Happy children with their teacher at one of Projects Abroad's volunteer teaching placements in Costa Rica

Vrijwilligerswerk lesgeven in Costa Rica

Verbeter de Engelse spreekvaardigheid van de leerlingen op de lagere school en help de lokale leraren met nieuwe lesgeef technieken

In een oogopslag

  • Lokale leerkrachten een handje helpen tijdens hun lessen en leerlingen ondersteunen die moeite hebben om bij te blijven
  • Het vertrouwen van de kinderen in conversatie Engels opbouwen door regelmatig met ze te praten
  • Nieuwe ideeën en technieken delen met de leerkrachten om de klas op te frissen

Startdata: 

Altijd

Zie data

Minimumduur: 

Twee Weken

Leeftijd: 

18 of ouder


Is lesgeven in Costa Rica geschikt voor mij?

Als je een carrière in het onderwijs nastreeft of het gewoon leuk vindt om met kinderen te werken, dan is ons Onderwijsproject iets voor jou. Je doet praktische onderwijservaring op in Costa Rica en leert van gekwalificeerde leraren. Dit is een geweldige aanvulling op je CV en een fascinerend onderwerp om over te praten in toekomstige sollicitatiegesprekken.

We leren je alles wat je moet weten om deel te nemen aan dit project. Je begeleider zal alles met je doornemen. Hij/zij laat je kennismaken met onze uitgebreide lijst van leermiddelen en nodigt je uit voor regelmatige workshops met andere vrijwilligers. Je kunt suggesties voor lesplanning en advies over lesgeven bespreken.

Als je geïnteresseerd bent in lesgeven over andere onderwerpen, neem dan contact op met onze Project Experts. Zij zullen je adviseren over welke vakken je kunt geven in Costa Rica, en of je deze vakken parttime of fulltime kunt geven.

Dit project loopt het hele jaar door, dus je kunt zelf kiezen wanneer je wilt deelnemen. Vergeet niet dat hoe langer je blijft, hoe groter je impact zal zijn.

A volunteer gaining her teaching work experience in Costa Rica plays outside with her students

Wat ga ik doen tijdens dit vrijwilligersproject lesgeven in Costa Rica?

Als onderwijsvrijwilliger werk je samen met lokale leerkrachten op een basisschool in Heredia. Je zult betrokken raken bij de volgende activiteiten:

  • De Engelse taalvaardigheden van je leerlingen verbeteren door middel van leuke en leerzame lessen
  • Buitenschoolse activiteiten organiseren zoals muziek en sport
  • De onderwijstechnieken van de lokale leerkrachten verbeteren om efficiënter leren te garanderen

Het niveau Engels van jonge studenten verbeteren

Als onderwijsvrijwilliger werk je voornamelijk als onderwijsassistent voor de lokale leerkracht. In kleinere groepen help je elk kind Engelse grammaticaregels te leren, hun woordenschat te ontwikkelen en hun gespreksvaardigheden te verbeteren. Je helpt de leerkracht ook met markeren en lesplanning.

Als je vier weken of langer blijft, krijg je meer verantwoordelijkheid. Aan het einde van je project kun je misschien zelfs je eigen lessen leiden.

Buitenschoolse activiteiten leiden

Als je graag meer wilt doen, kun je betrokken raken bij naschoolse muurschilderingen. Je kunt ook lessen organiseren waarin sport en muziek centraal staan.

Misschien kun je zelfs extra Engelse lessen of een club organiseren als de school dat toestaat. Je kunt met je begeleiders praten over de ideeën die je hebt.

Deel onderwijstechnieken uit je thuisland met de lokale leerkrachten

Veel leerkrachten geven nog steeds les op dezelfde manier als toen ze zelf les kregen, waarbij de nadruk ligt op eenvoudig uit het hoofd leren.

Je kunt je ervaringen met verschillende lesmethoden van thuis delen tijdens discussiesessies. Samen kun je tips en ideeën uitwisselen over activiteiten die leren leuk kunnen maken.

Je moedigt de lokale leerkrachten aan om verschillende technieken te introduceren die de lessen leuker maken voor hun leerlingen.


Waar in Costa Rica ga ik lesgeven?

Heredia

Je woont in de schilderachtige, relaxte stad Heredia. Bekend als de “Stad van de Bloemen”, is het geen verrassing dat Heredia gevuld is met prachtige tuinen en weelderige flora tussen de koloniale architectuur in de straten.

Naast de bloemengeuren ruikt ook de beroemde koffie. Je mag niet vertrekken zonder een kopje geproefd te hebben!

Je werkt in een plaatselijke basisschool. De scholen zijn vaak onderbezet, dus de leerkrachten zijn altijd blij met een extra handje tijdens hun lessen. Jouw frisse ideeën zullen zeer gewaardeerd worden om de lessen leuker te maken voor de kinderen.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende vluchten, luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Costa Rica Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het lesgeef project in Costa Rica

Je begint je dag met een licht ontbijt en een vers gezet kopje Costa Ricaanse koffie met je gastgezin voordat je naar je werk gaat. Afhankelijk van hoe ver je van je stage verwijderd bent, neem je de openbare bus of ga je een stukje wandelen. Je begeleider zal je op je eerste dag de weg wijzen om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent.

Afhankelijk van de school waar je werkt, begint een normale dag om 7.00 of 8.30 uur en eindigt halverwege de middag, van maandag tot vrijdag. Deze uren kunnen uitlopen tot 17.30 uur als je aan buitenschoolse activiteiten deelneemt.

Elke dag volg je het rooster van de lokale leerkracht en assisteer je bij activiteiten in de klas. Je biedt extra ondersteuning aan kinderen die het moeilijk hebben en zorgt ervoor dat ze begrijpen wat er tijdens de lessen gebeurt. Tijdens de pauzes en na de lessen kun je samen met de leerkracht verschillende onderwijstechnieken uitwisselen. Je kunt ook samen aan toekomstige lesplannen werken.

Aan het einde van de dag ben je vrij om te ontspannen en de rest van Heredia te verkennen. Je kunt ervoor kiezen om de beroemde kerk in koloniale stijl op het stadsplein te bezoeken of de lokale keuken te proeven. Organiseer in het weekend zeker een zipliningexpeditie of een wandeling op een van de beroemde vulkanen.

A volunteer reads a book to a young girl at a volunteer teaching placement in Costa Rica

Doel en impact van het project

Het doel van dit project is om de Engelse gespreksvaardigheden van jonge studenten in Costa Rica te ontwikkelen.

Costa Rica is een overwegend Spaanstalig land, maar Engels is de taal van het bedrijfsleven. Met de bloeiende toerisme-industrie wordt het steeds belangrijker om goed Engels te spreken. Dit kan leiden tot betere kansen op de arbeidsmarkt.

Een andere reden voor dit project is het verbeteren van de onderwijstechnieken van lokale leraren. Door onvoldoende training van docenten houden ze jaar in jaar uit vast aan dezelfde lesmethode: uit het hoofd leren.

Dit is een ineffectieve manier van lesgeven en kan vervelend worden voor jonge leerlingen. Door nieuwe technieken te introduceren, kun je de kwaliteit van het onderwijs op lokale scholen verbeteren.

In Costa Rica hebben we drie langetermijndoelen vastgesteld waar je naartoe zult werken:

  • Engels verbeteren
  • Leertechnieken verbeteren
  • Leren stimuleren door creativiteit

Als je geïnteresseerd bent in het werken met kinderen en het implementeren van nieuwe manieren van lesgeven, schrijf je dan in voor ons onderwijsproject in Costa Rica!

A volunteer teaching in Costa Rica helped her students prepare for their spelling bee

Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je verblijft bij een gastgezin in Heredia. Ze heten je van harte welkom in hun huis en staan te popelen om hun gewoonten te delen en jou hen te laten leren over jouw eigen cultuur. Wij geloven dat dit de beste manier is om jezelf onder te dompelen in de cultuur van Costa Rica en een unieke ervaring te hebben.

We zullen altijd proberen om je samen te laten wonen met ten minste één andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiair bij hetzelfde gastgezin. Je kamer is bescheiden, maar comfortabel, schoon en veilig.

Je programmakosten zijn inclusief drie maaltijden per dag.

Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Met meer dan 25% van het land beschermd in nationale parken is Costa Rica een paradijs voor natuurliefhebbers. Het heeft alles, van vulkanen tot tropische regenwouden en van prachtige watervallen tot mooie zandstranden. Dit kleine land staat ook bekend om zijn biodiversiteit en heeft een grote verscheidenheid aan wilde dieren.

Onze projecten zijn gebaseerd in Heredia, een relaxte stad op slechts 11 km ten noorden van de hoofdstad San José. Bekend als de Stad van de Bloemen, word je omringd door idyllische tuinen.

In Costa Rica ben je nooit ver van de kust. Met een overvloed aan ongerepte stranden heb je volop mogelijkheden voor activiteiten op het water, zoals surfen, zwemmen of duiken.

Er zullen waarschijnlijk andere vrijwilligers met je meegaan naar Costa Rica. Je kunt er dus voor kiezen om alleen of in groepsverband op verkenning te gaan.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Meet the team in Costa Rica

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners