Children play on the swings under the supervision of a volunteer working with children in Costa Rica

Vrijwilligerswerk met kinderen in Costa Rica

Leef in Centraal-Amerika en help de kinderen bij de vroege ontwikkeling door het aanleren van belangrijke vaardigheden

In een oogopslag

Doe vrijwilligerswerk met kinderen in Costa Rica en werk in een kleuterschool, dagzorgcentrum of een speciaal onderwijscentrum. Op dit project ga je deel uitmaken van onze duurzame inspanningen voor de kinderen in Costa Rica.


De centra en kleuterscholen zijn vaak overbevolkt en hebben een tekort aan personeel. De leraren hebben het moeilijk om individuele aandacht te geven aan elk kind waardoor leerlingen achterop geraken met hun ontwikkeling. Je gaat een extra ondersteuning zijn voor de lokale leraren. Met jouw hulp kunnen we de klassen onderverdelen in kleinere groepen. Je kunt ook kinderen met een beperking helpen in het speciaal onderwijscentrum of helpen met het verzorgen van ouderen.


In Costa Rica ga je in Heredia bij een lokaal gastgezin verblijven. Ze gaan je met liefde introduceren tot Heredia, ook gekend als “City of flowers”, en geven je graag advies over de beste plekjes in en rond de stad.

Startdata: 

Flexibele data

Zie data

Minimumduur: 

Een Week

Benodigdheden: 

Iedereen vanaf 16 jaar en ouder kan deelnemen
Je moet beschikken over een basiskennis Spaans om te kunnen werken met kinderen met een beperking.


Is vrijwilligerswerk met kinderen in Costa Rica geschikt voor mij?

Als je veel energie hebt en plezier haalt uit het werken met kinderen dan is vrijwilligerswerk met kinderen in Costa Rica je op het lijf geschreven.Je gaat de vroege ontwikkeling van de kinderen ondersteunen en praktische ervaring opdoen met kinderen. Dit is vooral interessant als je later een carrière wilt in de kinderopvang.


Heb je geen ervaring met kinderen? Maak je geen zorgen. Je gaat het werk van de lokale leraren ondersteunen en onze staff is aanwezig om je te helpen als je met vragen zit. Tijdens jouw verblijf organiseren we ook regelmatig workshops. Je krijgt ook toegang tot onze database met educatief lesmateriaal.


Het project loopt het hele jaar door dus je kunt op elk moment deelnemen vanaf twee weken. Een langer verblijf zorgt voor een nog grotere impact op het project.

Vrijwilligerswerk biedt mogelijkheden zoals voorlezen aan kinderen in Costa Rica.

Wat ga ik doen op dit sociaal vrijwilligersproject in Costa Rica?

Jouw belangrijkste rol is het ondersteunen van de lokale leraren in de kleuterscholen en dagzorgcentra. Hier zijn enkele activiteiten die je gaat uitvoeren op het project:


 • Help met een basisopleiding van de kinderen
 • Plan leuke activiteiten die de kinderen belangrijke basisvaardigheden aanleert
 • Help met belangrijke praktische taken om de dagelijks werking van het centrum vlotter te laten verlopen
 • Werk met kinderen met een beperking of speciale behoeften in een speciaal onderwijscentrum of doe vrijwilligerswerk in een ouderenhuis

Je kunt het vrijwilligerswerk onderverdelen in de volgende categorieën:


Verbeter de lees- en rekenvaardigheid


Lezen, schrijven en rekenen zijn belangrijke vaardigheden. Je gaat de kinderen helpen met het ontwikkelen van deze vaardigheden zodat ze gemakkelijker kunnen starten in het eerste leerjaar op de lagere school. Je gaat de kinderen met lees- en rekenproblemen in kleinere groepen verder helpen en begeleiden.


Draag bij tot de vroege ontwikkeling van de kinderen


Creatieve activiteiten kunnen kinderen helpen met het aanleren van basisvaardigheden, het belangrijkste onderdeel bij de ontwikkeling van elk kind. Door de lessen leuk en gevarieerd te houden, blijven de kinderen gemotiveerd en leren ze sneller bij.


Je gaat de leraren helpen met:


 • Fysieke activiteiten die teamwork aanmoedigen en helpen bij de ontwikkeling van fundamentele bewegingsvaardigheden (vangen, gooien en balanceren)
 • Muzieklessen die de creativiteit aanmoedigen
 • Kunstlessen die de kinderen verschillende kleuren en vormen leren en de verbeelding aanwakkert


Help met dagelijkse taken in het dagzorgcentrum


Je gaat vaak ingezet worden om de lokale staff te helpen met dagelijkse taken zoals het serveren van eten, opruimen en afwassen. Dit zijn belangrijke taken die de dagzorgcentra dagelijks uitvoert.


Werk met kinderen met een beperking of ouderen


Je kunt naast het werken met kinderen in dagzorgcentra er ook voor kiezen om te helpen in een speciaal onderwijscentrum. Hier ga je kinderen van jong tot oud helpen met een beperking zoals het syndroom van Down. Je gaat de kinderen voorzien van de nodige hulp en het personeel ondersteunen.


In het centrum voor ouderen ga je werken met ouderen tussen 65 en 90 jaar oud. Zij zijn heel blij met de aanwezigheid van onze vrijwilligers. Ze genieten van de activiteiten die we organiseren. Deze gaan van fysieke bewegingsoefeningen tot kaartspellen en bingo, knutselen en andere creatieve oefeningen. Je wordt mogelijks ook ingezet om geld in te zamelen voor evenementen en het onderhoud van het centrum. Het is ook mogelijk dat je gevraagd wordt om te helpen met de fysiotherapeutische sessies.


Waar in Costa Rica ga ik werken?

Heredia

Vrijwilligerswerk met kinderen in Costa Rica vindt plaats in Heredia. Deze stad ligt zo’n 10 km in het noorden van San José en vlak aan de voet van de uitgedoofde Brava vulkaan.


Heredia is één van de meest historische plekken in het land en is opgericht in 1705. Het staat vandaag bekend voor zijn vele prachtige tuinen en natuur. Het is gelegen in het midden van de koffieplantages en omgeven door een weelderige groene natuur. Al heeft de stad een goed ontwikkelde toeristenindustrie, armoede blijft een dagelijks probleem voor een groot deel van de bevolking. Er is momenteel nood aan extra ondersteuning in de lokale dagzorgcentra waar een tekort is aan basismiddelen.


Heb je interesse om te werken met kinderen met een beperking of ouderen, dan zijn er verschillende instellingen beschikbaar. Veel van deze centra hebben een tekort aan personeel en voldoende middelen. De kinderen krijgen daarom niet de individuele ondersteuning die ze nodig hebben om te groeien en zichzelf te ontwikkelen.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Als je vrijwilligerswerk gaat doen in Costa Rica dan zul je landen op de luchthaven van Juan Santamaria (SJO). Na aankomst zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende vluchten, luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Costa Rica

Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het sociaal vrijwilligersproject in Costa Rica

Je begint de dag met een traditioneel ontbijt samen met je gastgezin. Vervolgens ga je met het openbaar vervoer naar de instelling waar je gaat werken. Op je eerste dag zal de lokale staff je rondleiden. Ze zorgen ervoor dat je de route weet en je makkelijk kunt verplaatsen van en naar je gastgezin.


Je start de dag tussen 7 en 8 uur en werkt door tot 17 uur, dezelfde uren gelden op de kleuterschool en de dagzorgcentra.


Het doel van de dag is om bij te dragen aan de vroege ontwikkeling van kinderen. Je gaat dit doen via de volgende activiteiten:


 • Doe leesoefeningen en rollenspellen om Engels aan te leren
 • Rekenoefeningen die de kinderen leert optellen en aftrekken
 • Sportlessen die helpen bij de balans en bewegingsvaardigheden van de kinderen
 • Kunst, knutsel of muzieklessen die de creativiteit verbeteren en helpen bij creatief denken


Tijdens de avond en in het weekend heb je tijd om te ontspannen en de omgeving te verkennen met nieuwe vrienden. Verken de geweldige vulkanen Poas en Irazy. Bezoek de vele toeristische bezienswaardigheden zoals de Arenal vulkaan en het woud van Monteverde, een paar uur verwijderd van jouw verblijfplaats in San Jose.


De kust is ook niet te ver weg, waardoor je in het weekend de witte stranden kunt ontdekken. Je kunt surfen, snorkelen, zwemmen of zelfs diepzeeduiken. Het leven is Costa Rica is zo ontspannend en dat maakt het net zo moeilijk om het land weer te verlaten!

Vrijwilligers en kinderen spelen een spel met kleurrijke ballen als onderdeel van hun vrijwilligerswerk met kinderen in Costa Rica.

Doel en impact van het project

De impact van het project is om de vroege ontwikkeling van kinderen te verbeteren in de achtergestelde buurten in en rond Heredia. We doen dit door de lokale leraren te ondersteunen en een goede educatieve opleiding te geven aan de jonge kinderen.


De kleuterscholen en dagzorgcentra in Costa Rica zijn vaak overvol. Dit betekent dat de lokale leraren moeite hebben om iedereen een gelijke aandacht te geven. Bepaalde kinderen krijgen niet de ondersteuning die ze nodig hebben.


Met de hulp van vrijwilligers werken we aan een positieve verandering. We hebben daarom vijf duurzame, langetermijn doelstellingen vooropgesteld:


 • Promoot de vroege ontwikkeling van kinderen
 • Verbeter de leesvaardigheid
 • Verbeter de rekenvaardigheid
 • Verhoog het bewustzijn over een gezonde levensstijl, het milieu en gezinsplanning
 • Verbeter de levenskwaliteit van mensen met een beperking


Help mee in het behalen van deze langetermijn doelen en doe vrijwilligerswerk met kinderen in Costa Rica.

Een Projects Abroad vrijwilliger Kinderopvang in Costa Rica helpt een kind met zijn balans.

Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat bij een gastgezin verblijven in Heredia. Zij verwelkomen je met open armen in hun huis en delen graag de lokale gewoontes en cultuur met je. Dit is de beste manier om jezelf volledig onder te dompelen in de cultuur van Costa Rica en een unieke ervaring te beleven.


We proberen ervoor te zorgen dat je met minstens een andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiaire verblijft bij het lokale gastgezin. Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.


De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.


Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

With more than 25% of its land protected in national parks, Costa Rica is a nature lover’s paradise. It has everything from volcanoes to tropical rainforests, and magnificent waterfalls to beautiful sandy beaches. This tiny country is also renowned for its biodiversity and boasts an array of wildlife.


The vibrant city of Heredia, where most of our projects are based, is situated in the heart of Costa Rica’s coffee-growing country. With its large student population and close proximity to the exciting capital city of San Jose, Heredia has an active cultural and social scene.


You can easily reach the impressive Poas and Irazu volcanoes on a day-trip from Heredia. Many other popular tourist destinations, such as Arenal volcano and Monteverde cloud forest, are only a few hours bus ride away.


You're never far from the coast in Costa Rica. Spoilt for choice by the number of idyllic beaches, you'll have plenty of opportunities for water-based activities like surfing, swimming, or scuba diving in your free time.


There will likely be other volunteers in Costa Rica with you. So you can choose to explore on your own or as a group.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Onze partners