You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Tussenjaar voor jongeren in het buitenland

Jaarlijks besluiten duizenden jongeren wereldwijd om een tussenjaar te nemen: een break na de middelbare school om nieuwe dingen te ontdekken en te ervaren. Veel van hen gaan voor een langere periode naar het buitenland, want dit is een unieke manier om jezelf én de wereld beter te leren kennen. Je kunt op verschillende manieren invulling geven aan een tussenjaar in het buitenland, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen of een taalcursus te volgen.

Een tussenjaar (‘gap year’) is steeds populairder onder jongeren. Of je na het afronden van je middelbare school examens nu wat langer wilt nadenken over de juiste studiekeuze, ervaring op wilt doen voor je toekomstige studie of levenservaring op wilt doen, een jaar er tussenuit kan hierbij helpen. Helemaal als je naar het buitenland gaat.

De voordelen & nadelen van een tussenjaar in het buitenland

Ga tijdens je tussenjaar naar het buitenland en doe vrijwilligerswerk

Een tussenjaar in het buitenland is voor iedereen een heel persoonlijke keuze en en beleving, maar over het algemeen zien jongeren deze voordelen:

  • Je doet werkervaring op, wat een meerwaarde is voor je CV
  • Het kan je helpen bij je toekomstige studie, zoals de decentrale selectie voor geneeskunde
  • Je kunt je persoonlijk ontwikkelen en levenservaring op doen
  • Het geeft je de kans om na te denken welke studie goed bij je past
  • Je leert andere culturen kennen
  • Je vergroot je talenkennis
  • Je maakt vrienden over de hele wereld en bouwt een internationaal netwerk op
  • Je beleeft onvergetelijke avonturen en komt terug met prachtige herinneringen

Toch is een tussenjaar in het buitenland een spannend avontuur dat veel van je kan vragen. Je gaat immers iets totaal anders doen dan je gewend bent, in een nieuwe omgeving en zonder je vrienden en familie. Ook kan het je studieritme onderbreken of kan het zo zijn dat je – eenmaal in het buitenland – helemaal niet meer wilt studeren of niet meer terug naar huis wilt. Weeg de voordelen en nadelen dan ook goed tegen elkaar af.

Invulling van je tussenjaar in het buitenland

: Tijdens een jongerenreis verft een vrijwilliger een speeltoestel in Kenia

Er zijn verschillende mogelijkheden om invulling te geven aan jouw tussenjaar in het buitenland. Zo brengt de georganiseerde Global Gap Wereldreis je in 8 maanden naar 5 verschillende bestemmingen en biedt je een unieke kans om internationale ervaring op te doen en te helpen bij waardevolle vrijwilligersprojecten.

Wil je liever zelf bepalen waar je naartoe gaat en hoelang je vrijwilligerswerk doet, dan kun je kiezen uit één van de vele reguliere vrijwilligersprojecten over de hele wereld. Deze projecten hebben geen vaste startdata en je kunt al deelnemen vanaf 2 weken. Dit is bijvoorbeeld goed te combineren met je eigen reisplannen. Wil je je talenkennis bijspijkeren in het buitenland? Dan zijn de taalcursussen wellicht interessant. Je kunt kiezen voor het verbeteren van bijvoorbeeld je Engels of Frans, of een nieuwe taal leren zoals Arabisch of Swahili.

Mocht je een tussenjaar te lang vinden, maar wil je wel graag naar het buitenland tussen je eindexamen en het begin van je nieuwe opleiding? De georganiseerde jongerenreizen bieden je de mogelijkheid om met leeftijdsgenoten van 15 tot 18 jaar vrijwilligerswerk te doen in de zomer en je tegelijkertijd onder te dompelen in een nieuwe cultuur. Ben je tussen de 18 en 25 jaar kijk dan bij de twintigersreizen. Deze zijn zowel in de zomervakantie als op verschillende data door het jaar heen beschikbaar.

Budget voor een tussenjaar

Doe bijvoorbeeld vrijwilligerswerk op Fiji tijdens je tussenjaar

De invulling van je tussenjaar hangt natuurlijk af van je budget. Denk vooraf dan ook goed na hoelang je naar het buitenland wilt en wat je wilt gaat doen. Sommigen kunnen direct hun plannen bekostigen, anderen werken eerst om over genoeg financiële middelen te beschikken. Veel vrijwilligers gaan daarom geld inzamelen en in de fondsenwervingsgids vind je tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Meer informatie

Projects Abroad begon in 1992 als een organisatie die zich richtte op studenten die een invulling zochten voor hun tussenjaar. In de afgelopen 25 jaar hebben hebben we veel ervaring opgedaan waardoor we je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste invulling van jouw tussenjaar.

In het 4-stappenplan vind je extra informatie over deelname aan de vrijwilligersprojecten. Heb je vragen of wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.

Jongerenreizen Campaign 2018

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲