Students release turtles for their conservation volunteering in Mexico.

Vrijwilligerswerk zeeschildpadden bescherming in Mexico

Help mee in het beschermen van bedreigde zeeschildpadden in de Stille Oceaan

In een oogopslag

Verblijf aan de Pacifische kust en help met het beschermen van de bedreigde zeeschildpadden in Mexico. Je gaat samenwerken met experts in natuurbescherming in een lokaal ecologisch centrum. Je zult ook in een nabijgelegen lagune werken vlakbij een zwart strand. Je help de natuur te beschermen en brengt het meeste van jouw tijd buiten door!


In Mexico zijn de zeeschildpadden een bedreigde diersoort. Ze verliezen hun broedgebied door erosie van de kustlijn en stropers die de eieren stelen. We hebben jouw hulp nodig om de nesten te verhuizen naar beschermde broedplaatsen en laat de baby schildpadden vrij in de oceaan. Je gaat helpen met het behouden van de biodiversiteit in de omliggende buurt en wetenschappelijk onderzoek doen naar krokodillen en leguanen. Alle gegevens die je gaat verzamelen, zal gebruikt worden door onderzoekers in heel Zuid- en Noord-Amerika.

 

Je gaat wonen en werken in het dorp Cuyutlan, dat bekend staat voor het prachtig zwarte strand. Er valt ook heel veel te doen in jouw vrije tijd, dus ga zoveel mogelijk op verkenning.

Startdata: 

Juni tot September

Zie data

Minimumduur: 

Een Week

Leeftijd: 

16 of ouder


Is vrijwilligerswerk bescherming zeeschildpadden geschikt voor mij?

Heb je een passie het leven in de oceaan en ben je avontuurlijk ingesteld? Op dit project ga je gedurende de dag op patrouilles langs de zwarte stranden, op zoek naar nesten van schildpadden. Je gaat voorzichtig alle eieren verzamelen en ze naar een veiliger gebied brengen. Op andere dagen ga je langs de lagune varen en notities bijhouden van alle dieren en vogels die je kunt spotten.

 

Het werk dat we doen op dit project is van groot belang voor het beschermen van het leven in de oceaan en aan de kust. Je werkt voornamelijk buitenshuis en leert heel wat bij van experts in natuurbescherming. Denk je na over een carrière in natuurbescherming, dan is deze ervaring een unieke kans om meer te weten te komen over een ander milieu en het natuurbehoud.

 

Je ontwikkelt ook persoonlijke vaardigheden zoals communicatie en aanpassingsvermogen. Dit zijn dingen die je in jouw latere carrière zeker ook gaat gebruiken!

 

Je hebt geen ervaring nodig om deel te nemen aan dit project. Er is constant toezicht van de experts en de Projects Abroad medewerkers zijn aanwezig als je met bepaalde vragen zit of advies wilt.

 

De minimumduur is een week, maar hoe langer je op het project verblijft, des te groter de positieve impact op het project.

A sea turtle hatchling released during conservation volunteering in Mexico.

Wat ga ik doen op het project?

Er valt altijd iets te doen in Cuyutlan! Op het project ga je de volgende taken uitvoeren:

 

  • Zoek naar de nesten van schildpadden en verplaats ze naar een veilig gebied
  • Onderhoud de tanken en draag zorg voor de zeeschildpadden  
  • Bestudeer de biodiversiteit van het gebied  als onderdeel van belangrijke lopende onderzoeksinitiatieven
  • Doe milieu en educatieve outreaches voor de lokale gemeenschap
  • Neem deel aan strandopruimacties in de namiddagen
Projects Abroad Conservation volunteers in Mexico team up to clean a turtle and its tank.

Jouw project kun je onderverdelen in zes categorieën:

 

Zoek naar de nesten van schildpadden en verplaats ze naar een veilig gebied

 

Erosie aan de kust is al een tijdje een groot probleem voor de zeeschildpadden in Mexico. Maar op dit moment zorgen de stropers voor nog meer problemen. Eenmaal de schildpadden hun eieren hebben gelegd, graven de stropers ze op en verkopen ze de eieren op lokale marktjes. Om de nesten te beschermen, doen we elke nacht patrouilles op het strand.

 

Als we een nest vinden, worden ze verplaatsen naar een veiliger gebied, in het ecologisch centrum. Dit is een beschermd gebied waar de eieren kunnen uitkomen. Vervolgens worden de baby zeeschildpadden vrijgelaten in de oceaan.

 

Onderhoud de tanken en draag zorg voor de zeeschildpadden  

 

De regering heeft het ecologisch centrum toestemming gegeven om schildpadden te houden, vooral degenen die gewond zijn geraakt en niet meer in het wild kunnen worden vrijgelaten. Je helpt de tanks reinigen en zorgt ervoor dat volwassen schildpadden gevoed en verzorgd worden. Eén keer per maand worden de schildpadden ook gewogen en gemeten.

 

Bestudeer de biodiversiteit

 

Elke week werk je in de monding van Palo Verde en de El Chupadero lagune. Daar houd je gegevens bij van de dieren die je kunt spotten. We doen dit op verschillende manieren, zoals:

 

  • Het bijhouden van een register door observaties en cameravallen tijdens nachtbewaking
  • Verzamel gegevens over de toestand van de mangrovebossen
  • Kweek mangroveboompjes in een kas
  • Doe aan de herbebossing van mangrovebossen die beschadigd of verwijderd zijn

 

Werken met mangroves is belangrijk omdat ze een broedplaats zijn voor het leven in de oceaan en vogels. Ze beschermen de kust tegen erosie en zijn een buffer tussen de oceaan en het land bij stormen.

 

Milieu en educatieve outreaches

 

Een belangrijk onderdeel van het werk dat we doen in Mexico is het onderwijzen van de lokale bevolking. We werken met het ecologisch centrum om bewustzijn te creëren bij de lokale gemeenschappen. We benadrukken het belang van het milieu en dieren en beschermen ze voor de volgende generaties. Je gaat mee op bezoekmomenten op de scholen om de kinderen op te leiden over ecologisch leven en zorg dragen voor de natuur.

 

Strandopruimacties

 

De hoeveelheid plastic in de oceaan blijft een dreiging voor het mariene leven en de mens. Het afval verwijderen uit de oceanen is de enige manier om te vermijden dat dieren zoals de zeeschildpadden vast komen te zitten in stukken plastic of het verwarren met voedsel en uiteindelijk stikken. Je neemt deel aan strandopruimacties om zoveel mogelijk afval van de stranden te verwijderen en te recycleren waar mogelijk.

Wie zijn onze projectpartners?

Alle natuurbehoud centra in Mexico zijn beschermd door SEMARNAT (The Department of Environmental Affairs and Natural Resources). Als erkenning voor onze toewijding aan het natuurbehoud hebben ze ons een deel van de kustlijn laten beheren. Een van de voorwaarden van onze overeenkomst met SEMARNAT is dat we veel wetenschappelijk onderzoek doen naar de kustlijn.


We werken ook nauw samen met El Tortugario Centro Ecológico de Cuyutlan, een ecologisch centrum in Cuyutlan. Het centrum richt zich op het vergroten van het bewustzijn bij de lokale gemeenschappen over het belang van biodiversiteit en behoud.


Waar ga ik werken?

Cuyutlan

Tijdens jouw verblijf in Mexico, woon je in Cuyutlan. In deze omgeving vind je zwarte stranden, windstille ochtenden, diep brekende golven en een ontspannende sfeer. Het voelt als een heel andere wereld!


Het meeste van jouw tijd werk je in het El Tortugario Centro Ecológico de Cuyutlan, op het strand of langs de lagune.


Je deel accommodatie  vlakbij het strand met de andere vrijwilligers. Het is ook op een korte afstand van het ecologisch centrum dus de dagelijkse route naar het werk is niet te lang. Het centrum van Cuyutlan ligt ook op enkele kilometers van het verblijf.


Er zijn verschillende slaapkamers met een of meerdere bedden beschikbaar, een gemeenschappelijke keuken en een zwembad. Samen met de andere vrijwilligers maak je het huis proper.


In jouw vrije tijd is er tijd genoeg om Mexico te ontdekken samen met de andere vrijwilligers.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Mexico Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het project in Mexico

Je werkt van maandag tot vrijdag, zo’n vijf uur per dag.


Werk je in het ecologisch centrum dan werk je met de zeeschildpadden. Je zorgt ervoor dat de schildpadden genoeg worden gevoed en in een propere omgeving verblijven. Je weegt en meet de schildpadden regelmatig. Er worden regelmatig patrouilles gedaan om nesten te vinden op het strand, wat vaak tijdens de nacht gebeurt. Hiervoor word je ook ingezet om mee te helpen.


Een keer per week werk je in het krokodillen centrum. Hier verzamel je biometrische gegevens en markeer je de krokodillen in de lagunes om te bepalen waar de krokodillen voornamelijk leven.


Natuurlijk is er ook voldoende tijd om te ontspannen. Wanneer de temperatuur zijn hoogste punt bereikt, wordt er niet gewerkt om de hitte te vermijden.


In de uren dat je niet werkt en in het weekend kun je de omgeving verkennen. Probeer de lokale specialiteiten en de heerlijke visgerechten in de lokale restaurants.

A group cleans a crocodile enclosure for their conservation volunteering in Mexico.

Wat zijn de doelen en de impact van het project?

Het doel van dit project is om bedreigde zeeschildpadden te beschermen en het welzijn van het ecosysteem te behouden.


De schildpadden kunnen de eieren alleen op het strand leggen. Maar deze gebieden verdwijnen steeds sneller door de klimaatverandering en menselijke ontwikkelingen. Stropers stelen de eieren en verkopen ze aan lokale marktjes. Daarom proberen we deze nesten te beschermen met hulp van zoveel mogelijk vrijwilligers.  


We werken met bedreigde schildpadden in Mexico. Dit zijn de groene zeeschildpadden, Ridley schildpadden en de ernstig bedreigde lederschildpadden. De statistieken zijn beangstigend, met nog zo’n 2300 lederschildpadden in het wild.


Naast het beschermen van schildpadden, willen we ook het natuurlijk gebied in de omgeving beschermen. We observeren de populatie van de wild life en verzamelen wetenschappelijke gegevens voor de lokale overheid. We werken ook aan oplossingen voor de erosie aan de kust door het planten van mangroves. Mangroves beschermen de kust van erosie, vormen een ecosysteem voor het leven in de oceaan en helpen in de strijd tegen klimaatverandering.


Doe vrijwilligerswerk bescherming zeeschildpadden en maak deel uit van de langetermijndoelen die we vooropstellen in het beschermen van de ecosystemen in Mexico.

Two students plant mangroves for their conservation volunteering in Mexico.

Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat accommodatie delen met andere Projects Abroad vrijwilligers en stagiaires in Mexico. Op deze manier leer je de andere vrijwilligers en stagiaires beter kennen, kun je ervaringen uitwisselen, en samen de lokale omgeving beleven.

 

Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig. De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.

 

Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Prachtige witte stranden, verschillende kunstgalerijen en heerlijke restaurants, er valt zoveel te zien in Mexico.


Je kunt de oude stad ontdekken, de neo-gothische architectuur of de Templo Expiatoria del Santisimo Sacramento. Een prachtig stuk architectuur met ornamenten en kleurrijke ramen.


Leer de lokale geschiedenis kennen en bezoek de verschillende musea of vind rust in de natuur in het Las Peñas Ecological Park.

Wat Mexico zo uniek maakt is de lokale keuken. Proef de lokale tamales, pozole en geniet van de omgeving!


We hebben verschillende gastgezinnen in Mexico waar je samen met andere vrijwilligers bij kunt verblijven tijdens jouw vrijwilligerswerk project. Ga eropuit op je eentje of met een groep vrijwilligers.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners