Children play on the swings under the supervision of a volunteer working with children in Costa Rica

Vrijwilligerswerk met kinderen in Costa Rica

Leef in Centraal-Amerika en help de kinderen bij de vroege ontwikkeling door het aanleren van belangrijke vaardigheden

In een oogopslag

Doe vrijwilligerswerk met kinderen in Costa Rica en werk in een kleuterschool, dagzorgcentrum of een speciaal onderwijscentrum. Op dit project ga je deel uitmaken van onze duurzame inspanningen voor de kinderen in Costa Rica.

 

De centra en kleuterscholen zijn vaak overbevolkt en hebben een tekort aan personeel. De leraren hebben het moeilijk om individuele aandacht te geven aan elk kind waardoor leerlingen achterop geraken met hun ontwikkeling. Je gaat een extra ondersteuning zijn voor de lokale leraren. Met jouw hulp kunnen we de klassen onderverdelen in kleinere groepen. Je kunt ook kinderen met een beperking helpen in het speciaal onderwijscentrum of helpen met het verzorgen van ouderen.

 

In Costa Rica ga je in Liberia bij een lokaal gastgezin verblijven. Ze gaan je met liefde introduceren tot Liberia en geven je graag advies over de beste plekjes in en rond de stad.

Startdata: 

Altijd

Zie data

Minimumduur: 

Een Week

Leeftijd: 

17of ouder
Je moet beschikken over een basiskennis Spaans om te kunnen werken met kinderen met een beperking.


Is vrijwilligerswerk met kinderen in Costa Rica geschikt voor mij?

Als je veel energie hebt en plezier haalt uit het werken met kinderen dan is vrijwilligerswerk met kinderen in Costa Rica je op het lijf geschreven.Je gaat de vroege ontwikkeling van de kinderen ondersteunen en praktische ervaring opdoen met kinderen. Dit is vooral interessant als je later een carrière wilt in de kinderopvang.


Heb je geen ervaring met kinderen? Maak je geen zorgen. Je gaat het werk van de lokale leraren ondersteunen en onze staff is aanwezig om je te helpen als je met vragen zit. Tijdens jouw verblijf organiseren we ook regelmatig workshops. Je krijgt ook toegang tot onze database met educatief lesmateriaal.


Het project loopt het hele jaar door dus je kunt op elk moment deelnemen vanaf twee weken. Een langer verblijf zorgt voor een nog grotere impact op het project.

Vrijwilligerswerk biedt mogelijkheden zoals voorlezen aan kinderen in Costa Rica.

Wat ga ik doen op dit sociaal vrijwilligersproject in Costa Rica?

Jouw belangrijkste rol is het ondersteunen van de lokale leraren in de kleuterscholen en dagzorgcentra. Hier zijn enkele activiteiten die je gaat uitvoeren op het project:

 

 • Help met een basisopleiding van de kinderen
 • Plan leuke activiteiten die de kinderen belangrijke basisvaardigheden aanleert
 • Help met belangrijke praktische taken om de dagelijks werking van het centrum vlotter te laten verlopen

Je kunt het vrijwilligerswerk onderverdelen in de volgende categorieën:

Verbeter de lees- en rekenvaardigheid

Lezen, schrijven en rekenen zijn belangrijke vaardigheden. Je gaat de kinderen helpen met het ontwikkelen van deze vaardigheden zodat ze gemakkelijker kunnen starten in het eerste leerjaar op de lagere school. Je gaat de kinderen met lees- en rekenproblemen in kleinere groepen verder helpen en begeleiden.

Draag bij tot de vroege ontwikkeling van de kinderen

Creatieve activiteiten kunnen kinderen helpen met het aanleren van basisvaardigheden, het belangrijkste onderdeel bij de ontwikkeling van elk kind. Door de lessen leuk en gevarieerd te houden, blijven de kinderen gemotiveerd en leren ze sneller bij.

Je gaat de leraren helpen met:

 • Fysieke activiteiten die teamwork aanmoedigen en helpen bij de ontwikkeling van fundamentele bewegingsvaardigheden (vangen, gooien en balanceren)
 • Muzieklessen die de creativiteit aanmoedigen
 • Kunstlessen die de kinderen verschillende kleuren en vormen leren en de verbeelding aanwakkert

Help met dagelijkse taken in het dagzorgcentrum

Je gaat vaak ingezet worden om de lokale staff te helpen met dagelijkse taken zoals het serveren van eten, opruimen en afwassen. Dit zijn belangrijke taken die de dagzorgcentra dagelijks uitvoert.


Waar in Costa Rica ga ik werken?

Childcare volunteer work in Costa Rica happens in and around the city of Liberia. Liberia is a quaint, friendly city, close to national parks and volcanic mud springs.

The city has a well developed tourist industry. However, poverty is a challenge many people face. There is always a need for extra assistance at local care centres, many of which lack resources.

If you’re interested in working with special-needs children or the elderly, there are also various suitable placements. Many of these placements are basic and understaffed. This means that the children often don’t receive the individual support they need.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende vluchten, luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Costa Rica Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het sociaal vrijwilligersproject in Costa Rica

Je begint de dag met een traditioneel ontbijt samen met je gastgezin. Vervolgens ga je met het openbaar vervoer naar de instelling waar je gaat werken. Op je eerste dag zal de lokale staff je rondleiden. Ze zorgen ervoor dat je de route weet en je makkelijk kunt verplaatsen van en naar je gastgezin.

Je start de dag tussen 7 en 8 uur en werkt door tot 17 uur, dezelfde uren gelden op de kleuterschool en de dagzorgcentra.

Het doel van de dag is om bij te dragen aan de vroege ontwikkeling van kinderen. Je gaat dit doen via de volgende activiteiten:

 • Doe leesoefeningen en rollenspellen om Engels aan te leren
 • Rekenoefeningen die de kinderen leert optellen en aftrekken
 • Sportlessen die helpen bij de balans en bewegingsvaardigheden van de kinderen
 • Kunst, knutsel of muzieklessen die de creativiteit verbeteren en helpen bij creatief denken

Tijdens de avond en in het weekend heb je tijd om te ontspannen en de omgeving te verkennen met nieuwe vrienden. Verken de Santa Rosa en Rincón de la Vieja National Parks

De kust is ook niet te ver weg, waardoor je in het weekend de witte stranden kunt ontdekken. Je kunt surfen, snorkelen, zwemmen of zelfs diepzeeduiken. Het leven is Costa Rica is zo ontspannend en dat maakt het net zo moeilijk om het land weer te verlaten!

Vrijwilligers en kinderen spelen een spel met kleurrijke ballen als onderdeel van hun vrijwilligerswerk met kinderen in Costa Rica.

Doel en impact van het project

De impact van het project is om de vroege ontwikkeling van kinderen te verbeteren in de achtergestelde buurten in en rond Liberia. We doen dit door de lokale leraren te ondersteunen en een goede educatieve opleiding te geven aan de jonge kinderen.

De kleuterscholen en dagzorgcentra in Costa Rica zijn vaak overvol. Dit betekent dat de lokale leraren moeite hebben om iedereen een gelijke aandacht te geven. Bepaalde kinderen krijgen niet de ondersteuning die ze nodig hebben.

Met de hulp van vrijwilligers werken we aan een positieve verandering. We hebben daarom vijf duurzame, langetermijn doelstellingen vooropgesteld:

 • Promoot de vroege ontwikkeling van kinderen
 • Verbeter de leesvaardigheid
 • Verbeter de rekenvaardigheid
 • Verhoog het bewustzijn over een gezonde levensstijl, het milieu en gezinsplanning

Help mee in het behalen van deze langetermijn doelen en doe vrijwilligerswerk met kinderen in Costa Rica.

Een Projects Abroad vrijwilliger Kinderopvang in Costa Rica helpt een kind met zijn balans.

Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat bij een gastgezin verblijven in Liberia. Zij verwelkomen je met open armen in hun huis en delen graag de lokale gewoontes en cultuur met je. Dit is de beste manier om jezelf volledig onder te dompelen in de cultuur van Costa Rica en een unieke ervaring te beleven.

 

We proberen ervoor te zorgen dat je met minstens een andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiaire verblijft bij het lokale gastgezin. Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.

 

De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.

 

Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

With more than 25% of its land protected in national parks, Costa Rica is a nature lover’s paradise. It has everything from volcanoes to tropical rainforests, and magnificent waterfalls to beautiful sandy beaches. This tiny country is also renowned for its biodiversity and boasts an array of wildlife.

Most of our projects are based in the vibrant city of Liberia, capital of the Guanacaste province.  A striking mix of old and new, Liberia retains a rich colonial history, as well as being home to an array of modern tech companies and shopping centres.

Liberia is also a fantastic starting point for weekend excursions.  If you’re a fan of the great outdoors, you’ll be able to explore the nearby Santa Rosa and Rincón de la Vieja National Parks.

You're never far from the coast in Costa Rica. Spoilt for choice by the number of idyllic beaches, you'll have plenty of opportunities for water-based activities like surfing, swimming, or scuba diving in your free time.  In Liberia, you can get to many of the nearby beaches with a short bus ride.

There will likely be other volunteers in Costa Rica with you. So you can choose to explore on your own or as a group.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Onze partners