Projects Abroad Conservation volunteers build an eco-wall using recycled plastic in the Galapagos Islands, Ecuador.

Reuzenschildpad Natuurbescherming vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden

Reis naar de Galapagos eilanden en help als natuurbehoud vrijwilliger bij de bescherming van unieke planten en dieren

In een oogopslag

 • Maak de Galapagos eilanden je nieuwe thuis tijdens dit Natuurbehoud vrijwilligerswerk project in Ecuador. Verzorg reuzeschildpadden en werk in het natuurreservaat.
 • Exclusieve toegang tot het Galapagos Nationale Park; een unieke kans om te leren, helpen en te ontdekken.
 • Verblijf op het eiland San Cristobal en deel je accommodatie met gelijkgezinde vrijwilligers van over de hele wereld.

Startdata: 

Altijd

Zie data

Minimumduur: 

Een Week

Leeftijd: 

16 of ouder


Is Natuurbehoud vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden geschikt voor mij?

Heb jij een passie voor het beschermen van onze planeet en wil je graag werken op een plek met de meest unieke biodiversiteit in de wereld? Dan is dit project je op het lijf geschreven!

 

Denk je misschien aan een carrière in natuurbehoud en wil je een eerste werkervaring opdoen? Een project zoals deze op de Galapagos eilanden is een ijsbreker tijdens toekomstige sollicitatiegesprekken. Je neemt actief deel aan de werkzaamheden die we uitvoeren op het project in samenwerking met het Nationale park van Galapagos. Ook doe je veel nieuwe kennis op over de natuur en natuurbehoud van onze lokale experts.

 

Je hebt geen ervaring nodig om deel te nemen aan dit project. Onze lokale medewerkers zijn namelijk aanwezig om je te begeleiden en jouw vragen te beantwoorden als je ergens mee zit.

 

Dit project loopt het hele jaar door, dus je kunt deelnemen wanneer je maar wilt. De minimum duur is 2 weken, maar hoe langer je blijft, hoe groter de impact is die je kunt maken. Ongeacht de duur van je project, weten we zeker dat San Cristobal voor altijd een plekje in je hart zal hebben en het moeilijk zal zijn om het eiland weer te verlaten.


Wat ga ik doen op dit natuurbehoud project?

Je neemt een ondersteunende rol in op het project en helpt de lokale natuurbehoud experts in het Nationale park van Galapagos. Hier zijn enkele taken die je uitvoert op het project:

 • Help mee bij de bescherming van de reuzenschildpadden in het Nationale park van Galapagos
 • Verwijder invasieve planten en herstel de inheemse soorten
 • Observeer en verzorg de lokale dieren
 • Neem deel aan educatieve natuurbehoud programma’s in de gemeenschap
 • Help tijdens strandopruimacties (beach cleanups)
Tortoises get fed as part of conservation efforts in Ecuador.

Jouw werk wordt onderverdeeld in vier verschillende categorieën:

 

Monitor de reuzenschildpadden in het Nationale park van Galapagos

 

Tijdens jouw verblijf help je mee in het onderzoeks- en broedcentrum van de reuzenschildpadden. Deze diersoort is een van de meest fascinerende en bekende dieren die je kunt vinden op de Galapagos. Je helpt bij:

 • Het voederen van de reuzenschildpadden
 • Het schoonmaken van het omheind terrein en zwembaden
 • Verzamelen van biometrische gegevens zoals afmetingen van de schildpadden
 • Het uitvoeren van populatie onderzoeken

Je zult ook helpen bij onderzoek naar zeeleeuwen,  zee leguanen en verschillende soorten vogels. Zo help je bijvoorbeeld bij tellingen, bestudeer je hun gedrag en breng je broedplaatsen in kaart. Dit onderzoek is van groot belang om inzicht te krijgen in het welzijn van de populaties. 

 

Observeer en verzorg de lokale dieren

 

Invasieve fauna en flora is een probleem op de Galapagos omdat dit ecosysteem geen natuurlijke roofdieren heeft. Deze niet-inheemse diersoorten azen op de dieren op het eiland en dat heeft een negatieve invloed op de populatie. Je ondersteunt het onderzoek naar deze invasieve diersoorten en beschermt de inheemse dieren van de roofdieren.

De zeldzame Galapagos stormvogel (Galapagos Petrel) is een inheemse vogel op het eiland die we onderzoeken. De populatie wordt namelijk bedreigd door de ratten op het eiland, die van oorsprong niet op het eiland voorkomen. Deze ratten vallen de nesten aan en eten de eieren van de vogel. Het professionele personeel van het Nationale park heeft daarom een specifiek gif gemaakt om het immuunsysteem aan te vallen van de ratten. Het gif heeft geen effect op de andere dieren en vermindert de dreiging van de ratten.

Vrijwilligers op het project houden de populatiegroei van de stormvogel bij en sinds 2017 is de populatie met 10% toegenomen, terwijl de rattenpopulatie is gezakt met 40%.

Verwijder invasieve planten en herstel de inheemse soorten

 

De grootste bedreiging op het eiland zijn de niet-inheemse planten. Om ervoor te zorgen dat de unieke biodiversiteit blijft voortbestaan is het de bedoeling om de invasieve plantensoorten uit te roeien. Verwijder de planten van guava, avocado, braambessen en vervang ze met inheemse soorten. Alle inheemse planten worden gekweekt in afgesloten tuinen om ze nadien te planten in het wild.

 

Neem deel aan strandopruimacties en educatieve natuurbehoud programma’s in de gemeenschap

 

Je helpt tijdens strandopruimacties doorheen je hele verblijf. Je verzamelt achtergelaten afval zodat het niet wordt opgegeten door de dieren en ter bescherming van het milieu.

 

Het verzamelde afval wordt gewogen per gebied waar we afval verzamelen. Zo kunnen we bepalen waar de hoeveelheid afval vermindert of toeneemt.

 

Er is ook de mogelijkheid om deel te nemen aan educatieve natuurbehoud programma’s. Je geeft workshops en vergroot het bewustzijn over het belang van het milieu en behouden van de natuur bij de kinderen op de verschillende scholen.


Waar in Ecuador ga ik werken?

San Cristobal

Je zult verblijven in Puerto Baquerizo Moreno, een dorp op het eiland San Cristobal in Ecuador. Dit eiland is zo’n 1000 kilometer verwijderd van Ecuador en maakt deel uit van het Galapagos archipel. Het eiland heeft een grote populatie aan zeeleeuwen, die in harmonie leven met de lokale bevolking.

 

Je gaat in het Nationale park van Galapagos werken, en ook de kleinere natuurgebieden van het eiland. We zijn de enige vrijwilligersorganisatie die wordt toegelaten in het Nationale park, wat dit project nog meer bijzonder maakt.

 

De Galapagos eilanden is een perfecte locatie als je houdt van biologie, chemie, planten en dieren. Het eiland beschikt over fauna en flora die je nergens anders in de wereld kunt vinden. Vergeet je camera niet, je zult hem de hele tijd nodig hebben!

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Ecuador Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het project op de Galapagos eilanden

Geen enkele dag is hetzelfde op San Cristobal! Als vrijwilliger neem je deel aan veel verschillende activiteiten. Tijdens de week ga je minstens alle activiteiten een keer doen.

 

Elke ochtend start met een ontbijt in je verblijf. Nadien kun je naar het hoofdkantoor vertrekken van Projects Abroad en zul je per auto naar het project gebracht worden. De dag begint daar om 8 uur, tenzij je vogels gaat spotten. Dan ga je extra vroeg uit de veren en start je al om 5 uur ‘s ochtends.

 

Als het werk in de ochtend klaar eenmaal klaar is (rond half 13:30 uur), kun je de resterende tijd van de dag ontspanning zoeken met de andere vrijwilligers. Het eiland is heel tropisch dus je kunt snorkelen in de warme oceaan, de andere eilanden gaan bezoeken of gewoon lui lekker wezen in de zon!

Pictured is a female volunteer from Projects Abroad tending to the plants in the highlands as part of her conservation volunteering in the Galapagos Islands.

Wat zijn de doelen van dit project?

Het doel van dit project is om de fauna en flora op de Galapagos eilanden te beschermen. Dit doen we aan de hand van onderzoek en praktisch veldwerk.

 

Door deel te nemen aan dit project help je mee bij het beschermen van de unieke planten en dieren die je enkel vindt op dit eiland. Je helpt in het uitroeien van de invasieve soorten, die niet thuishoren op het eiland en een bedreiging vormen voor de unieke inheemse soorten.

 

Het Nationale Park heeft niet genoeg personeel om al het werk uit te voeren dat nodig is om alles in stand te houden. De lokale natuurbehoudexperts van het park kunnen dan ook alle ondersteuning gebruiken bij hun onderzoeksprojecten en dagelijkse onderhoudstaken.

 

We willen een langdurige, duurzame impact hebben en daarom gaat het werk verder dan alleen helpen in het natuurpark zelf. Het is ook de bedoeling dat de lokale bevolking weet wat het belang is van de natuur voor de mens. Daarom leer je de kinderen en de lokale gemeenschap hoe ze zo goed mogelijk kunnen omgaan met het milieu.

 

De langetermijndoelen die we vooropstellen zijn de volgende:

 

 • Herstelwerkzaamheden van de inheemse flora en fauna faciliteren
 • Beschermen van de lokale planten en dieren
 • Verhogen van het bewustzijn in de lokale gemeenschap op het gebied van natuurbescherming 

 

Neem deel aan ons Natuurbeschermingsproject op de Galapagos eilanden en help bij het behouden van de unieke biodiversiteit op deze eilandengroep.

Pictured is a female Projects Abroad volunteer tending to plants as part of her conservation volunteering in the Galapagos Islands.

Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat accommodatie delen met andere Projects Abroad vrijwilligers en stagiaires in San Cristobal. Op deze manier kun je de andere vrijwilligers en stagiaires beter leren kennen, elkaars ervaringen uitwisselen, en samen de omgeving verkennen in je vrije tijd.


De accommodatie is veilig, proper en comfortabel. De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.


Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Onze projecten in Ecuador zijn gebaseerd in de Galapagos eilanden. Dit gebied staat bekend voor het onderzoek dat Charles Darwin heeft gedaan naar de vele diersoorten op het eiland. Het is een unieke locatie in Ecuador waar je heel wat inheemse soorten kunt ontdekken.


Tijdens jouw vrijwilligerswerk kun je de stranden ontdekken, of ga snurkelen langs de kust terwijl je de vele zeeleeuwen en de pracht onder water kunt ontdekken.


Ga hiken langs de vulkanen, volg de Darwin trail of bezoek de bekende Punta Pitt.


Er zijn veel musea en kunstgalerijen waar je meer kunt bijleren over de cultuur en geschiedenis van de Galapagos eilanden. Leer de lokale bevolking kennen en ontdek de verschillende marktjes.


Tijdens een van onze projecten ga je samenwerken met de andere vrijwilligers. Je kunt de Galapagos eilanden op je eentje verkennen of samen met de andere vrijwilligers het eiland gaan ontdekken.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners