During a Childcare Project in South Africa, a young girl hula hoops outside a care centre.

Vrijwilligerswerk met kinderen in Zuid-Afrika

Doe vrijwilligerswerk met kinderen in Zuid-Afrika en ondersteun de vroege ontwikkeling van kinderen

In een oogopslag

Doe vrijwilligerswerk met kinderen in Zuid-Afrika en help het lokale personeel bij de vroege ontwikkeling van de kinderen. Je werkt in dagzorgcentra en kleuterscholen waar je bouwt aan een goede basisontwikkeling van de lokale kinderen. Hoe meer zelfvertrouwen ze ontwikkelen, hoe beter ze presteren in het eerste leerjaar.

 

Jouw bijdrage aan het project in Zuid-Afrika maakt deel uit van de impact die we willen maken op de lange termijn. Je helpt ons in het verbeteren van de geletterdheid, rekenvaardigheid en dagelijkse hygiëne bij Zuid-Afrikaanse kinderen. Op deze manier doe je zelf ervaring op in kinderopvang terwijl je de kinderen ondersteunt en nieuwe vaardigheden aanleert. 

 

Je werkt in Kaapstad, een kleurrijke stad omringd door bergen en zee, waar je met open armen wordt ontvangen door een gastgezin. Je wordt ondergedompeld in de lokale gewoontes en culturen en in je vrije tijd kun je de stad en haar geweldige natuur ontdekken.

Startdata: 

Altijd

Zie data

Minimumduur: 

Twee Weken

Leeftijd: 

16 of ouder


Is vrijwilligerswerk met kinderen in Zuid-Afrika geschikt voor mij?

Vrijwilligerswerk met kinderen in Zuid-Afrika is geschikt voor iedereen die de handen uit de mouwen wilt steken en het leven van kinderen in achtergestelde gemeenschappen en sloppenwijken wilt helpen verbeteren.

 

 

Je zult praktische werkervaring opdoen in de kinderopvang en nieuwe vaardigheden leren zoals teamwork, leiding geven en lessen inplannen. De vaardigheden helpen je met jouw eigen ontwikkeling en met jouw toekomstige carrière. 

 

Als je veel energie hebt en van de uitdaging houdt om een betere leeromgeving te creëren, is dit project zeker iets voor jou.

 

Je hebt geen eerdere ervaring nodig om deel te nemen aan dit project. Je dient alleen bereid te zijn om te helpen. Als vrijwilliger steun je lokale leraren en verzorgers. Ons lokale personeel staat voor je klaar indien je ondersteuning nodigt hebt en helpen je graag. We organiseren ook regelmatig workshops voor alle Kinderopvang en Sociale vrijwilligers zodat je samen ideeën en uitdagingen kunt bespreken.

Childcare volunteers with children in South Africa pose for a group photo during a care and community project.

Wat ga ik doen op het project?

Je werkt in een kinderdagverblijf of kleuterschool waar je het lokale personeel ondersteunt. Je focus ligt op de vroege ontwikkeling van jonge kinderen.

 

Hier zijn enkele taken die je tijdens je project zult uitvoeren:

 

  • Geef de kinderen privé lessen in rekenen en lezen; werk één-op-één samen
  • Ontwerp educatief lesmateriaal zoals leskaarten en posters
  • Verbeter de algemene hygiëne bij kinderen en leer ze goede gewoontes aan

Jouw werk kun je onderverdelen in drie categorieën:

 

Ondersteun de vroege ontwikkeling van kinderen en leer ze rekenen en tellen

 

Leer de kinderen nieuwe vaardigheden aan zoals lezen en rekenen. Je leert ze het ABC en tellen tot tien, balspelletjes en puzzels maken. Al deze activiteiten helpen bij de lichamelijke, cognitieve en emotionele ontwikkeling.

 

Op deze manier leg je de basis in de verdere ontwikkeling en opleiding van het kind. Het lokale personeel verwelkomt nieuwe ideeën met open armen. Inspiratie kun je vinden in onze online database, waar alle andere vrijwilligers ook toegang tot krijgen.

 

Verbeter de leeromgeving

 

Je ontwikkelt het lesmateriaal op een creatieve manier. Denk aan educatieve posters, leskaarten en ander lesmateriaal dat je kunt bedenken en uitwerken.

 

Verbeter de dagelijkse hygiëne

 

Zorg voor een goede, dagelijkse hygiëne en leer de kinderen een goede gewoonte aan. In het verleden hebben vrijwilligers geholpen bij het introduceren van nieuwe faciliteiten maar je kunt bijvoorbeeld ook een workshop geven over hoe je een betere persoonlijke hygiëne kunt bewaren door het poetsen van de tanden en het wassen van de handen. 


Waar in Zuid-Afrika ga ik werken?

Kaapstad

Je werkt in en rond Kaapstad in de kansarme buurten. Deze staan lokaal bekend als ‘townships’. Dagzorgcentra en kinderdagverblijven zijn overbevolkt en beschikken over te weinig leerkrachten om de klassen te onderwijzen. Als vrijwilliger kun je het lokale personeel ondersteunen en elk kind meer individuele aandacht geven. Dit is vooral belangrijk voor kinderen die achterliggen met bepaalde vaardigheden.

 

In het meest zuidelijke punt van Afrika, vind je Kaapstad. Het is omringd door bergen, open landschap en de oceaan. Tafelberg is een van de 8 wereldwonderen en het is zeker een bezoekje waard in je vrije tijd. 

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Zuid-Afrika Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het project in Zuid-Afrika

Jouw dag op het project begint meestal om 9 uur en loopt van maandag tot vrijdag. De ochtend les loopt door tot 12 uur en je krijgt een uur pauze om te lunchen.

 

Om 13 uur worden de lessen voortgezet en de dag eindigt om 16 uur. In de namiddag doe je vooral workshops en community outreaches binnen de gemeenschap.

 

De werktijden variëren sterk gedurende de week. Je moet bereid zijn je aan te passen aan een flexibel schema.

 

Sociale vrijwilligers op het Kinderopvang project in Zuid-Afrika doen vooral activiteiten die de vroege ontwikkeling van de kinderen bevordert. Denk aan een knutsel les, puzzels maken en bal spellen voor de hand-oog coördinatie, en nog veel meer. Je kunt ook bepaalde leerlingen met leermoeilijkheden apart nemen en individueel bijscholen. Dit is belangrijk voor kinderen die achterliggen omdat er in overvolle klassen hier nauwelijks tijd voor is. 

 

In de avond kun je doen wat je zelf wilt en even relaxen. Breng tijd door met de andere vrijwilligers en verken de vele mooie plekjes van Kaapstad. Ga hiken, ontdek de verschillende mooie routes of geniet van een avondmaaltijd samen met jouw gastgezin. In een mum van tijd ontdek je alle lokale gewoontes en cultuur.

Projects Abroad Childcare volunteer helps a young child withs crafts in South Africa.

Wat zijn de doelen en de impact van dit project?

Het doel van dit project is om de vroege ontwikkeling van jonge kinderen te ondersteunen en verbeteren.

 

Dagopvangcentra en kleuterscholen in de townships krijgen weinig steun en financiering. Meestal is er niet genoeg plaats voor alle kinderen uit de gemeenschap om les te volgen. Als gevold hiervan krijgen veel jonge kinderen niet de educatieve ondersteuning en opleiding die ze nodig hebben en worstelen ze met leermoeilijkheden zodra ze naar het eerste lesjaar gaan.

 

Door het opstellen van een Global Impact Database kunnen we de vooruitgang van elk individueel kind bijhouden en ze ondersteunen in de onderwerpen waar ze problemen mee hebben. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat kinderen voldoen aan de ontwikkelingsmijlpalen die nodig zijn voor hun leeftijdsgroep.

 

Om te helpen met ons werk in Zuid-Afrika hebben we vier belangrijke doelen opgesteld waar vrijwilligers naartoe werken:

 

  • Verbeteren van de geletterdheid
  • Promoten van de vroege ontwikkeling van kinderen
  • Verhogen van het bewustzijn over een gezonde levensstijl, het milieu en gezinsplanning     
  • Verbeteren van het Engels         

 

Projects Abroad kiest ervoor om niet samen te werken met weeshuizen in Zuid-Afrika. We leggen de focus op gemeenschapsgerichte programma’s waarmee kinderen bij hun familie kunnen blijven.

 

Doe vrijwilligerswerk met kinderen in Zuid-Afrika en neem deel aan onze inspanningen om de levenskwaliteit van kansarme kinderen te verbeteren.

Female volunters with children in South Africa hold hands of local children and lead them on a walk at their Childcare Project.

Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat bij een gastgezin verblijven in Kaapstad. Zij verwelkomen je met open armen in hun huis en delen graag de lokale gewoontes en cultuur met je. Dit is de beste manier om jezelf volledig onder te dompelen in de Zuid-Afrikaanse cultuur en een unieke ervaring te beleven.


We proberen ervoor te zorgen dat je met minstens een andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiaire verblijft bij het lokale gastgezin. Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.

Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.


De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.


Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Zuid-Afrika, ook wel gekend als de "Rainbow Nation", kent een grote mix aan culturen. Onze projecten zijn gelegen in Kaapstad, een stad die zoveel te bieden heeft.


Ga surfen in Muizenberg, ook wel gekend als de Surfers Corner, en ga proeven van alle heerlijke delicatessen zoals Cape Malay curry en 'melktert'.


Zuid-Afrika kent een moeilijk verleden waar je meer over kunt leren in District 6 museum en Robbeneiland.


Ontdek het prachtige Silo district waar je het Zeitz museum kunt vinden en de beste koffie van de stad. Maar je reist sowieso ook naar de meest Zuidelijke tip van Afrika om de Tafelberg van dichtbij te bewonderen. Met een cable car sta je op 20 minuten boven op de berg, of doe een van de vele hikes naar de top samen met andere vrijwilligers.


We organiseren verschillende projecten in Zuid-Afrika en de kans is groot dat je gaat samenwerken met andere vrijwilligers. Wil je graag reizen in een groep dan ga je hier zeker gelijkgestemde mensen ontmoeten tijdens je avontuur 'down South'!


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners