An expecting mother has a health check done by a Projects Abroad Midwifery intern in Sri Lanka.

Stage verloskunde in Sri Lanka

Doe praktijkervaring op en leer van lokale verloskundigen in verschillende kraamafdelingen van ziekenhuizen

In een oogopslag

Projects Abroad has been awarded the South Asian Sustainable Development Leadership High Award for Volunteerism

Doe een stage verloskunde in Sri Lanka en leer over verloskunde in een ontwikkelingsland door mee te lopen op de verloskunde afdeling. Je gaat verschillende aandoeningen zien waar je voorheen enkel over had gelezen. Je gaat ook tijd doorbrengen op de kraamafdeling en krijgt inzicht in de verschillende aspecten van zorgdragen voor moeders en hun pasgeboren baby’s.

 

Het is een waardevolle ervaring om toe te voegen aan jouw CV en het bereidt je voor op jouw toekomstige carrière als verloskundige. Je leert nieuwe vaardigheden bij op medische workshops en ondersteunt het werk tijdens community outreaches. Hier doe je praktische gezondheidschecks en help je diegene die normaal gesproken slechts beperkt toegang hebben tot gezondheidszorg.

 

Je woont en werkt in Panadura of Kalutara en verblijft bij een lokaal gastgezin. Je krijgt de mogelijkheid om de omgeving te verkennen in jouw vrije tijd en kunt deelnemen aan sociale evenementen met de andere stagiaires en vrijwilligers.

Startdata: 

Altijd

Zie data

Minimumduur: 

Een Week

Leeftijd: 

18 of ouder


Is een stage verloskunde in Sri Lanka geschikt voor mij?

Denk je aan een carrière in de verloskunde? Ben je een student verloskunde of ben je recent afgestudeerd en op zoek naar een eerste werkervaring? Dan is deze stage je op het lijf geschreven.


Je leert van verschillende verloskundigen en medisch personeel in ziekenhuizen. Je krijgt inzicht in hoe de zorg is geregeld voor moeders en pasgeborenen in een ontwikkelingsland. Deze ervaring staat mooi op jouw CV en het is een echte ijsbreker tijdens jouw toekomstige sollicitatiegesprekken.


Tijdens deze stage heb je voornamelijk een observerende rol en leer je heel veel over de medische behandeling van  vrouwen rondom hun zwangerschap en bevalling. Je kunt de verschillende verloskunde afdelingen verkennen, van de operatiezaal tot de kraamkliniek. Het praktische werk doe je tijdens de medische outreaches. Hier bied je algemene gezondheidschecks aan, aan mensen in achtergestelde gemeenschappen.


Om deel te nemen aan deze stage moet je minstens 18 jaar of ouder zijn.


Deze stage is het hele jaar door beschikbaar, met een minimumduur vier weken. De start- en einddata zijn flexibel dus je kunt zelf kiezen wanneer je precies mee doet.

Een groep stagiaires van Projects Abroad helpen met het decoreren van een kinderkamer in een lokaal ziekenhuis tijdens hun stage verloskunde in Sri Lanka.

Wat ga ik doen tijdens deze stage?

Tijdens deze stage leer je heel wat over verloskunde in Sri Lanka. Je gaat de volgende taken uitvoeren:


 • Loop mee met verloskundigen tijdens hun dagelijkse taken in verschillende verloskunde afdelingen
 • Neem deel aan medische outreaches binnen lokale gemeenschappen
 • Leer van lokale dokters en ontwikkel nieuwe vaardigheden tijdens medische workshops
 • Leer meer over traditionele Ayurvedische geneeskunde, de alternatieve geneeswijze in Sri Lanka

Jouw werk kun je onderverdelen in de volgende categorieën:


Observeer verloskundigen tijdens hun dagelijkse taken op verschillende verloskunde afdelingen


Het grootste deel van jouw stage ga je de verloskundigen en ander medisch personeel observeren in het werk dat ze doen. Je kunt de verschillende verloskundige afdelingen verkennen zoals de operatiekamer, verloskamer en postnatale afdeling. Je kunt op deze manier de verschillende aspecten ontdekken van de zorg voor de moeder en pasgeborenen.


Neem deel aan medische outreaches binnen lokale gemeenschappen


We organiseren elke maand medische outreaches in achtergestelde gemeenschappen. Hier geven we medische zorg aan mensen die beperkt toegang hebben tot gezondheidszorg. Al is dit werk niet rechtstreeks in verband met verloskunde, je leert toch een heleboel over de medische zorg in Sri Lanka. Je doet ook praktijkervaring op en leert bijvoorbeeld de bloeddruk te meten en assisteert de lokale arts bij het uitgeven van medicatie.


Al het outreach werk staat onder toezicht van een medische professional.


Leer van lokale artsen en ontwikkel nieuwe vaardigheden tijdens medische workshops


Om het meeste uit jouw stage te halen organiseren we workshops voor alle medische stagiaires. Deze worden geleid door lokale artsen en leren je nieuwe vaardigheden. Deze vaardigheden kun je dan bijvoorbeeld weer toepassen tijdens de medische outreaches. Je leert ook meer over het stellen van diagnoses, het herkennen van symptomen en de behandeling van veelvoorkomende ziektes in Sri Lanka.  


Leer meer over traditionele Ayurvedische geneeskunde, de traditionele alternatieve geneeswijze in Sri Lanka


Je hebt de mogelijkheid om meer bij te leren over traditionele geneeswijze, Ayurveda. Het maakt geen deel uit van de stage verloskunde, dus indien je interesse hebt dan kun je dit het beste aangeven bij de aanmelding voor dit project.


Ayurveda is één van de oudste vormen van geneeskunde, waaronder kruidengeneeskunde, speciale diëten en acupunctuur vallen. In Sri Lanka is deze vorm van geneeskunde officieel erkend en bepaalde ziekenhuizen leggen zich enkel toe op Ayurvedische geneeskunde. Indien je hier interesse in hebt, is het ook mogelijk om daar een stage te lopen.


Welke stageplekken zijn beschikbaar in Sri Lanka?

Binnen een verloskundige stage in Sri Lanka, kun je ervaring opdoen binnen de volgende verloskunde afdelingen:


 • Prenatale afdeling
 • De verloskamer
 • Antenatale afdeling


Er is ook de mogelijkheid om te observeren in de operatiekamer of medewerkers te schaduwen op de kinderafdeling.

Twee medische stagiaires tijdens een pauze op een community outreach georganiseerd door Projects Abroad in Sri Lanka.

Waar in Sri Lanka ga ik werken?

Als verloskundig stagiaire, werk je in Colombo, Panadura of Balapitiya. Sri Lanka heeft uitgebreid en betaalbaar openbaar vervoer, dus het is vrij gemakkelijk om van en naar jouw stageplek te reizen en zelfs uitstapjes te doen in het weekend. Sri Lanka staat bekend voor zijn prachtige landschappen en historische monumenten.

Colombo

Colombo is de grootste stad van Sri Lanka en heeft een druk stadscentrum en toeristische buurt. Je werkt in een vrouwenziekenhuis of een academisch ziekenhuis waar lokale medische stagiaires ook aan het werk zijn.

Panadura

Panadura is de grootste stad aan de kust, zo’n 30 kilometer van Colombo. Je werkt in een overheidsziekenhuis voor vrouwen.

Balapitiya

Balapitiya is een klein dorp in het zuidwesten van Sri Lanka. Hier werk je in een lokaal ziekenhuis op de gynaecologie, verloskunde of de kinderafdeling.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de voorafbepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Sri Lanka

Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag tijdens een verloskundige stage

Na het eten van je ontbijt bij je gastgezin, kun je naar het werk vertrekken per bus of riksja. Soms is de stageplek zo dichtbij dat je kunt wandelen. Op jouw eerste dag word je vergezeld door één van onze medewerkers om je de weg te laten zien.


Een dag op het project duurt van 8:30 uur tot 12:30 uur. De tweede shift duurt van 14:00 uur tot 16:00 uur. Je werkt altijd van maandag tot vrijdag. De uren kunnen variëren, maar dat wordt besproken tijdens jouw introductie, op de eerste dag na jouw aankomst.

De activiteiten die je doet zijn afhankelijk van de stageplek die je kiest. In het algemeen ga je de verloskundigen, artsen en verpleegkundigen observeren. Je loopt mee op verschillende afdelingen, van prenatale zorg tot de verloskamer en de operatiekamer. Je krijgt een breder inzicht in de verschillende aspecten van verloskunde en kraamzorg.


Op medische outreach dagen ga je vooral praktijkervaring opdoen. Je helpt in het meten van de bloeddruk en bloedsuikerspiegel, het uitdelen van medicatie en voedsel en helpt waar nodig is. Dit werk is van belang omdat het medische zorg en ondersteuning biedt binnen achtergestelde gemeenschappen.


Ben je klaar met de werkdag dan kun je de avond doorbrengen met de andere stagiaires of samen de lokale cultuur beleven. Geniet van de zonsondergang op het strand en probeer de lokale keuken in een restaurant in de buurt.

Projects Abroad mannelijke stagiaire helpt bij het controleren van een baby tijdens zijn stage verloskunde in Sri Lanka.

Wat zijn de doelen en impact van dit project?

Het doel van dit project is om je een educatieve leerervaring te geven. Vele stagiaires die bij ons deelnemen, willen een praktijkervaring in het buitenland en willen zichzelf voorbereiden op een toekomstige carrière als verloskundige.


We geven je de mogelijkheid om te leren van lokaal medisch personeel en inzicht te krijgen in verloskunde in Sri Lanka. Je neemt deel aan een interculturele uitwisseling en deelt zowel kennis als ervaring met de medische medewerkers.


Projects Abroad organiseert medische outreaches in achtergestelde gemeenschappen, een keer per maand. Hier help je bij de medische behandeling van de bevolking onder begeleiding van een lokale arts. Dit werk is belangrijk omdat het ondersteuning biedt aan achtergestelde gemeenschappen, waar mensen vaak maar beperkt toegang hebben topt medische zorg.  


Binnen de stage verloskunde in Sri Lanka richten we ons op de volgende doelen:


 • Promoten van de uitwisseling van medische kennis
 • Promoten van bewustzijn over niet-overdraagbare ziektes, zoals diabetes en hoge bloeddruk
 • Verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg voor achtergestelde groepen
 • Verbeteren van de algemene hygiëne
 • Verminder van het aantal gevallen van Dengue fever


Neem deel aan de stage verloskunde in Sri Lanka en leer van ervaren verloskundigen in het werk dat ze doen met moeders en pasgeboren baby’s.

Locake Sri Lankaanse vrouwen vullen hun gegevens in voor medische staff tijdens een outreach georganiseerd door Projects Abroad.

Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat bij een gastgezin verblijven in Sri Lanka. Zij verwelkomen je met open armen in hun huis en delen graag de lokale gewoontes en cultuur met je. Dit is de beste manier om jezelf volledig onder te dompelen in de Sri-Lankaanse cultuur en een unieke ervaring te beleven.

 

We proberen ervoor te zorgen dat je met minstens een andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiaire verblijft bij het lokale gastgezin. Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.

 

De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.

 

Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Sri Lanka staat bekend voor zijn diverse landschappen, van stranden tot de jungle, je kunt het allemaal terugvinden in dit land.


Bezoek de verschillende markten zoals de Pettah Market. Praat met de lokale verkopers, beleef de geweldige sfeer. Wil je de lokale cultuur verder opsnuiven, bezoek dan het National Museum of Colombo. Ook de Gangaramaya Buddhist Temple is een must-see.


in Galle, een havenstad met heel wat Nederlands erfgoed, bestaat uit verschillende historische gebouwen uit de koloniale periode. Je kunt ook de natuur ontdekken en de vele watervallen en traditionele dorpen tussen de heuvels.


In de nationale parken van Sri Lanka kun je wildlife spotten van luipaarden tot olifanten. Ga vogels spotten of wandel in een regenwoud met een tropische biodiversiteit.


De kans is groot dat je gaat samenwerken met andere vrijwilligers. Dit geeft je de mogelijkheid om in groep op verkenning te gaan.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners