Children play on the swings under the supervision of a volunteer working with children in Costa Rica

Vrijwilligerswerk met kinderen in Costa Rica

Leef in Centraal-Amerika en help de kinderen bij de vroege ontwikkeling door het aanleren van belangrijke vaardigheden

In een oogopslag

 • Help mee met onze voortdurende inspanningen om de ontwikkeling van kinderen in Costa Rica te ondersteunen
 • Vrijwilligerswerk met kinderen in kleuterscholen of opvangcentra
 • Leerlingen ondersteunen die achterop raken in de klas door overvolle en onderbezette leerfaciliteiten
 • Leef in de prachtige stad Heredia met een lokaal gastgezin

Startdata: 

Altijd

Zie data

Minimumduur: 

Twee Weken

Leeftijd: 

17of ouder


Is vrijwilligerswerk met kinderen in Costa Rica geschikt voor mij?

Als je veel energie hebt en geniet van de capriolen van de kleintjes, dan is Kinderopvang in Costa Rica perfect voor jou. Je ondersteunt onze doelstellingen voor de ontwikkeling van jonge kinderen, waardoor je praktische ervaring opdoet in de kinderopvang. Dit is vooral handig als je van plan bent om in de toekomst professioneel met kinderen te werken.

Als je geen ervaring hebt in de kinderopvang, geen probleem. Je ondersteunt het werk van lokale leerkrachten en verzorgers. De medewerkers van Projects Abroad zijn ook in de buurt om je te helpen. Gedurende je verblijf zullen onze medewerkers regelmatig workshops organiseren om je te helpen. Je hebt ook toegang tot onze database vol met educatieve middelen zoals spelletjes en knutselen.

Dit project loopt het hele jaar door, dus je kunt zelf kiezen wanneer je mee wilt doen. We raden je aan om zo lang mogelijk te blijven, zodat je een grotere impact op het project kunt hebben.

Vrijwilligerswerk biedt mogelijkheden zoals voorlezen aan kinderen in Costa Rica.

Wat ga ik doen op dit sociaal vrijwilligersproject in Costa Rica?

Je belangrijkste taak is om extra ondersteuning te bieden aan de lokale leerkrachten en verzorgers op kleuterscholen en opvangcentra.

In Costa Rica zul je:

 • Focus op basisonderwijs
 • Leuke activiteiten plannen die de kinderen basisvaardigheden bijbrengen
 • Assisteren bij belangrijke dagelijkse praktische taken om ervoor te zorgen dat de centra soepel draaien

Lees-, schrijf- en rekenvaardigheden verbeteren

Lezen, schrijven en tellen zijn essentiële vaardigheden. Je helpt kinderen deze vaardigheden te leren, zodat ze beter zijn toegerust voor de eisen van het eerste jaar als ze naar school gaan. Je richt je op degenen die het moeilijk hebben door in kleine groepen les te geven in lezen, schrijven en rekenen.

Bijdragen aan de ontwikkeling van jonge kinderen

Leuke activiteiten die kinderen basisvaardigheden aanleren zijn een fundamenteel aspect van de ontwikkeling van een kind. Door je lessen leuk te maken, houd je de kinderen betrokken bij wat ze leren.

Je helpt de leerkrachten en verzorgers organiseren:

 • Lichamelijke activiteiten die teamwork en de ontwikkeling van fundamentele bewegingsvaardigheden (zoals vangen, gooien en balans) stimuleren
 • Muzieklessen die creativiteit stimuleren
 • Kunst en ambachten die de kinderen leren over kleuren en vormen, en hoe ze hun verbeelding kunnen gebruiken

Assisteren bij de dagelijkse taken van het zorgcentrum

Vaak wordt je gevraagd om het lokale personeel te helpen met dagelijkse taken zoals eten serveren, afwassen en schoonmaken. Dit is essentieel voor de dagelijkse gang van zaken in de zorgcentra.


Waar in Costa Rica ga ik werken?

Heredia

Kinderopvang vrijwilligerswerk in Costa Rica gebeurt in en rond de stad Heredia. Heredia ligt op slechts 11 km van San José aan de voet van de uitgedoofde vulkaan Brava.

Heredia is een van Costa Rica's meest historische steden en werd gesticht in 1705. Het staat bekend om de vele prachtige tuinen en de prachtige flora die hier te vinden is.

De stad ligt in centraal Costa Rica te midden van uitgestrekte koffieplantages en weelderig groen en heeft een goed ontwikkelde toeristenindustrie. Armoede is echter een uitdaging waar veel mensen mee te maken hebben. Er is altijd behoefte aan extra hulp in de lokale zorgcentra, die vaak niet over voldoende middelen beschikken.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende vluchten, luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Costa Rica Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het sociaal vrijwilligersproject in Costa Rica

Je dag begint met een traditioneel Costa Ricaans ontbijt met je lokale gastgezin. Hierna neem je de bus naar de stageplaats waar je zult werken. Op je eerste dag zullen onze medewerkers je vergezellen op je woon-werkverkeer. Ze zorgen ervoor dat je je op je gemak voelt en de weg weet.

Een typische dag duurt van ongeveer 7 of 8 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags en valt samen met de uren van de kleuterschool en het kinderdagverblijf.

Het doel van elke dag is om bij te dragen aan de ontwikkeling van jonge kinderen zodat ze kunnen slagen in het schoolsysteem. Dit doe je door middel van:

 • Lees- en rollenspellen om de basis van het Engels te leren
 • Telspelletjes waarin je leert optellen en aftrekken
 • Sporten die het evenwicht en andere fundamentele bewegingsvaardigheden van kinderen verbeteren
 • Kunst-, knutsel- of muzieklessen die creativiteit en verbeeldingskracht stimuleren

s Avonds en in het weekend heb je vrije tijd om te ontspannen en op ontdekkingstocht te gaan met nieuwe vrienden. Je kunt de indrukwekkende vulkanen Poas en Irazu gemakkelijk bereiken tijdens een dagtocht vanuit Heredia. Elders liggen talrijke populaire toeristische bestemmingen, zoals de vulkaan Arenal en het nevelwoud van Monteverde, op slechts een paar uur rijden met de bus.

In Costa Rica ben je ook nooit te ver van de kust. Met een overvloed aan idyllische stranden heb je volop mogelijkheden voor activiteiten op het water, zoals surfen, zwemmen, snorkelen of duiken. Het relaxte leven in Costa Rica werkt aanstekelijk en je zult het moeilijk vinden om te vertrekken!

Vrijwilligers en kinderen spelen een spel met kleurrijke ballen als onderdeel van hun vrijwilligerswerk met kinderen in Costa Rica.

Doel en impact van het project

Het doel van dit project is om de ontwikkeling van jonge kinderen in achtergestelde gemeenschappen in en rond Heredia te verbeteren. We doen dit door lokale leerkrachten en verzorgers te helpen om jonge kinderen een goed afgeronde educatieve ervaring te bieden.

In Costa Rica zijn kleuterscholen en opvangcentra vaak overvol. Dit betekent dat lokale leerkrachten en verzorgers moeite hebben om hun aandacht evenredig te verdelen. Hierdoor kunnen bepaalde kinderen niet de extra ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

We werken eraan om dit te veranderen met de hulp van vrijwilligers zoals jij. Als leidraad voor ons werk hebben we vijf duurzame langetermijndoelen vastgesteld waar jij naartoe werkt:

 • De ontwikkeling van jonge kinderen bevorderen
 • Alfabetisering verhogen
 • Rekenvaardigheid vergroten
 • Bewustzijn vergroten over gezond leven, het milieu en gezinsplanning
 • De kwaliteit van leven verbeteren voor mensen met een handicap

 Help ons deze langetermijndoelen te bereiken door te werken als vrijwilliger in de kinderopvang in Costa Rica.

Een Projects Abroad vrijwilliger Kinderopvang in Costa Rica helpt een kind met zijn balans.

Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je verblijft bij een gastgezin in Heredia. Ze heten je van harte welkom in hun huis en staan te popelen om hun gewoonten te delen en jou hen te laten leren over jouw eigen cultuur. Wij geloven dat dit de beste manier is om jezelf onder te dompelen in de cultuur van Costa Rica en een unieke ervaring te hebben.

We zullen altijd proberen om je samen te laten wonen met ten minste één andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiair bij hetzelfde gastgezin. Je kamer is bescheiden, maar comfortabel, schoon en veilig.

Je programmakosten zijn inclusief drie maaltijden per dag.

Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Met meer dan 25% van het land beschermd in nationale parken is Costa Rica een paradijs voor natuurliefhebbers. Het heeft alles, van vulkanen tot tropische regenwouden en van prachtige watervallen tot mooie zandstranden. Dit kleine land staat ook bekend om zijn biodiversiteit en heeft een grote verscheidenheid aan wilde dieren.

Onze projecten zijn gebaseerd in Heredia, een relaxte stad op slechts 11 km ten noorden van de hoofdstad San José. Bekend als de Stad van de Bloemen, word je omringd door idyllische tuinen.

In Costa Rica ben je nooit ver van de kust. Met een overvloed aan ongerepte stranden heb je volop mogelijkheden voor activiteiten op het water, zoals surfen, zwemmen of duiken.

Er zullen waarschijnlijk andere vrijwilligers met je meegaan naar Costa Rica. Je kunt er dus voor kiezen om alleen of in groepsverband op verkenning te gaan.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Ontmoet de staff in Costa Rica

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners