You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk op een Natuurbehoud en Milieu project - Afrikaanse Savanne in Kenia

Overzicht
Project overzicht
 • Waar: Soysambu Natuurreservaat, Rift Valley
 • Type projecten: Natuurbehoud & Milieu
 • Jouw rol binnen dit project: Observeren en volgen van zoogdieren, vogels en planten, erosie bestrijding, het maken van drinkplaatsen voor dieren, meewerken aan studies van biodiversiteit, wildlife observeren en bewustwording en voorlichting bij lokale bevolking
 • Accommodatie: Groepsaccommodatie
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 1 week
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder
 • Specifieke eisen: Het is in Kenia verplicht lokaal een vrijwilligersvergunning aan te vragen

Vrijwilligers vanaf 16 jaar krijgen in Kenia een unieke kans om mee te werken aan het dier- en natuurbehoud project in de Great Rift Valley. Maak het wildlife in Afrika van dichtbij mee! Je doet vrijwilligerswerk in een natuurgebied met veel wilde dieren waar Kenia bekend om staat. De werkzaamheden vinden plaats in het Soysambu Natuurreservaat, ongeveer twee uur rijden van Nairobi en grenzend aan Lake Nakuru National Park. Het is een veilige omgeving en broedplek voor verschillende wilde dieren, waarvan de belangrijkste de bedreigde Rothschild’s giraffe is. Dit project is geschikt voor iedereen met een passie voor natuur, met of zonder ervaring. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen tijdens een tussenjaar , een vakantie of sabbatical.

Vrijwilligerswerk in een natuurgebied in Kenia

Vrijwilligerswerk bij natuurbehoudproject in Kenia

Vrijwilligers worden betrokken bij allerlei projecten in het reservaat. Het overkoepelende doel bij dit project is bijdragen aan het beschermen en behouden van Kenia's biodiversiteit door middel van wetenschappelijk onderzoek. De onderzoeksresultaten worden gedeeld met andere natuurbehoud organisaties met verglijkbare doelen zodat de bijzondere dieren en de natuur voor toekomstige generaties bewaard blijven. Als vrijwilliger woon en werk je in een natuurreservaat dat bestaat uit 48.000 hectare grond en de thuis is van meer dan 450 vogelsoorten en meer dan 50 zoogdieren, waaronder 100 Rothschild giraffes. Dit is ongeveer 10% van de hele populatie Rothschild giraffes die nog in het wild leeft.

Vrijwilligerswerk op het natuurbehoudproject in Kenia

Het project vindt plaats in het Soysambu natuurreservaat, op 3 uur afstand ten noorden van Nairobi. Hier zet jij je mee in voor de bescherming van de lokale biodiversiteit door middel van onderzoek en het monitoren van de dieren. Naast honderden vogelsoorten kan je in het park buffels, leeuwen, zebra’s, waterbokken, impala’s, Thomsongazelles, elandantilopes, hyena’s, luipaarden en nijlpaarden vinden.

Het dier- en natuurbehoud project in Kenia heeft als doel om een goed beschermd gebied te creëren voor de dieren en om kennis over de diversiteit van het gebied te delen met de lokale bevolking. Het onderzoek focust zich voornamelijk op de Rothschild giraf en maakt deel uit van een groter project in samenwerking met andere natuurreservaten. Dit is een essentieel onderzoek dat bepalend kan zijn over het lot van deze diersoort. 

Werkzaamheden als vrijwilliger

Vrijwilligers bij het natuurbehoud project in Kenia werken mee aan verschillende werkzaamheden, zoals:

Natuur-in-Kenia

 • Onderzoek naar bedreigde diersoorten zoals de Rothschild giraffe
 • Bestuderen van zoogdieren, vogels en planten door observatie en tracking technieken
 • Verwijderen van uitheemse planten
 • Aanleggen van natuurlijke drinkplaatsen voor dieren
 • Paden en wegen onderhouden
 • Inventarisatie van zoogdieren doormiddel van camera's met bewegingssensoren
 • Identificeren van dieren en planten
 • Anti-stroperij patrouilles
 • Het bouwen en verzorgen van kleine boomkwekerijen

Het werk is een combinatie van onderzoek (observatie) en praktische werkzaamheden. Vrijwilligers werken normaal gesproken van acht uur ’s ochtends tot twaalf uur ’s middags en van twee uur ’s middags tot vijf uur, maar afhankelijk van de activiteiten werk je soms vroeger, later of in het weekend.

Wekelijks wordt er een werkschema gemaakt waarbij de werkzaamheden verdeeld worden onder de vrijwilligers. Onder begeleiding van de ervaren lokale medewerkers ga ja aan het werk. Bij hen kun je altijd terecht met vragen en zij zullen ook regelmatig workshops geven over de projecten en de omgeving waar in je werkt.

Je kan meer lezen over de doelstellingen van dit project in het Kenya Conservation Management Plan.

Vrijwilligerservaring De ervaring van Koen Buysse op het Natuurbehoud & Milieu project in Kenia
Koen Buysse
Het is een erg waardevolle ervaring voor vrijwilligers om hier te werken, ik had nooit gedacht dat ik dit kon doen. De rangers waarderen jouw bijdrage enorm en zijn erg behulpzaam. We konden ontzettend goed overweg en ze waren voor mij een soort tweede familie. Lees meer...

Accommodatie voor vrijwilligers

Giraffe op het natuurbehoudproject in Kenia

Alle vrijwilligers bij dit project wonen in een kamp met een groot gemeenschappelijk gebouw en twee aparte slaapvertrekken voor mannen en vrouwen. Er is een grote buitenruimte, geschikt voor verschillende activiteiten en een ruime comfortabele leefruimte waar je kan ontspannen en tijd kan doorbrengen met de andere vrijwilligers. Vrijwilligers kunnen zowel binnen als buiten eten en genieten van het prachtige landschap. Ook zijn er een eenvoudige keuken en badkamers.

vrijwilligers helpen de giraffe in Kenia

In je vrije tijd in het kamp kun je bijvoorbeeld een potje voetballen, een spelletje doen of gewoon even relaxen in de schaduw van een boom met een goed boek. Doordat je midden een natuurgebied met wilde dieren bent, mag je als vrijwilliger niet zonder een van de medewerkers het kamp verlaten want er zijn veel wilde dieren in de omgeving. In het weekend gaat de groep naar de stad zodat je de kans krijgt om even naar huis te bellen of mailen, helpt met de nieuwe voorraad of zelf wat inkopen kunt doen.

Dit project is mogelijk vanaf 1 week deelname. Daarnaast kunnen alle vrijwilligers die deelnemen aan één van de andere projecten in Kenia ervoor kiezen om aan het einde van hun verblijf één week extra aan het natuurbehoud project deel te nemen.

Periodieke updates Conservation Management Plan Stage
Jongerenreizen Campaign 2018
10 belangrijke weetjes natuurbehoud project Kenya

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲