A Childcare volunteer in Ghana offers a child a high five for successfully completing an educational task.

Vrijwilligerswerk met kinderen in Ghana

Doe ervaring op in kinderopvang en leer de kinderen belangrijke vaardigheden aan in Ghana

In een oogopslag

 • Doe vrijwilligerswerk in Ghana en werk met kinderen in lokale gemeenschappen.
 • Assisteer lokale medewerkers in dagopvangcentra of het speciaal onderwijs bij hun dagelijkse taken.
 • Woon samen met andere vrijwilligers in een gastgezin. Zij zullen je met open armen ontvangen en als het ware je tweede familie worden!

Startdata: 

Altijd

Zie data

Minimumduur: 

Twee Weken

Leeftijd: 

16 of ouder


Is dit project met kinderen in Ghana geschikt voor mij?

Ben je iemand die barst van energie, positief in het leven staat en gecharmeerd wordt door de ondeugende streken van kinderen? Haal jij energie uit het begeleiden en helpen van jonge kinderen? Dan is het Kinderopvang project in Ghana helemaal jouw ding.

Naast de praktische ervaring die je opdoet in kinderzorg, beleef je een reis die je nooit vergeet en met je meedraagt bij de start van jouw carrière. Tijdens het project leer je samenwerken, de leiding nemen en planningen opstellen.

Heb je nog geen ervaring in de kinderopvang? Maak je geen zorgen! Je wordt goed begeleid door de leerkrachten en onze medewerkers ter plaatse helpen je graag wanneer je met vragen zit.

Een kind volgt een Engelse schrijf activiteit van een Kinderopvang vrijwilliger op een school in Ghana.

Wat ga ik doen op het project?

Je werkt ofwel op een kleuterschool, een dagopvangcentrum of een school voor kinderen met een beperking. Dit project start je natuurlijk niet in je eentje. Jouw belangrijkste rol is om de lokale  leerkrachten te ondersteunen in de ontwikkeling van de kinderen.

Hier zijn enkele taken die je uitvoert op het project:


 • Begeleid educatieve activiteiten die de kinderen leert lezen
 • Deel nieuwe ideeën met de andere vrijwilligers en werk samen leuke activiteiten uit
 • Creëer bewustzijn omtrent persoonlijke hygiëne bij de kinderen
 • Monitor de ontwikkeling van de kinderen en gebruik bepaalde technieken hiervoor


Je krijgt de ruimte en de kans om eigen initiatief te nemen terwijl je voldoende begeleiding krijgt tijdens het project.


Jouw vrijwilligerswerk met kinderen in Ghana kun je onderverdelen in vier categorieën:


Help leerkrachten om de kinderen evenveel aandacht te geven


De klassen op onze projecten zijn overvol en de leerkrachten kunnen daarom niet voldoende aandacht geven aan elk individueel kind. Jouw belangrijkste rol is om erop te letten dat alle kinderen de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Jouw hulp maakt een wereld van verschil voor zowel de kinderen als de lokale medewerkers.

Dankzij jou is er voor zowel de leerkrachten als de leerlingen een leuke afwisseling in de lessen, wat het leren alleen maar bevordert. Jouw creativiteit bepaalt hoe je de kinderen leert knutselen, lezen of ze een nieuw spel aanleert. Na de lessen kun je de kinderen helpen met huiswerk of sportles geven totdat de ouders ze ophalen.

Werk samen met de andere vrijwilligers


Werken met andere vrijwilligers zorgt voor een leuke uitwisseling van talen, culturen en zelfs vriendschappen over de grenzen heen. Je kunt op het project verschillende ideeën met elkaar delen over activiteiten, lessen of spellen die je wilt inplannen voor de kinderen. Je krijgt ook de kans om deze nieuwe activiteiten te delen met de leerkrachten, die ze kunnen blijven gebruiken, zelfs nadat je het project hebt afgerond.


Geef workshops over het belang van een goede hygiëne


Sommige kinderen op het project hebben nog nooit gehoord over het belang van persoonlijke hygiëne. Je creëert een bewustzijn, demonstreert hoe ze de tanden moeten poetsen en hoe je de handen wast na elk toiletbezoek en voor elke maaltijd. Kinderen leren het best al spelend dus laat je creativiteit de vrije loop en bedenk liedjes, spelletjes of uitdagingen om ze de kennis op een originele manier bij te brengen.


Evalueer de kinderen en identificeer specifieke behoeften


Door gebruik van speciaal ontworpen checklisten houden we de ontwikkeling van de kinderen bij en proberen we individuele behoeften vast te stellen. Je wordt getraind in het gebruik van deze checklisten en hoe je elk kind kunt beoordelen op:


 • Geletterdheid
 • Gecijferdheid
 • Fijne motoriek
 • Emotionele vaardigheden
 • Sociale vaardigheden
 • Hygiëne

Tijdens de workshops verwerk je regelmatig alle verkregen informatie in de Global Impact Database. Deze database geeft ons de mogelijkheid om de ontwikkeling van elk kind bij te houden en het werk dat we doen over de hele wereld verder op te volgen. Lees meer over de werking van onze database.


Waar in Ghana ga ik werken?

Afhankelijk van jouw persoonlijke interesses en ervaring kun je kiezen uit de volgende opties:

 

 • Kleuterschool
 • Dagopvangcentrum
 • Instelling voor kinderen met een beperking

Akuapem Hills

In het Oosten van Ghana vind je de Akuapem Hills, wat deel uitmaakt van het Togo gebergte, gekenmerkt door de prachtige, groene heuvels en een vruchtbare rode aarde. Hier bevindt zich het grotendeel van onze dagopvangcentra.

Accra

Met een bevolking van 2,7 miljoen mensen is Accra de grootste stad van Ghana en tevens de hoofdstad van het land. Als je het vochtige geroezemoes van deze snelgroeiende West-Afrikaanse stad wilt ervaren, zijn er hier een aantal stagemogelijkheden, waaronder een school voor speciaal onderwijs.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Ghana Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het vrijwilligersproject met kinderen in Ghana

Een typische dag op het project start om 8 uur ’s ochtends en eindigt om 17 uur in de namiddag, gelijklopend met de uren van de dagopvangcentra en kleuterscholen. Je werkt dagelijks samen met de leerkrachten om de kinderen volledig te betrekken en te vermaken.

Elke dag op het project is anders. Op sommige dagen leid je een knutsel sessie, terwijl je op andere dagen buitenactiviteiten begeleidt en Engelse lessen geeft.

Buiten de werkuren heb je voldoende vrije tijd om met de andere vrijwilligers de Ghanese cultuur en omgeving te ontdekken.

Een lokaal gastgezin ontvangt je met open armen en zorgt dagelijks jouw ontbijt en avondeten. Dit geeft je de kans om ze beter te leren kennen en jezelf volledig onder te dompelen in de lokale cultuur.

Projects Abroad vrijwilligers werken met kinderen in Ghana en doen samen renovaties in het dagzorgcentrum in een afgelegen dorp.

Wat zijn de doelen en de impact van dit project?

Het doel van dit project is om de vroege ontwikkeling bij jonge kinderen te bevorderen in Ghanese gemeenschappen. We willen kinderen van alle verschillende achtergronden een onderbouwde en stevige basisopleiding geven. We hebben ervoor gekozen niet met kinderen in weeshuizen te werken, maar richten onze inspanningen juist op initiatieven die zich richten op gemeenschapsgerichte opvang, die ervoor zorgen dat kinderen bij hun families blijven.

Omdat de klaslokalen in de basisschool, kleuterscholen en dagopvang vaak overvol zijn, worstelen lokale leerkrachten om hun aandacht gelijk te verdelen over de kinderen. Hierdoor kunnen sommige kinderen moeite hebben met bepaalde vaardigheden.

We hebben vijf duurzame doelen geïdentificeerd die we hopen te bereiken met ons vrijwilligersproject voor kinderen in Ghana:

● Promoten van de vroege ontwikkeling van kinderen

● Verbeteren van de geletterdheid

● Verbeteren van de hygiëne van de kinderen

● Verbeteren van de rekenvaardigheid

● Verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met een beperking

Help ons deze langetermijndoelstellingen te bereiken en neem deel als vrijwilliger in Ghana.

Projects Abroad vrijwilligers helpen kinderen in Ghana tijdens een knutselactiviteit in een lokale school.

Vrijwilligerswerk voor professionals

Dit project is ook geschikt voor getrainde professionals. Ondersteun onze duurzame projecten met jouw ervaring en help om samen een nog groter verschil te maken. We zorgen ervoor dat je terechtkomt op een project dat volledig bij je past.

Je kunt jouw kennis en vaardigheden delen met anderen. Werk samen met partnerorganisaties en lokale gemeenschappen om een duurzame ontwikkeling op te zetten.

Heb je specifieke vaardigheden en kwalificaties, dan kun je meer lezen over het toepassen jouw professionalisme bij Projects Abroad.


Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je verblijft bij een gastgezin in Ghana. Ze verwelkomen je in hun huis, delen graag hun gewoonten en laten je kennismaken met je eigen cultuur. Wij geloven dat dit de beste manier is om jezelf onder te dompelen in de cultuur van Ghana en een unieke ervaring op te doen.

We zullen altijd proberen om je samen te laten wonen met minstens één andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiair bij hetzelfde gastgezin. Je kamer is bescheiden, maar comfortabel, schoon en veilig.

Je programmakosten zijn inclusief drie maaltijden per dag.

Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Doe vrijwilligerswerk in Ghana en verken dit land in West-Afrika. Er is zoveel te beleven, met verschillende bezienswaardigheden die je kunt bezoeken in je vrije tijd.


Een groot deel van de lokale cultuur bestaat uit muziek. Vooral in de grotere steden, zoals Accra, kun je veel live bands vinden. Probeer ook de lokale delicatessen terwijl je kunt genieten van de live muziek die op de achtergrond speelt.


Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Ghana, ga dan de verschillende musea en forten bezoeken in Cape Coast. Liefhebbers van de natuur kunnen hun gading vinden in de prachtige regenwouden van het Kakum National Park of het Mole National Park.


We hebben verschillende projecten in Ghana waardoor er altijd verschillende vrijwilligers aanwezig zijn doorheen het jaar, en je kunt samen het land gaan verkennen in het weekend.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners