Projects Abroad volunteers scaling a canopy walkway during their Conservation volunteering in the Amazon Rainforest in Peru.

Vrijwilligerswerk Amazone regenwoud bescherming in Peru

Leef in het Amazone regenwoud in Peru en help bij het beschermen van de planten en dieren in dit belangrijke natuurgebied

In een oogopslag

As featured in: Animal Planet, Evan Goes Wild

 • Woon in het Amazone regenwoud en help mee om bedreigde dieren en planten te beschermen
 • Word wakker van de jungle geluiden en verken het regenwoud te voet, op de rivier of vanaf het hoogste boomkronenpad in Zuid-Amerika.
 • Help mee bij de rehabilitatie van wilde dieren en word deel van onze voortdurende inspanningen om dit unieke ecosysteem te behouden voor toekomstige generaties.

Startdata: 

Altijd

Zie data

Minimumduur: 

Een Week

Leeftijd: 

16 of ouder


Is natuurbescherming in het Amazone regenwoud in Peru geschikt voor mij?

Ben je avontuurlijk ingesteld, wil je jouw grenzen verleggen en heb je een passie voor de natuur? Dan past dit project perfect bij jou. Als vrijwilliger krijg je namelijk de kans om in het hart van het Amazone regenwoud te wonen en werken.

 

Je helpt mee met onderzoeken die door Projects Abroad zijn samengesteld om het regenwoud op de lange termijn te ondersteunen. Naast het opdoen van praktische ervaring in natuurbehoud werk je ook nauw samen met de beste biologen en regenwoud experts. Als je interesse hebt in natuurbescherming, biologie of milieukunde dan zul je genieten van het praktische veldwerk!

 

Je hebt geen specifieke ervaring nodig om deel te nemen aan dit project. Vrijwilligers moeten bereidt zij hun handen vuil te maken. Je staat onder toezicht van de projectcoördinator en wordt begeleid door experts die altijd klaar staan om je advies te geven en je vragen te beantwoorden. 

 

Het project loopt het hele jaar door dus je kunt deelnemen op elk moment. De minimumduur is een week, maar hoe langer je blijft hoe groter de impact van jouw werk is.


Wat ga ik doen op het natuurbescherming project in Peru?

De activiteiten op het project zijn gevarieerd. In het Taricaya Ecological Reserve help je mee tijdens verschillende taken, zoals:

 

 • Verzamel gegevens van de verschillende planten en diersoorten bedoeld voor biodiversiteitsstudies
 • Help in het redden, rehabiliteren en vrijlaten van dieren
 • Help mee tijdens broedprogramma’s van de bedreigde vlinders en schildpadden
 • Verzorg de gewassen van bananen, avocado’s en chili's
 • Verhoog het bewustzijn binnen de gemeenschap over een duurzame samenleving

Jouw werk focust zich op de volgende categorieën:

 

Data verzamelen

 

Door het observeren en noteren van gegevens over de verschillende soorten flora en fauna die je ziet kunnen we beter begrijpen hoe we deze dieren en planten kunnen beschermen. Het werk dat je doet varieert:

 

 • Tel vogels vanuit de hoge hangende platformen
 • Verzamel videobeelden door het plaatsen van cameravallen in het woud
 • Noteer de kenmerken van de verschillende soorten tijdens een wandeling door het woud

 

Aan de hand van alle verzamelde gegevens stellen we jaarlijks rapporten samen en kunnen we bijhouden wat we hebben bereikt op het project en onze positieve impact op het milieu aantonen. Alle gegevens komen rechtstreeks uit de dagelijkse waarnemingen van onze vrijwilligers. Dankzij dit werk wordt hetTaricaya Ecological Reserve internationaal erkend als een onderzoekscentrum. Het onderzoek en werk van onze medewerkers en vrijwilligers heeft bijgedragen aan belangrijke onderzoeken op internationale conferenties, met name op het gebied van vogelkunde (ornithologie). 

 

Dieren rehabilitatie en vrijlatingsprogramma

 

In samenwerking met Animal Defenders International (ADI) hebben we een rehabilitatie- en vrijlatingsprogramma voor de dieren in Peru. ADI neemt illegale huisdieren en circusdieren in beslag, waaronder regenwoud apen uit de Amazone. Deze dieren worden gerehabiliteerd in het centrum en en indien mogelijk vrijgelaten als ze hier sterk genoeg voor zijn. Dit zijn meestal bedreigde diersoorten zoals de dieprode Ara’s, die in het Amazonewoud enorm afgenomen zijn in aantallen.

 

Je helpt met het voeren van deze dieren en met algemeen onderhoud om het centrum schoon te houden Denk aan taken zoals het schoonmaken van hokken en het repareren van hekken. Dit klinkt als hard werk maar dit geeft je de kans om in de buurt te komen van deze prachtige dieren terwijl je ze voorbereid op een leven in het regenwoud. Deze dieren horen thuis in de natuur.

Sommige dieren overleven echter niet in het wild, zeker wanneer ze geboren zijn in gevangenschap. Daarom help je als vrijwilliger ook om deze dieren de beste levenskwaliteit te geven.

 

Broedprogramma’s

 

Op het project runnen we broedprogramma’s voor schildpadden. Je helpt met patrouilleren en het zoeken van schildpadeieren langs rivieroevers, het verzamelen van de eieren en de incubatie in het centrum zodat ze uitbroeden. Op deze manier krijgen de stropers geen kans om de eieren te stelen. Zodra de eieren uitkomen kun je de kleine schildpadden observeren terwijl ze zich over het zand naar de oceaan haasten. Dit heeft een enorme positieve impact op de populatie in het wild.

 

Er leven ook vlinders in het Amazonewoud die onder dreiging staan. We gebruiken specifieke methodes om de vlinders te vangen op een veilige manier. Vervolgens kunnen we de vlinders verzorgen binnen optimale omstandigheden, hun gedrag bestuderen en ze laten deelnemen aan het broedprogramma.

 

Testboerderij

 

We hebben een testboerderij beschikbaar waar we werken aan het testen en ontwikkelen van verschillende technieken voor duurzame landbouwtechnieken. Vervolgens leren we de lokale bevolking meer over duurzame landbouw om zo de negatieve impact van landbouw in het gebied te verminderen. Jouw rol is het verzorgen van de gewassen en het vergroten van de bewustzijn in de lokale gemeenschappen. Duurzame landbouw maakt herbebossing in Amazonewoud veel eenvoudiger.

 

We hebben ook een specifiek programma ontwikkeld voor de mahonie boom. We groeien mahoniebomen dicht bij elkaar en bestuderen ze op speciale plantages. Dit specifieke habitatproject laat aan lokale houthakkers zien dat er een kosten-effectief alternatief is voor het kappen van bomen uit het regenwoud. Het hout van de mahoniebomen kunnen we delen zodat het kan worden gebruikt voor verkoop en productie. Op deze manier kunnen we het Amazonewoud zelf beschermen van ontbossing voor houtproductie. Je helpt met het onderhouden van de plantage en helpt met metingen. 

 

Bewustzijn verhogen

 

We werken hard om het bewustzijn over natuurbescherming zowel in Peru als daarbuiten te verhogen. Door onderzoek en het publiceren van artikelen en behaalde resultaten levert Taricaya baanbrekende gegevens die de aandacht vestigen op het werk dat we doen in het Amazoneregenwoud en de unieke ecosystemen.  Je draagt bij aan het verzamelen van deze gegevens en het uitvoeren van onderzoek.

 

Je helpt bij het verhogen van bewustzijn bij de lokale bevolking. Organiseer bijvoorbeeld een recyclingwedstrijd op een lokale school of geef een workshop over kleine dingen die mensen kunnen doen om klimaatverandering te bestrijden. 

 

Project partners

Projects Abroad werkt al meer dan tien jaar samen met het Taricaya Ecological Reserve. Wij zorgen voor de medewerkers, het materiaal, het beheer en de financiën. We zijn sterk afhankelijk van de ondersteuning van vrijwilligers om het project draaiende te houden.

 

We werken ook samen met de lokale gemeenschappen en de overheid, dit zorgt ervoor dat de gegevens die we verzamelen bijdragen aan de positieve toekomst van het Amazone Regenwoud. We zijn er trots op dat we hiervan deel uitmaken!

 

Ook werken we samen met Animal Defenders International (ADI) bij het geven van ondersteuning aan wilde dieren in het rehabilitatie centrum. Veel van deze dieren hebben het grootste deel van hun leven in circussen onder gruwelijke omstandigheden opgesloten gezeten. Vrijwilligers zorgen ervoor dat ze worden geholpen en niets te kort komen.


Waar in Peru ga ik werken?

Puerto Maldonado

Je woont en werkt in het centrale kamp van het Taricaya Ecological Reserve, gelegen in het Amazone regenwoud. Het kamp waar je verblijft is zo’n uur varen vanaf Puerto Maldonado, het dichtstbijzijnde dorp in het Zuidoosten van Peru aan de grens met Bolivia.

 

Je werkt meestal in en rondom het kamp en natuurlijk ook in het Taricaya reservaat zelf!

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Peru Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het project in Taricaya, Peru

Je werkt volgens een werkschema en je werk zo'n vier tot zes uur per dag. Je start rond 8 uur en werkt door tot half 12 voor een pauze. Je hebt tijd voor lunch, ontspanning en een babbel met andere vrijwilligers. Rond 15:30 uur, als het minder warm is, werk je opnieuw door tot 17:30 uur.

 

In de ochtend kun je helpen met taken zoals het voederen van de dieren in het reddingscentrum, helpen op de boerderij of gegevens verzamelen over de slingeraap. Na je pauze ben je bezig met taken zoals het observeren en tellen van vogelsoorten of werk je in het vlinderhuis. Het werk varieert van seizoen tot seizoen dus hou er rekening mee dat je tijdens je verblijf in Peru aan verschillende taken zult werken.

 

Je project is van maandag tot vrijdag, in het weekend ben je vrij om de omgeving te verkennen. Ook in de avonden heb je vrije tijd om even te relaxen en andere vrijwilligers te leren kennen. 

 

Ga eropuit en ontdek het prachtige landschap van Peru. Je kunt mooi in de omgeving wandelen of bordspellen spelen met de andere vrijwilligers. In het weekend is er de mogelijkheid om per boot naar Puerto Maldonado te gaan.

A Projects Abroad male volunteer seen bird watching as part of his conservation volunteer work in the Amazon Rainforest in Peru.

Wat zijn de doelen en impact van dit project?

Het hoofddoel van dit project is het behoud van de diverse flora en fauna in het Amazone regenwoud.

 

De Amazone wordt constant op de proef gesteld door een rang aan dreigingen en problemen. Het gaat over de volgende uitdagingen:

 

 • Landbouw
 • Ontbossing
 • Stropers
 • Smokkelen
 • Vervuiling
 • Mijnen
 • Verstedelijking

 

Er wordt niet genoeg gedaan om de unieke dieren en plantensoorten in het Amazonewoud te beschermen en behouden.

 

Ons project in Taricaya werkt aan het herstel van gebieden die eerder zijn aangepast en beschadigd door menselijke activiteiten, zoals landbouw en goudwinning. Door het uitvoeren van onderzoek en enquêtes in het hele gebied kunnen we het herstel van de lokale vegetatie en wildlife monitoren en soorten die eerder in dit gebied bestonden terug introduceren. 

 

We helpen ook de lokale bevolking met duurzame landbouw om te verhinderen dat het Amazonewoud verder wordt aangetast en verder schade aan het milieu te voorkomen. Op het project is een "oefen boerderij" aanwezig waar verschillende technieken en ideeën kunnen worden uitgeprobeerd om tot een duurzame landbouw oplossing te komen. Via de boerderij geven we ideeën en technieken voor duurzamere landbouw door aan de lokale boeren.

 

We hebben vier doelen opgesteld voor de lange termijn in ons Conservation Management Plan voor Peru:

 

 • Herstellen van het natuurlijk ecosysteem
 • Beschermen van het leven in het Amazonewoud
 • Habitats observeren en monitoren
 • Bewustzijn verhogen over het belang van natuurbescherming en mileubescherming.

 

Neem deel aan het Natuurbescherming project in het Amazone regenwoud en help de natuur in Peru te beschermen.

Projects Abroad volunteers are pictured planting new plants at a local nursery as part of their rainforest conservation work in Peru.

Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat accommodatie delen met andere Projects Abroad vrijwilligers en stagiaires in het Taricaya Ecological Reserve. Op deze manier leer je de andere vrijwilligers en stagiaires beter kennen, kun je ervaringen uitwisselen, en samen de lokale omgeving beleven. Elke bungalow heeft plaats voor 4 personen en beschikt over een aparte badkamer.


De accommodatie is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig. De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.


Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Peru biedt een hoop aan activiteiten voor elk type vrijwilliger. Heb je interesse in kunst, cultuur, geschiedenis of natuur, Peru kan het allemaal aanbieden!


Een van de grootste bezienswaardigheden in Peru is de Inca en Maya geschiedenis. De archeologische plaatsen zoals Coricancha, Tambomachay en niet te vergeten, Machu Picchu.


In het weekend kun je het dorp van Pisac bezoeken en wandelen door de textiel marktjes. Vergeet ook niet de vele llamas en alpacas te groeten!


De verschillende delicatessen, zoals ceviche, kun je proberen tijdens een vrije avond, in het weekend, samen met de andere vrijwilligers.


We hebben verschillende vrijwilligersprojecten beschikbaar in Peru waar je verschillende vrijwilligers gaat ontmoeten. Je kunt er samen op uit gaan als groep of op je eentje Peru verkennen.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners