A picture of a volunteer watching a giraffe whilst on one of our wildlife conservation volunteer opportunities in Kenya.

Vrijwilligerswerk natuurbescherming in Kenia

Reis naar de Keniaanse savanne en help de bedreigde Rothschild giraf en de leeuwenpopulatie te beschermen

In een oogopslag

Doe natuurbescherming vrijwilligerswerk in Kenia en zet je in voor de bescherming van bedreigde diersoorten en ecosystemen. Je ontmoet wilde dieren - zoals leeuwen en giraffen - in hun natuurlijke habitat en leert bij van lokale experts op het gebied van natuurbehoud. Dit project biedt je de unieke kans om te wonen en te werken in het hart van Afrika. Het natuurreservaat van Soysambu wordt je thuis, waar je helpt bij het beschermen van de biodiversiteit door deel te nemen aan belangrijk onderzoek. 

Het belangrijkste deel van dit project is om de bedreigde Rothschild giraf te beschermen. Er bestaan nog zo’n duizend giraffen van deze soort in het wild en een groot deel daarvan verblijft in Soysambu. Het is van groot belang dat we voorkomen dat de populatie nog verder. Je helpt in het verwijderen van planten die van nature niet voorkomen op de savanne en assisteert bij het bouwen van drinkplaatsen. Al het werk dat je uitvoert staat onder toezicht van de lokale experts op het natuurbescherming project.

Samen met de andere vrijwilligers werk en verblijf je in het reservaat zelf. Na een dag hard werken is er niets zo fijn als uitrusten rondom een kampvuur en ervaringen uitwisselen met mede vrijwilligers. 

Startdata: 

Altijd

Zie data

Minimumduur: 

Een Week

Leeftijd: 

16 of ouder


Is dit vrijwilligerswerk natuurbescherming in Kenia iets voor mij?

Heb je een passie voor de natuur, Afrika en de bescherming van wilde dieren? Dan is dit vrijwilligersproject je op het lijf geschreven. Deelname aan dit project geeft je een unieke kans om ervaring op te doen binnen de natuurbescherming, terwijl je je onderdompelt in het Afrikaanse landschap, ver weg van de westerse beschaving.

Overweeg je een carrière in natuurbescherming? Dan is dit project een eerste stap in de goede richting. Als je deelneemt aan dit project, draai je je hand niet om voor hard werk en ben je graag betrokken bij onderzoeken naar dierenpopulaties.

Je werk samen met lokale experts op het gebied van wilde dieren en natuurbescherming. Zij weten alles van de Keniaanse savanne en delen hun kennis graag met jou! Als vrijwilliger op dit project zul je veel nuttige ervaring opdoen, wat een mooie vermelding kan zijn op jouw CV. 

Je kunt gedurende het hele jaar deelnemen aan dit project en het is beschikbaar vanaf 1 week. Maar hoe langer je blijft, hoe groter de bijdrage jouw impact is voor de lange termijn.

A group of volunteers are pictured on a Jeep truck whilst taking a break from their wildlife conservation volunteering in Kenya with Projects Abroad.

Jouw werk kun je onderverdelen in vijf algemene categorieën:

 

Onderzoek naar bedreigde diersoorten

 

Onze belangrijkste taak op dit project is om onderzoek te doen naar de Rothschild giraf en de vergaarde kennis te delen met de andere reservaten in de omgeving. Dit onderzoek bepaalt het lot van deze diersoort, aangezien er nog slechts 1000 Rothschild giraffen in het wild leven. Het werk dat we doen staat allemaal in het teken van onze lange termijn doel: de populatie neemt toe en de Rothschild giraf wordt niet langer als bedreigde diersoort gezien.

Ook hou je je bezig met het bestuderen van leeuwen en hun verhouding met het vee van de lokale boeren. 

 

Installeer verborgen camera’s

 

De meeste dieren gaan er ‘s nachts op uit en dit kunnen we op het reservaat spotten dankzij de verborgen camera’s. Zo kunnen we het gedrag, de habitat en verplaatsing van wilde dieren in het reservaat observeren. Tegelijk kunnen we ook de populatie bijhouden van de verschillende zoogdieren. Zo houdt het reservaat bij hoe ze de populatie groeit en of onze inspanningen ook effectief goede resultaten geven!

 

Outreach werk in de gemeenschap

 

Jouw werk op dit project gaat verder dan wat er gebeurt in het reservaat, je neemt namelijk ook deel aan outreach werk dat eenmaal per week wordt georganiseerd in de lokale gemeenschap. De activiteiten variëren van tijd tot tijd. Dit gaat om taken zoals:

 

  • De kinderen bewust maken over het belang van natuur- en milieubescherming
  • Engels aanleren
  • Sporten begeleiden zoals voetbal
  • Een toilet of oven bouwen

 

Verwijderen van invasieve planten

 

‘Alien’ planten komen de laatste tijd te vaak voor in Kenia, wat voor een grote uitdaging zorgt. Deze planten horen niet thuis in de vegetatie en vernietigen de endemische planten die de wilde dieren nodig hebben om te kunnen overleven. Terwijl help je ook in het onderhouden en vrijmaken van verschillende sporen zodat de bezoekers niet verloren lopen in het reservaat. Op die manier worden de endemische planten beschermt.

 

Onderhoud natuurlijke drinkplaatsen voor de dieren

 

Je helpt in het onderhouden van de drinkplaatsen en watertanks in het reservaat. Dit zorgt ervoor dat er op elk moment water aanwezig is voor de dieren, zelfs wanneer er droogte heerst in het land.


Waar in Kenia ga ik werken?

Soysambu

Tijdens je project verblijf je in het SoySambu natuurreservaat.

 

Het natuurreservaat ligt in het midden van de Great Rift Valley in Nakuru en staat geregistreerd als bedreigd ecosysteem door de Keniaanse Wildlife Service. Alleen daarom al is de hulp van vrijwilligers zo welkom om het werk van de natuurbeschermers te ondersteunen.

 

Je zult in een woonboerderij verblijven binnen het reservaat, samen met de andere vrijwilligers. Er zijn aparte kamers voor mannen en vrouwen. De boerderij beschikt ook over een grote buitenruimte waar je kunt ontspannen of samen een gezellige avond beleven. Je kunt zowel binnen als buiten eten, genieten van het prachtige uitzicht of een kampvuur maken onder de sterrenhemel.

 

Houd er rekening mee dat er enkel elektriciteit op zonne-energie aanwezig is tijdens de avond.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de voorafbepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Kenia Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag als natuurbeschermer in Kenia

Als vrijwilliger werk je 5 dagen per week. Elke week wordt het werk verdeeld over de verschillende vrijwilligers en ingevuld op een werkschema.

Afhankelijk van de activiteiten begint de dag vroeger of eindigt hij later. Soms ga je ook helpen tijdens het weekend. Je zult starten om 8 uur tot 12 uur. Nadien is er tijd om te eten, slapen, rusten en ontspannen. Rond 2 uur wordt het werk terug verdergezet, wanneer de hitte al is afgenomen.

Het werk varieert van graven en bouwen van drinkplaatsen of schuilplaatsen voor onderzoek, tot het verzamelen van data, GPS mapping en onderzoek van diersoorten.

In de avond kun je samen een maaltijd bereiden, spelletjes spelen en ervaringen uitdelen. 

Het lokale personeel houdt toezicht tijdens alle activiteiten en geeft graag antwoord op jouw vragen die je misschien hebt eenmaal je op het terrein aan het werken bent. Je kunt ook deelnemen aan workshops waar je verschillende aspecten van het project leert en de omgeving waarin je verblijft.

A male Projects Abroad volunteer spots a male giraffe whilst out and taking part in his Wildlife conservation volunteer work in Kenya.

Wat zijn de doelen en de impact van dit project in Kenia?

Het doel van dit project is om het ecologisch welzijn van het gebied te behouden en de wilde dieren en vegetatie te beschermen.

 

De menselijke populatie blijft gestaag toenemen, ook in Kenia. Het land staat bekend voor zijn safaris en de wilde dieren die je langs de kant van de weg tegenkomt. Maar er is ook dreiging van stropers, vervuiling en schade die toegebracht wordt door menselijke nederzettingen. Natuurreservaten zoals deze in Soysambu zijn een veilige plaats om deze de natuur en zijn bewoners te beschermen.

 

Door de hoeveelheid werk en onderzoek dat je uitvoert in Soysambu, leer je ook heel wat vaardigheden bij. Je wordt bewuster van hoe kwetsbaar de natuur is en hoe je bewuster en meer ecologisch kunt leven.

 

Zo’n 5% van de bedreigde Rothschild giraf verblijft in het Soysambu natuurreservaat. Het is dan ook een heel belangrijke taak om ervoor te zorgen dat de populatie niet afneemt maar blijft groeien.

 

We willen de lokale gemeenschap betrekken bij het werk dat we doen in Kenia. Daarom werken we in Soysambu samen met de lokale scholen aan de hand van educatieve programma’s en workshops. Hier leren we de kinderen het belang van de natuur voor de mens en hoe je de natuur kan behouden en beschermen.

 

Doe vrijwilligerswerk natuurbescherming in Kenia en maak deel uit van onze langetermijndoelen om de savannes te beschermen en behouden!

Volunteers from Projects Abroad are pictured with a giraffe they helped rescue whilst on their wildlife conservation volunteer work in Kenya.

Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat accommodatie delen met andere Projects Abroad vrijwilligers en stagiaires in het natuurreservaat. Op deze manier leer je de andere vrijwilligers en stagiaires beter kennen, kun je ervaringen uitwisselen, en samen het dagelijkse leven in de Afrikaanse Savanne beleven.


De accommodatie is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.


De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.


Lees meer over onze accommodatie.


Luchthaven transport, vluchten en visums

Doe vrijwilligerswerk in Kenia en verken dit prachtige land in Afrika. Met zijn verschillende bezienswaardigheden is Kenia een prachtig land om te verkennen in je vrije tijd.


Een reis naar Oost-Afrika betekent ook dat je safaris kunt doen. Bewonder olifanten, leeuwen en de bedreigde Rothschild's giraffen in de Afrikaanse savanne.


Onze projecten zijn gelegen in Nanyuki, gelegen aan de voet van Mount Kenya. Met zijn groteske gebergten is het de moeite waard om een daguitstap te plannen naar dit unieke stukje natuur.


Tijdens de avonden kun je live muziek luisteren, lokale delicatessen uitproberen of marktjes bezoeken.


Je kunt het land op je eentje verkennen of er samen op uit gaan met de andere vrijwilligers.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners