A group of children with Projects Abroad Childcare volunteers outside a kindergarten in Sri Lanka.

Vrijwilligerswerk met kinderen in Sri Lanka

Ondersteun de vroege ontwikkeling van kinderen in kansarme dagzorgcentra en ontdek de lokale pracht van Sri Lanka

In een oogopslag

Projects Abroad has been awarded the South Asian Sustainable Development Leadership High Award for Volunteerism

Doe vrijwilligerswerk met kinderen in Sri Lanka en help mee aan het beiden van een goede basisopleiding . Als vrijwilliger werk je aan verschillende taken in binnen achterliggende gemeenschappen zoals het ondersteunen van de ontwikkeling van jonge kinderen. Je leert ze belangrijke vaardigheden die ze nodig hebben in hun latere leven. Zelf doe je praktische ervaring op in kinderopvang en ontwikkelt je planningsvaardigheden en teamwork skills.

 

Veel dagzorgcentra waar we mee samenwerken hebben een tekort aan personeel, een overvloed aan kinderen en niet altijd de juiste middelen. Je werk als vrijwilligers met kinderen in kleuterscholen, dagzorgcentra en gemeenschapscentra en buurthuizen. Jouw rol als vrijwilliger is het ondersteunen van het lokale personeel en educatieve activiteiten organiseren met de kinderen. Je leert ze belangrijke vaardigheden aan die ze helpen in hun verdere schoolopleiding. Je kunt er ook voor kiezen om te werken met kinderen met een beperking.

 

Sri Lanka heeft ongelofelijk diverse gemeenschappen en ecosystemen. Vrijwilligers verblijven bij een lokaal gastgezin. Dompel jezelf onder in de lokale gewoontes en cultuur en ontdek hoe het is om in een land als Sri Lanka te leven, met de prachtige stranden, het heerlijke eten en de vriendelijke inwoners!

Startdata: 

Altijd

Zie data

Minimumduur: 

Twee Weken

Leeftijd: 

16 of ouder


Is dit project in Sri Lanka geschikt voor mij?

Ben je van nature enthousiast, energiek en werk je graag met kinderen, dan is dit project geschikt voor jou.

 

Denk je aan een carrière in kinderopvang of lesgeven? Dit project is de ideale manier om praktische ervaring op te doen en te leren van lokaal personeel. Je leert over het belang van de vroege ontwikkeling van jonge kinderen en gebruikt deze kennis bij het project.

 

Er zijn geen specifieke vereisten om deel te nemen aan dit project. Na aankomst krijg je een uitgebreide introductie over het project met alle informatie die je nodig hebt. Jouw rol is om het lokale personeel te ondersteunen en zij begeleiding jouw tijdens het project. Ons eigen Projects Abroad personeel is ook dag in, dag uit 24/7 beschikbaar indien je met vragen of problemen zit.

 

Je krijgt toegang tot onze online database waar je ideeën kunt opdoen voor jouw volgende activiteiten en educatieve spelletjes. Verder organiseren we ook regelmatig workshops voor alle Kinderopvang en Lesgeef vrijwilligers. Je kunt advies met elkaar delen en meer leren over kinderopvang in Sri Lanka.

 

Vrijwilligerswerk met kinderen in Sri Lanka loopt het hele jaar door. We moedigen je aan om langer te blijven zodat je zelf meer ervaring op doet en een groter jouw impact hebt binnen het project. 

Projects Abroad volunteer with children in Sri Lanka teaches English to young children at her Childcare placement.

Wat ga ik doen op het project?

Kinderopvang projecten hebben een breed toepassingsgebied en kunnen vaak worden aangepast naar jouw eigen ervaring en kennis. Hier is een voorbeeld van enkele activiteiten die vrijwilligers doen met de kinderen in Sri Lanka:

 

  • Ondersteun en bevorder de vroege ontwikkeling van kinderen door leuke activiteiten, speel & spel, educatieve workshops
  • Voorzie speciale zorg voor kinderen met een beperking of achterstand
  • Ontwerp educatief lesmateriaal voor de lessen

Jouw werk als vrijwilliger richt zich op de volgende categorieën:

 

Ondersteun de vroege ontwikkeling van kinderen door middel van leuke activiteiten

 

Help de kinderen om de basisvaardigheden onder de knie te krijgen, zoals tellen en het opzeggen van het alfabet. Dit vormt de basis voor hun toekomstige ontwikkeling en geeft ze zelfvertrouwen voor het eerste leerjaar. Binnen een grote klas zijn er vaak kinderen die achterliggen, als vrijwilliger geef je extra aandacht aan deze leerlingen en ondersteun je de lokale onderwijzer. Laat je creativiteit de vrije loop en bedenk educatieve spelletjes, liedjes, dans of knutsel lessen.

 

Voorzie speciale zorg voor kinderen met een beperking

 

Kinderen met een beperking hebben net iets meer zorg en aandacht nodig om de basisvaardigheden te beheersen en de mijlpalen in hun ontwikkeling te behalen. Je geeft ze individuele aandacht en ondersteuning door spelletjes te spelen, bepaalde vaardigheden aanleren en door gewoon met ze te communiceren. Je helpt de kinderen ook met meer praktische zaken, zoals zich klaarmaken om naar school te gaan.

 

Ontwerp educatief lesmateriaal

 

Maak visuele hulpmiddelen die je kunt gebruiken tijdens lessen en speeltijd, zoals speelkaarten met cijfers en objecten, alfabet kaarten en nog veel meer. Deze handgemaakte hulpmiddelen zullen na jouw vertrek door de kinderen en andere vrijwilligers ook worden gebruikt.  


Waar in Sri Lanka ga ik werken?

Colombo

Je werkt in een klein dorpje vlakbij het strand, zo’n twee uur rijden vanaf de hoofdstad Colombo. Sri Lanka heeft een uitgebreid en betaalbaar openbaar vervoer netwerk dus het is gemakkelijk om te reizen en andere plekken te ontdekken. 

 

Er zijn heel wat opties als vrijwilligers, je kunt kiezen om te helpen in een kleuterschool, centra voor kinderen met een beperking, dagzorgcentra of gemeenschapscentra en buurthuizen. De staat van deze plekken varieert, sommige locaties zijn erg basic en hebben niet veel middelen. 

 

Sri Lanka staat bekend om haar natuurwonderen, dus neem je tijd en ga op ontdekking in je vrije tijd. Bezoek een natuurreservaat, relax op het strand of maak een lange wandeling in de bergen en groene omgeving.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de voorafbepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Sri Lanka

Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het project in Sri Lanka

De dag begint om 8:30 uur en eindigt om 17 uur, van maandag tot en met vrijdag. In de ochtend werk je in een instelling van jouw keuze en in de namiddag werk je met de iets oudere kinderen.

 

Je kunt werken in een kleuterschool, dagzorgcentra, centra voor kinderen met een beperking of een buurthuis. Jouw dagelijkse taken zijn dus afhankelijk van de instelling die je kiest.

 

De kinderen van de dagzorgcentra en buurthuizen gaan meestal in de ochtend naar school. Daarom help je hier ‘s ochtends als vrijwilliger mee. In de namiddag help je met huiswerk, organiseer je spelletjes en bewegingsactiviteiten en help je kinderen die extra hulp nodig hebben met bijvoorbeeld lezen.

 

Als je klaar bent met je dag heb je de rest van de avond vrij. Breng je tijd door met de andere vrijwilligers, doe het rustig aan of ga op verkenning uit. Natuurlijk kun je ook het gastgezin beter leren kennen terwijl je samen geniet van een typisch Sri Lankaanse maaltijd.

Female Childcare volunteer and children wear hats they have made during a fun activity on a Care placement in Sri Lanka.

Wat zijn de doelen en de impact van dit project?

Het doel van dit project is om te investeren in de vroege ontwikkeling van kinderen en ze hierbij te ondersteunen.

 

De vroege kinderjaren zijn de meest cruciale ontwikkelingsfase in iemands leven. Ze vormen de basis van iemands ontwikkeling, toekomst, welzijn en succes. De kleuterscholen in Sri Lanka zijn vaak echter overvol en onderbezet. Daarom krijgt niet elk kind de aandacht en stimulatie die ze nodig hebben.  

 

Je geeft de kinderen de ondersteunen en aandacht die ze nodig hebben om te groeien. Door de vooruitgang van elk kind bij te houden in onze database kunnen we vaststellen wanneer een kind worstelt met bepaalde vaardigheden. Je werkt dan met hen samen om deze vaardigheden te verbeteren zodat ze zonder problemen kunnen starten in de lagere school.

 

Projects Abroad heeft ervoor gekozen om niet samen te werken met weeshuizen in Sri Lanka. De focus van onze projecten ligt bij gemeenschapsgerichte programma’s waarmee kinderen bij hun families kunnen blijven. Om de ontwikkeling van deze kinderen bij te houden, hebben we drie algemene doelen vooropgesteld:

 

  • Verbeteren van het Engels         
  • Verbeteren van de geletterdheid
  • Verbeteren van de levenskwaliteit van kinderen met een beperking

 

Maak deel uit van dit project in Sri Lanka en draag bij aan positieve, langdurige verandering in het leven van lokale kinderen.

 

Childcare volunteers in Sri Lanka paint tyres for a multi-sensory garden at their Childcare placement.

Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat bij een gastgezin verblijven in Sri Lanka. Zij verwelkomen je met open armen in hun huis en delen graag de lokale gewoontes en cultuur met je. Dit is de beste manier om jezelf volledig onder te dompelen in de Sri-Lankaanse cultuur en een unieke ervaring te beleven.

 

We proberen ervoor te zorgen dat je met minstens een andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiaire verblijft bij het lokale gastgezin. Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.

 

De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.

 

Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Sri Lanka staat bekend voor zijn diverse landschappen, van stranden tot de jungle, je kunt het allemaal terugvinden in dit land.


Bezoek de verschillende markten zoals de Pettah Market. Praat met de lokale verkopers, beleef de geweldige sfeer. Wil je de lokale cultuur verder opsnuiven, bezoek dan het National Museum of Colombo. Ook de Gangaramaya Buddhist Temple is een must-see.


in Galle, een havenstad met heel wat Nederlands erfgoed, bestaat uit verschillende historische gebouwen uit de koloniale periode. Je kunt ook de natuur ontdekken en de vele watervallen en traditionele dorpen tussen de heuvels.


In de nationale parken van Sri Lanka kun je wildlife spotten van luipaarden tot olifanten. Ga vogels spotten of wandel in een regenwoud met een tropische biodiversiteit.


De kans is groot dat je gaat samenwerken met andere vrijwilligers. Dit geeft je de mogelijkheid om in groep op verkenning te gaan.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners