Culture and Community Volunteers live and work with Nomads in Mongolia whilst riding horses to herd cattle.

Nomaden cultuur project in Mongolië

Beleef een unieke en traditionele manier van leven bij een nomadenfamilie in Mongolië

In een oogopslag

Woon en werk bij een nomadenfamilie in Mongolië en ervaar een unieke manier van leven. Je verblijft in de Mongoolse steppe in het midden van de Tuv provincie. Je wordt omgeven door open velden die reiken tot aan de horizon, met een helderblauwe lucht, een kudde vee, paarden en nog veel meer.


De Nomaden families in Mongolië reizen door de steppe met hun vee en zijn altijd op zoek naar het beste stukje graasland voor de dieren. Ze hebben geen schema en geen deadlines. Ze leven op een plaats tot ze besluiten om weer verder te gaan. De laatste tijd wordt deze manier van leven schaarser. Met dit project kun je een unieke manier van leven ervaren.


Jouw familie trekt rond in het Zuidwesten van Ulaanbataar, zo’n 100 km verder. Je wordt een deel van hun leven en help bij taken zoals het hoeden van vee, koken, verzorgen van de kinderen en Engelse les geven. Je ontdekt een nieuwe cultuur, leert nieuwe vaardigheden zoals het melken van koeien, paardrijden of zelfs de Mongoolse taal!

Startdata: 

Altijd

Zie data

Minimumduur: 

Een Week

Leeftijd: 

16 of ouder


Is dit Nomaden Cultuur project in Mongolië geschikt voor mij?

Je wilt een andere manier van leven proberen die traditioneel en eenvoudig is. Je wilt een avontuur beleven buiten de wereld die je gewoon bent en kent.


Je hebt geen ervaring nodig om deel te nemen aan dit project. Je wilt zoveel mogelijk nieuwe dingen bijleren en van hulp zijn. Hoe meer je jezelf betrekt bij het gezin, hoe meer je ook bijleert over het dagelijkse leven en gewoontes.


Je krijgt een bredere kijk op de wereld en leert over het belang van een cultuur en gewoontes. Het is een ervaring die een ijsbreker is tijdens job interviews. Wat je op dit project leert, zijn dingen die je op geen enkele andere plaats leert.


Het project loopt het hele jaar door dus je kunt op elk moment deelnemen. De minimumduur is een week, maar hoe langer je blijft, des te meer je uit het project haalt voor jezelf en teruggeeft aan de familie.


De beste tijd in het jaar om deel te nemen is tussen maart en april, tijdens het fokseizoen. De nomadenfamilie heeft dan jouw hulp het meest nodig wanneer kalveren en lammetjes geboren worden!

Female Culture and Community Volunteer poses with Mongolian Nomads during a Volunteering project.

Wat ga ik doen op het Nomaden cultuur project in Mongolië?

Je wordt van het begin volledig betrokken bij het dagelijkse leven van de nomadenfamilie in Mongolië. Op het project ga je verschillende projecten uitvoeren zoals:


  • Helpen van de nomadenfamilie met dagelijkse taken en activiteiten in het huishouden en in het veld buiten
  • De kinderen en de familie een basiskennis Engels leren terwijl je zelf de Mongoolse taal ontdekt
  • Meer bijleren over een nieuwe levensstijl van de ouderen maar ook de kinderen van de nomadenfamilie

Jouw werk kun je onderverdelen in verschillende categorieën:


Help de nomadenfamilie met dagelijkse taken en activiteiten


We raden je aan om zoveel mogelijk betrokken te geraken met de familie. Je gaat helpen bij de dagelijkse activiteiten, maaltijden koken, en helpen met het hoeden van vee, het melken van de koeien en nog veel meer. Maak je geen zorgen als je hierin geen ervaring hebt, de familie legt je met liefde uit hoe alles in zijn werking gaat!


Leer de kinderen en de familie een basiskennis Engels


Als het gastgezin kinderen heeft dan kun je ze Engelse les geven. Zo leer je de kinderen beter kennen en kun je ontspannen na al het huishoudelijk werk. Je kunt ze begroetingen aanleren, nummers en het alfabet. Je kunt zelf ook wat Mongools leren en gesprekken proberen aangaan. Als de andere gezinsleden interesse hebben, kun je ze betrekken bij de Engelse lessen en ze ook beter leren kennen!


Ontdek de levensstijl van de Nomadenfamilie


Door samen te leven met een nomadenfamilie krijg je al snel respect voor deze eenvoudige manier van leven. Je gaat de kleine dingen in het leven leren appreciëren, zoals een sterrenhemel zonder lichtvervuiling, de geboorte van kalveren en de stilte van de Mongoolse steppe vlak voor zonsopgang. Als je graag schrijft is het de ideale gelegenheid om een dagboek bij te houden, want dit is iets wat je voor altijd wilt herinneren, tot in de fijnste details.


Waar in Mongolië ga ik werken?

Ulaanbaatar

Je zult wonen en werken in de Tuv provincie, zo’n 100 km verwijderd van Ulaanbaatar.


Hier ga in een traditionele ger verblijven en word je omringd door open vlaktes en gebergtes. Heb je een hart voor avontuur, gebergtes en nood aan zelfreflectie dan is dit project geschikt voor jou.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de voorafbepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Mongolië Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het Nomaden project in Mongolië

Dit project is uniek van alle andere projecten die we aanbieden. Je wordt wakker rond 7 uur en deelt het ontbijt met de familie vooraleer de eerste taken worden aangevangen.


Eerst help je bij de dagelijkse taken die afhankelijk zijn van de tijd van het jaar. Je melkt de koeien, hoed de schapen, geiten en vee of gaat water halen uit de waterbron. Je beschikt over een paar schoenen die vuil mogen worden en je ziet er niet tegenop om de behuizing van de dieren proper te maken en koeienmest te verzamelen voor brandstof.


In de namiddag kun je hiken, lezen, met de kinderen spelen of een dutje nemen. Je kunt de kinderen Engelse les geven of Mongoolse woorden aanleren.


In de avond help je bij het koken, melk je de koeien en kun je genieten van de avondmaaltijd met de nomadenfamilie.


Elke twee weken ga je samen met de Projects Abroad staff naar de stad. Hier kun je genieten van een warm bad, de andere vrijwilligers ontmoeten, shoppen of de toeristische plekjes in de stad ontdekken.


Op dit project leer je omgaan met enkel de basisvoorzieningen en waar de telefoon ontvangst kan haperen. De familie zelf beschikt wel over telefoons in het geval dat de staff van Projects Abroad moet ingelicht worden. Elke twee weken kun je jouw toestellen opnieuw opladen in de stad.

Culture and Community Volunteers are building a fence out of wood on a Nomad Project in Mongolia.

Wat zijn de doelen en impact van het project?

Het doel van dit project is om te leven bij een nomadenfamilie in Mongolië en een andere cultuur en manier van leven te beleven.


Je gaat een levensstijl ervaren die al jaren hetzelfde is gebleven maar die minder en minder voorkomt. Dit komt voornamelijk door klimaatverandering. Een ondraaglijke hitte en extreme winters maken het moeilijk voor het vee en kroppen om te overleven, wat het leven voor de nomaden ook moeilijker maakt. Ze worden geforceerd om te verhuizen naar de stad om een job te vinden en hun familie te ondersteunen, een levensstijl die sterk verschilt van wat ze al die jaren gewoon zijn geweest.


Dit project is ideaal voor koppels die genieten van de buitenlucht, een andere cultuur willen ontdekken en de handen uit de mouwen willen stoppen. Mongoolse nomaden zijn een van de oudste nomaden die bestaan.


Woon en leef met een nomadenfamilie in Mongolië en beleef een unieke ervaring in de Mongoolse steppe die je voor altijd met je meedraagt.

Terelj National Park is where Projects Abroad volunteers will live and work with Nomads in Mongolia.

Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat bij een gastgezin verblijven in de Mongoolse Steppe, waar je in een traditionele Ger (een traditionele Mongoolse hut) gaat verblijven. Zij verwelkomen je met open armen in hun eigen huis en delen hun gewoontes en cultuur met je. Dit is de beste manier om jezelf volledig onder te dompelen in de nomadencultuur van Mongolie en een unieke ervaring te beleven.


Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.


Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Mongolië is een van de meest afgelegen landen in de wereld. Als je ervoor kiest om hier vrijwilligerswerk te doen dan kom je te weten hoe het dagelijkse leven zo verschillend is.


Onze projecten zijn gelegen in Ulaanbaatar, de hoofdstad van het land. De stad is een mix aan modern en traditioneel. Het Government Palace is een perfect voorbeeld, met een rustieke architectuur met blauw en goud licht.


Zelfs als je in de stad bent is de buitenstad nooit te ver weg. Je kunt de nomadenvolkeren en hun traditionele gers bezoeken. Ga paardrijden of ga eropuit in de prachtige eindeloze steppe van Mongolië.


Het bekende beeld van Genghis Khan is iets wat je moet zien. Het leert je ook veel bij over de geschiedenis van het land.


We organiseren verschillende vrijwilligersprojecten die het hele jaar doorgaan dus de kans is groot dat er andere vrijwilligers aanwezig zijn tijdens jouw project. Je kunt alleen reizen of samen met de vrijwilligers het land gaan ontdekken.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners