A teacher helps a child at one of our Projects Abroad volunteer teaching placements in Ghana

Vrijwilligerswerk lesgeven in Ghana

Doe praktische ervaring op met Engels lesgeven in de afgelegen gebieden van Ghana

In een oogopslag

Doe vrijwilligerswerk lesgeven in Ghana en help met het verbeteren van het Engels van jonge studenten. Je gaat lokale leraren ondersteunen en werken in de lagere school ‘Tore Eikeland’ in Akuapem Hills. De school wordt volledig gefinancierd door Projects Abroad en voorziet gratis onderwijs voor de dorpskinderen. Dit is een goede manier om praktische ervaring op te doen met lesgeven en dat is voordelig voor jouw toekomstige carrière.


Je kunt ook werken met kinderen in de kleuterschool en scholen voor kinderen met een beperking. Jouw belangrijkste taak is Engels lesgeven en studenten meer zelfvertrouwen geven in het spreken. Je kunt ook lesgeven in andere vakken zoals wiskunde of computerkennis of helpen tijdens buitenschoolse activiteiten zoals leesclubs en sport.


Je gaat verblijven in een van de drie locaties en bij een lokaal gastgezin verblijven. Waar je ook gaat verblijven, de ervaring wordt eentje om nooit te vergeten. Je leert ook zoveel bij over de lokale cultuur, gewoontes en levensstijl!

Startdata: 

Altijd

Zie data

Minimumduur: 

Twee Weken

Leeftijd: 

16 of ouder


Is vrijwilligerswerk lesgeven in Ghana geschikt voor mij?

Als je een carrière wilt als leraar en graag met kinderen werkt dan is dit lesgeef project je op het lijf geschreven.

 

Dit lesgeef project in Ghana geeft je een heleboel praktische ervaring met lesgeven en het plannen van lessen. Dit maakt je CV uniek en een interessant gespreksonderwerp tijdens sollicitatiegesprekken of studie aanvragen.

 

Daarbij leer je vaardigheden zoals plannen en leiding geven, wat waardevol is in je latere leven. Het toont dat je flexibel bent en in verschillende werkomgevingen kunt functioneren.

 

Je hebt geen ervaring nodig om deel te nemen. Je gaat ondersteuning krijgen van onze leidinggevende en je krijgt toegang tot onze uitgebreide online database met lesmateriaal. We organiseren ook training programma’s en workshops waar je vragen kunt stellen en ideeën kunt delen met de staff en andere vrijwilligers.

 

Dit project loopt het hele jaar door dus je kunt op elk moment deelnemen. 

Projects Abroad volunteers take a group photo with their students during their teaching work experience in Ghana

Je kunt het werk op het lesgeef project in Ghana onderverdelen in de volgende categorieën:


Geef Engelse les aan jonge kinderen


Als de meest gesproken taal in de wereld en de officiële voertaal in Ghana, is het van belang om de lokale kinderen Engels aan te leren. Maar veel kinderen spreken alleen de lokale taal zoals twi of Fanti. Daarom kun je van hulp zijn als je Engels spreekt. Je kunt de spreekvaardigheid, grammatica en uitspraak van zowel de kinderen als de leraren helpen verbeteren.


Je gaat de lokale leraar ondersteunen als je nog niet comfortabel bent om een klas te leiden. Heb je wel het zelfvertrouwen om dit te doen dan kun je de les leiden samen met een andere vrijwilliger.


Als je werkt met kinderen met een beperking dan kun je de lessen aanpassen en de kinderen begeleiden in kleine groepen.


Ondersteun de lokale leraren met lesgeven van andere vakken


De schooldag bestaat uit meer dan alleen Engelse les. Werk samen met lokale leraren en geef les in wiskunde, ICT, Frans, muziek, kunst, drama en sport. De lessen zijn afhankelijk van het niveau van de kinderen. Je kunt helpen bij het aanleren van basis computervaardigheden of helpen bij het optellen en aftrekken van wiskundige vergelijkingen.


Je kunt ook je creativiteit gebruiken tijdens drama en kunstlessen of helpen bij de sportlessen. Heb je een goede kennis van het Frans dan kun je opteren om Franse les te geven.


Bereid lessen voor zodat je klaar bent voor de volgende dag


Als lesgeef vrijwilliger ga je helpen in het behalen van de doelen. Je gaat de lessen plannen voor elke volgende dag om ervoor te zorgen dat elke les bepaalde doelen vervult. Hoe meer voorbereid je aan de les kunt beginnen, hoe meer zelfvertrouwen je hebt bij het lesgeven. Het is daarom interessant om je eigen leermiddelen mee te brengen van thuis uit zodat je deze kunt gebruiken tijdens je lessen.


Neem deel aan naschoolse leesclubs op wekelijkse basis


Geletterdheid vormt een belangrijk doel op het lesgeef project. Als vrijwilliger ga je helpen tijdens de wekelijkse leesclubs. Hier willen we de kinderen aanmoedigen om buiten de school ook te oefenen met lezen op een leuke en interactieve manier. Je kunt samen met de kinderen lezen en ze elk om beurt luidop laten voorlezen.

Onze Project Partners in Ghana

Om aan de educatieve behoeften te voldoen in Akuapem Hills, heeft Projects Abroad een eigen school, Tore Eikeland School, gebouwd in samenwerking met de Tore stichting. De school wordt 100% gefinancierd door Projects Abroad.


Het doel van Tore stichting is om democratisch geëngageerde gemeenschappen te ontwikkelen met inwoners die dingen in vraag stellen en meewerken aan economische groei. De stichting voorziet de gemeenschap met onderwijs, discussievaardigheden en de middelen om liberale lesmethoden te implementeren. Door de studenten zelfvertrouwen te geven tijdens het lesgeven kun je duurzame gemeenschappen bouwen die de armoede kunnen verlichten.


Waar in Ghana ga ik werken?

Akuapem Hills

Werk je in Akuapem Hills dan ga ik lesgeven in de Tore Eikeland School. Deze school wordt volledig gefinancierd door Projects Abroad en voorziet gratis onderwijs voor de kinderen in de omliggende dorpen. Het is iets meer afgelegen en vrij rustig, maar het geeft een beeld over het dagelijkse leven in ghana. Omdat het rustiger is zijn er ook minder afleidingen en kun je de lokale inwoners sneller leren kennen, hun cultuur en gewoontes. In de avond worden vaak feestjes georganiseerd door de lokale gemeenschap. Geloof ons, dit is iets wat je echt niet wilt missen!

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Ghana Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het lesgeef project in Ghana

Breng de ochtend door met je gastgezin en deel het ontbijt. Neem je lunch mee naar het werk en spring in een tro tro of gedeelde taxi naar je werkplek. Op je eerste dag wordt je begeleid door Projects Abroad staff.


De dag start om 8 uur en stopt rond 14-16 uur, met een half uurtje pauze rond 10 uur en een uur lunchpauze vanaf 12 uur. Je gaat van maandag tot vrijdag werken en het weekend heb je vrij om Ghana te ontdekken!


Je begint de dag met verschillende taken afhankelijk van de lessen die je gaat geven. Op de ene dag start je met Engelse en Franse lessen, terwijl anderen ICT les geven en wiskunde. Je gaat de leraren ondersteunen tijdens de buitenschoolse activiteiten. Elke les duurt ongeveer 30 minuten tot een uur en sommige lessen worden gegeven in twee delen.


Wanneer je niet voor de klas staat kun je de lessen voor de volgende dag voorbereiden. De leraren helpen je graag met de voorbereiding en je bent vrij om je eigen ideeën naar voor te brengen en toe te passen.


Als je klaar bent met de dag kun je terugkeren naar je gastgezin en samen de avondmaaltijd delen of eropuit gaan met de andere vrijwilligers. Proef de delicatessen in een lokaal restaurant, ga op uitstap of vind ontspanning in de omgeving.

A Projects Abroad volunteer gains teaching work experience in Ghana by assisting the students who are struggling in class

De doelen en impact van dit project

Het doel is om de lokale leraren te ondersteunen en het Engels van de studenten verbeteren.


Ook al is Engels de officiële voertaal van Ghana, veel kinderen groeien op zonder deze taal te gebruiken en spreken thuis Twi, Ewe of Ga. Engels is de voertaal geworden in het onderwijs, bedrijfswereld en andere aspecten van het dagelijkse leven dus Engels is een vitale taal voor de kinderen. Dit geeft ze ook een betere kans op de arbeidsmarkt later in hun leven.


We hebben ook kunnen vaststellen dat er betere toegang nodig is tot onderwijs in afgelegen gebieden zoals Akuapem Hills. Veel kinderen blijven thuis tot ze oud genoeg zijn om alleen naar de school te wandelen. Om een antwoord te geven op de vraag voor beter onderwijs werken we samen met Tore’s stichting om de Tore Eikeland School op te zetten. Samen voorzien we gratis onderwijs voor kinderen van 2 tot 12 jaar oud.


Met jouw hulp kunnen we de vijf langetermijn doelen nastreven op het lesgeef project in Ghana:


  • Verbeter het Engelse niveau
  • Verbeter de leeromgeving
  • Verbeter de ondersteuning voor kinderen met leerproblemen
  • Verhoog de gecijferdheid
  • Moedig leren aan door creativiteit


Neem deel aan het lesgeef project in Ghana en help ons om deze doelen te behalen. Samen willen we de leerlingen in Ghana een beter onderwijs geven.

Teaching volunteers in Ghana play football in the school courtyard with their students

Vrijwilligerswerk voor professionals

Dit project is ook geschikt voor getrainde professionals. Ondersteun onze duurzame projecten met jouw ervaring en help om samen een nog groter verschil te maken. We zorgen ervoor dat je terechtkomt op een project dat volledig bij je past.

Je kunt jouw kennis en vaardigheden delen met anderen. Werk samen met partnerorganisaties en lokale gemeenschappen om een duurzame ontwikkeling op te zetten.

Heb je specifieke vaardigheden en kwalificaties, dan kun je meer lezen over het toepassen jouw professionalisme bij Projects Abroad.


Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je verblijft bij een gastgezin in Ghana. Ze verwelkomen je in hun huis, delen graag hun gewoonten en laten je kennismaken met je eigen cultuur. Wij geloven dat dit de beste manier is om jezelf onder te dompelen in de cultuur van Ghana en een unieke ervaring op te doen.

We zullen altijd proberen om je samen te laten wonen met minstens één andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiair bij hetzelfde gastgezin. Je kamer is bescheiden, maar comfortabel, schoon en veilig.

Je programmakosten zijn inclusief drie maaltijden per dag.

Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Doe vrijwilligerswerk in Ghana en verken dit land in West-Afrika. Er is zoveel te beleven, met verschillende bezienswaardigheden die je kunt bezoeken in je vrije tijd.


Een groot deel van de lokale cultuur bestaat uit muziek. Vooral in de grotere steden, zoals Accra, kun je veel live bands vinden. Probeer ook de lokale delicatessen terwijl je kunt genieten van de live muziek die op de achtergrond speelt.


Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Ghana, ga dan de verschillende musea en forten bezoeken in Cape Coast. Liefhebbers van de natuur kunnen hun gading vinden in de prachtige regenwouden van het Kakum National Park of het Mole National Park.


We hebben verschillende projecten in Ghana waardoor er altijd verschillende vrijwilligers aanwezig zijn doorheen het jaar, en je kunt samen het land gaan verkennen in het weekend.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners