Happy children with their teacher at one of Projects Abroad's volunteer teaching placements in Costa Rica

Vrijwilligerswerk lesgeven in Costa Rica

Verbeter de Engelse spreekvaardigheid van de leerlingen op de lagere school en help de lokale leraren met nieuwe lesgeef technieken

In een oogopslag

Doe vrijwilligerswerk Engelse les geven in Costa Rica en help leerlingen op de lagere school met het verbeteren van hun taalvaardigheid. Je gaat de lokale leraren ondersteunen tijdens de lessen en de leerlingen met leerproblemen extra begeleiden. Dit vrijwilligerswerk is een goede introductie tot de klasomgeving.


Engels is de universele taal binnen de bedrijfswereld. Met de toenemende toeristen en koffie industrie in Costa Rica is het meer dan ooit van belang voor de lokale bevolking om een goede kennis Engels te hebben, zowel de spreekvaardigheid als lezen en schrijven. Jouw grootste rol op het project is om het zelfvertrouwen bij de leerlingen te verhogen zodat ze hun Engelse spreekvaardigheid regelmatig kunnen oefenen.


De lokale leraren gebruiken jaarlijks dezelfde technieken en leggen vooral de focus op het memoriseren. Je gaat de mogelijkheid krijgen om nieuwe ideeën en lesgeef technieken aan te leren. Dit brengt motivatie voor de kinderen door deze nieuwe educatieve activiteiten.


Tijdens jouw verblijf in Costa Rica ga je bij een gastgezin wonen in Liberia, de koffie hotspot in het land. In je vrije tijd kun je de prachtige tuinen verkennen, watervallen ontdekken of de lokale delicatessen uitproberen.

Startdata: 

Altijd

Zie data

Minimumduur: 

Twee Weken

Leeftijd: 

18 of ouder


Is lesgeven in Costa Rica geschikt voor mij?

Als je een carrière wilt als leraar of graag met kinderen werkt dan is dit lesgeef project je op het lijf geschreven. Je gaat praktische werkervaring opdoen in Costa Rica en leert van ervaren leraren. Het is een goede toevoeging aan je cv en een echte ijsbreker tijdens sollicitatiegesprekken! 


We gaan je alles leren wat belangrijk is om deel te nemen aan dit project. Jouw projectverantwoordelijke bereidt je op alles voor. Ze gaan je alle beschikbare materialen meedelen en je uitnodigen om workshops te volgen samen met de andere vrijwilligers. Tijdens de workshop kun je leerplannen bespreken en advies vragen.


Dit project loopt het hele jaar door dus je kunt zelf kiezen wanneer je gaat deelnemen. De minimum duur is twee weken maar hoe langer je blijft, des te groter de impact zal zijn op het project.

A volunteer gaining her teaching work experience in Costa Rica plays outside with her students

Wat ga ik doen tijdens dit vrijwilligersproject lesgeven in Costa Rica?

Als vrijwilliger lesgeven ga je samenwerken met de lokale leraren in een lagere school in Liberia. Je gaat de volgende activiteiten uitvoeren:

 

 • Verbeter de Engelse taalvaardigheid van de leerlingen tijdens leuke en educatieve lessen
 • Doe buitenschoolse activiteiten zoals muziek, sport en drama
 • Denk mee over nieuwe lesgeef technieken van de lokale leraren voor een efficiëntere vorm van lesgeven

Verbeter de Engelse taalvaardigheid van de leerlingen


Als vrijwilliger Engelse leraar ben je de klassenassistent voor de lokale leraar. Je gaat elk kind helpen met het leren van Engelse grammatica, helpt met het ontwikkelen van hun woordenschat en verbetert de spreekvaardigheid. Je gaat de de leraar ook helpen met het voorbereiden van de lessen en markeren van de toetsen. Als je vier weken of langer blijft, ga je ook meer verantwoordelijkheden krijgen. Je mag misschien wel je eigen lessen geven op het einde van je project!


Doe buitenschoolse activiteiten


Ben je bereid om nog meer te helpen dan kun je ook meewerken tijdens de buitenschoolse activiteiten. Je kunt lessen organiseren die gaan over:

 • Sport
 • Muziek
 • Dans
 • Drama
 • IT

Je kunt eventueel extra Engelse lessen opzetten, praat hier zeker over met je projectverantwoordelijke als je ideeën hebt! 


Deel jouw lesgeef technieken met de lokale leraren


Veel leraren gebruiken dezelfde methoden en passen geen vernieuwing toe, ze focussen op het leren memoriseren.


Je kunt jouw ervaringen delen en de verschillende lesgeef technieken die je kent van thuis tijdens de workshops. Samen kun je ideeën uitwisselen over de verschillende activiteiten die je kunt opzetten. Je gaat van ze leren en tegelijk nieuwe technieken aanleren die ze kunnen gebruiken in hun lessen en zo de kinderen kunnen blijven motiveren om bij te leren.


Waar in Costa Rica ga ik lesgeven?

You’ll live in the quaint laidback city of Liberia, known as “la ciudad blanca” (the white city) due to the whitewashed colonial houses that used to dominate the landscape. It’s a great base for exploring the surrounding Guanacaste province at weekends.


You’ll work in a local primary school. The schools are often understaffed so the teachers will always welcome an extra hand during their classes. Your fresh ideas will be greatly appreciated in making the lessons more fun for the children.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende vluchten, luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Costa Rica Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het lesgeef project in Costa Rica

Je gaat de dag beginnen met een ontbijt en verse koffie samen met je gastgezin. Afhankelijk van hoe ver je verblijft van de school, neem je het openbaar vervoer of ga je te voet naar het werk. Jouw projectverantwoordelijke zorgt ervoor dat je tijdens de eerste dag een rondleiding krijgt van de omgeving. 


Afhankelijk van de school waar je gaat werken begint de dag rond 7 uur en half 9, van maandag tot vrijdag. Je werkt door tot na de middag. Soms werk je door tot 17:30 uur als je wilt helpen tijdens de buitenschoolse activiteiten.


Elke dag volg je het opgestelde schema van de lokale leraren en help je tijdens de klasactiviteiten. Je gaat extra ondersteuning geven aan de kinderen die moeite hebben met begrijpend leren tijdens de lessen. Tijdens de speeltijd en lunch kunnen je de lesgeef technieken bespreken met de leraar. Je kunt samen ook werken aan een toekomstig lessenplan. 


Op het einde van de dag ben je vrij om te doen wat je doen en Liberia te gaan verkennen. Je kunt bijvoorbeeld de kolonische architectuur ontdekken of de lokale delicatessen proeven. In het weekend kun je ziplinen of de bekende vulkanen van dichtbij aanschouwen.

A volunteer reads a book to a young girl at a volunteer teaching placement in Costa Rica

Doel en impact van het project

Het doel van dit project is om de Engelse spreekvaardigheid van de jonge leerlingen in Costa Rica te verbeteren.


Costa Rica is een Spaanstalig land, maar Engels is de belangrijkste taal in het bedrijfsleven. Met de toenemende toeristenindustrie wordt Engels steeds belangrijker en het leidt tot meer werkgelegenheid.


Een ander belangrijk doel is het verbeteren van de lesgeef technieken van de lokale leraren. Door een onvoldoende training van de leraren is er te weinig vernieuwing in de toegepaste technieken.  De kinderen leren voornamelijk hoe ze informatie moeten memoriseren. Dit werkt demotiverend voor de leerlingen. Door nieuwe technieken te introduceren kun je het niveau verbeteren in de lokale scholen.


We hebben drie lange termijn doelen vooropgesteld in Costa Rica:

 • Verbeter het Engels
 • Verbeter de lesgeef technieken
 • Moedig leren aan door creativiteit

Als je graag met kinderen wilt werken en nieuwe methoden wilt introduceren in het lokale onderwijs, neem dan deel aan dit vrijwilligerswerk lesgeven in Costa Rica!

A volunteer teaching in Costa Rica helped her students prepare for their spelling bee

Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat bij een gastgezin verblijven in Liberia. Zij verwelkomen je met open armen in hun huis en delen graag de lokale gewoontes en cultuur met je. Dit is de beste manier om jezelf volledig onder te dompelen in de cultuur van Costa Rica en een unieke ervaring te beleven.

 

We proberen ervoor te zorgen dat je met minstens een andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiaire verblijft bij het lokale gastgezin. Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.

 

De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.

 

Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

With more than 25% of its land protected in national parks, Costa Rica is a nature lover’s paradise. It has everything from volcanoes to tropical rainforests, and magnificent waterfalls to beautiful sandy beaches. This tiny country is also renowned for its biodiversity and boasts an array of wildlife.

Most of our projects are based in the vibrant city of Liberia, capital of the Guanacaste province.  A striking mix of old and new, Liberia retains a rich colonial history, as well as being home to an array of modern tech companies and shopping centres.

Liberia is also a fantastic starting point for weekend excursions.  If you’re a fan of the great outdoors, you’ll be able to explore the nearby Santa Rosa and Rincón de la Vieja National Parks.

You're never far from the coast in Costa Rica. Spoilt for choice by the number of idyllic beaches, you'll have plenty of opportunities for water-based activities like surfing, swimming, or scuba diving in your free time.  In Liberia, you can get to many of the nearby beaches with a short bus ride.

There will likely be other volunteers in Costa Rica with you. So you can choose to explore on your own or as a group.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Onze partners