagopvangcentrum voor kinderen en zij waren elke dag heel blij om ons te zien en de medewerkers waren dankbaar voor onze hulp. De projecten in Zuid-Afrika waren weer heel anders. In Kaapstad heb ik op het bouwproject met veel locals kunnen spreken en heb ik ervaren hoe het is om in een township te leven. Dat was heel bijzonder. Tijdens het journalistiek project sprak ik onder ander met jonge gedetineerden. Zij vertelden heel open over het gangstergeweld in hun woonwijken, het drugsgebruik en de misdaden die zij hadden gepleegd. Die verhalen zal ik nooit meer vergeten."

Hoe vind je het om in een groep te reizen?

"Het heeft veel voordelen om in een groep te reizen. Je leert elkaar goed kennen, waardoor je iedereen accepteert zoals hij/zij is. Natuurlijk heb je op zo'n lange reis ups en downs en zijn er weleens irritaties, maar als er iets is heb je altijd mensen om op terug te vallen. Wat dat betreft wordt de groep echt een beetje je familie."

Wat is de grootste uitdaging tijdens de wereldreis?

 "Ik was gewend om bij mijn ouders aan te kloppen als ik hulp nodig had. Nu moet ik problemen zelf oplossen. Gelukkig kan de groep je hierbij helpen. Daarnaast denk ik dat het belangrijk is dat je zelf initiatief durft te nemen. Je bent zelf verantwoordelijk om er iets van te maken. Dat gaat me goed af, maar het kost wel energie."

Ben je door de afgelopen maanden veranderd?

"Nu ik zoveel van de wereld zie, is het dorp waarin ik in Nederland woon ineens wel heel klein. Letterlijk en figuurlijk. Als je gaat reizen, moet je open-minded zijn. Dat wist ik al wel, maar nu realiseer ik mij ook dat ik dit meer wil opzoeken als ik weer terug ben in Nederland. Ik vind het fijn om mensen met verschillende ideeën om me heen te hebben."

Zou je anderen aanraden om deel te nemen aan de Global Gap Wereldreis?

"Ik zou het 100% aanraden, want je ziet zoveel verschillende kanten van de wereld en je beleeft zoveel avonturen. Je ontmoet veellocals en ook binnen de groep heeft iedereen een andere achtergrond en cultuur. Je kunt van iedereen heel veel leren. Ik weet nu al bijna niet waar ik moet beginnen met vertellen en er komen nog 3 landen aan. Als je in bent voor een avontuur, dan moet je het zeker doen."  

De Global Gap Wereldreis is een innovatief programma voor jongeren die een waardevolle invulling willen geven aan hun tussenjaar. Projects Abroad organiseert de volledige 32-weekse reis en biedt op elke bestemming lokale begeleiding, die 24/7 voor de deelnemers klaarstaat. Lees hier meer.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Deel dit artikel

Vergeet niet om dit door te vertellen en laat ons ook weten wat je ervan vindt op Facebook en Twitter!

Onze partners