You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal vrijwilligerswerk in Tanzania

Overzicht
Project overzicht
 • Waar: Arusha en Moshi
 • Type projecten: Kinderdagopvangcentra, kleuterscholen en speciaal onderwijs
 • Leeftijd van kinderen op het project: 0 - 14 jaar
 • Aantal kinderen waarvoor gezorgd wordt: 15 - 80
 • Jouw rol binnen dit project: Het organiseren van educatieve spelletjes en groepsactiviteiten, het bieden van emotionele ondersteuning en het helpen verbeteren van de persoonlijke hygiëne
 • Accommodatie: Bij een gastgezin
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 2 weken
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder
 • Specifieke eisen: Ben je boven de 18 jaar dan moet je een Verklaring omtrent Gedrag aanleveren

Projects Abroad verwelkomt in en rondom Arusha en Moshi vrijwilligers vanaf 16 jaar bij onze sociale projecten. Ervaring is geen vereiste om je in het buitenland in te zetten voor kinderen en jongeren die de hulp van vrijwilligers hard nodig hebben. Je hebt de mogelijkheid om te werken met kinderen van 0 tot ongeveer 14 jaar. Denk je er bijvoorbeeld over om later met kinderen te werken, maar wil je eerst ervaren of dit echt bij jou past? Met of zonder ervaring in het sociale werkveld kun je kijken hoe het is om in een ontwikkelingsland te leven en te werken. Je kunt aan de slag in kinderdagopvangcentra, waar kinderen vaak veel behoefte hebben aan extra aandacht en ondersteuning. Ga dus het avontuur aan bij één van onze sociale projecten in dit mooie Afrikaanse land!

Waar werk je als sociaal vrijwilliger in Tanzania?

In 1980 behoorde Tanzania nog tot één van de vijf armste landen ter wereld, gelukkig is dit verleden tijd en heeft het land zich verder weten te ontwikkelen. Extra hulp is echter nog altijd zeer welkom. Projects Abroad biedt de mogelijkheid om te werken op sociale projecten in in en rondom Arusha en Moshi. Hier kun je werken in kinderdagopvangcentra en kleuterscholen, waar je de lokale bevolking bijstaat in de zorg en educatie voor de kinderen.  

Lees meer gedetailleerde informatie over de doelstellingen van onze projecten in het Care Management Plan - Tanzania.

Vrijwilligerservaring De ervaring van Ine Christiaens op het sociale project in Tanzania
Ine Christiaens
De levenslessen die ik meekreeg door deze reis te maken zijn enorm… Ik ben veel zelfstandiger geworden, heb hongersnood en armoede met mijn eigen ogen gezien, maakte kennis met mensen uit alle hoeken van de wereld, merkte op dat je met weinig materiaal toch zeer inventief kan zijn en vooral dat ik met iets zeer kleins een groot verschil kon maken in de wereld van deze kinderen! Het is een reis om nooit meer te vergeten, ik raad het iedereen aan! Lees meer...

Hoe ziet jouw werkdag als sociaal vrijwilliger eruit?

Doe vrijwilligerswerk met kinderen in Tanzania

Vrijwilligerswerk in zorgcentra in Tanzania geeft je ten eerste de kans om het lokale personeel te helpen met dagelijkse praktische taken. Zo help je de kinderen zich klaar te maken in de ochtend en zorg je dat ze te eten krijgen. Maar daarnaast is het ook erg belangrijk dat je hen helpt met educatieve lessen te geven en de sociale vaardigheden te ontwikkelen. Hoewel het lokale personeel ontzettend hard werkt zijn er vaak te weinig mensen, waardoor kinderen niet genoeg stimulans, emotionele ondersteuning en aandacht krijgen. Of je nu de baby's te eten geeft en verschoond, je de de ouderen kinderen helpt met hun huiswerk, of een spel speelt met kleuters, jouw aanwezigheid biedt hen emotionele steun en de kans op beter onderwijs en verbetert daarnaast hun kwaliteit van leven.

Omdat er vaak bijna geen speelgoed is voor de kinderen geeft het lokale personeel vaak basis onderwijs aan de kinderen vanaf een jaar of 3, om ze zo bezig te houden en te blijven stimuleren. Onderwijs is erg belangrijk voor de jongere generatie in Tanzania. Vrijwilligers werken naast het lokale personeel en richting zich op de ontwikkeling van nieuwe onderwijsmiddelen en klasactiviteiten om ze de lessen interessanter te maken. Op deze manier zullen de lessen de aandacht van de studenten trekken en zullen hun niveau Engels en hun rekenvaardigheden worden verbeterd. Vrijwilligers worden aangemoedigd betrokken te raken bij het lesgeven en simpele educatieve activiteiten met de kinderen te organiseren, zoals kleuren, knutselen en makkelijke rekenspelletjes.

Als vrijwilliger breng je één-op-één tijd door met individuele kinderen, speel je educatieve spelletjes met groepjes kinderen, help je de kinderen met hun dagelijkse taken en houd je hun ontwikkeling in de gaten, dit maakt  Projects Abroad vrijwilligers zo waardevol.

Jouw eigen ideeën en talenten zijn ook meer dan welkom. Je kunt bijvoorbeeld een muziekmiddag organiseren als je zelf gitaar speelt of een sporttoernooitje als je erg van voetbal houdt. Voor de kinderen in de dagopvangcentra zijn zulk soort activiteiten erg belangrijk en een welkome afleiding van de zorgen die ze op jonge leeftijd helaas al hebben.

Sociaal project in Tanzania

Het lokale Projects Abroad team in Tanzania organiseert regelmatig workshops voor alle vrijwilligers. De workshops zullen je helpen een goed inzicht te verkrijgen in het sociale zorgstelsel van Tanzania en de achtergrond van de instelling waar je werkt. Sommige workshops worden bij het project zelf gehouden, zodat je van je lokale supervisors kan leren en ideeën kunt uitwisselen.

Door de aard van de werkzaamheden bij sociale projecten, raden we aan dat vrijwilligers voor minimaal 4 weken blijven. Maar het is ook mogelijk om voor 2 weken deel te nemen aan een sociaal project. Wanneer je kiest voor 2 weken dan wordt je altijd geplaatst op een kleuterschool of special needs school. 

In de avonden en weekenden ben je meestal vrij en kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen door te klikken op Land informatie.

Vrijwilligerswerk in weeshuizen in Tanzania

Onze vrijwilligers hebben jarenlang met kinderen in weeshuizen en andere residentiële zorgcentra in Tanzania gewerkt. Hun waardevolle werk heeft impact gehad: zij hebben de lokale begeleiders geholpen om de levensomstandigheden in deze weeshuizen te verbeteren en kansen gecreëerd voor kinderen door hen te ondersteunen in hun onderwijs en zorg. We hebben echter besloten niet langer op weeshuizen te richten maar ons te focussen op gemeenschapsgerichte- en familiegerichte opvang, omdat we geloven dat dit een stabielere basis biedt aan de kinderen voor wie wij ons inzetten. Je kunt hier meer lezen over de overgang van vrijwilligerswerk in weeshuizen naar gemeenschapsgerichte opvang.

Dit betekent dat je als vrijwilliger in Tanzania niet langer in weeshuizen zal werken, maar in plaats daarvan helpt in dagopvangcentra, kinderdagverblijven, scholen en ondersteuningsgroepen voor ouderen of moeders en kinderen. Op deze manier help je Projects Abroad om nog sterkere relaties op te bouwen met de lokale gemeenschappen en – het belangrijkste – help je families om samen te blijven.

Tanzania Care Management Plan Stage
Jongerenreizen Campaign 2018

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲