Rachel vertelt over haar stage in het buitenland als verpleegkundige in Ghana met Projects Abroad

Van verpleegkunde in Ghana tot verloskunde in Maastricht

Rachèl vertelt over haar buitenlandse verpleegkunde stage in Ghana met Projects Abroad
Door Julia Kramer | 02 april 2019
Updated on 09 december 2019

Rachèl wilde altijd al vrijwilligerswerk doen in het buitenland en toen ze tijdens haar verpleegkunde opleiding aan het Albeda College de mogelijkheid kreeg om haar stage in het buitenland te lopen, liet ze zich dit geen twee keer zeggen. Ze liep 4 maanden mee in een ziekenhuis in Ghana en deed waardevolle praktijkervaring op. Inmiddels studeert ze verloskunde. Wij waren benieuwd wat haar buitenlandstage voor haar persoonlijk en voor haar carrière in de gezondheidszorg heeft betekend.

Als je nu terugdenkt aan je verpleegkunde stage in Ghana, wat komt er dan het eerste in je op?

"Het was een geweldige ervaring en ik mis het heel erg. De manier van werken daar beviel me heel erg en de minder gehaaste manier van leven vond ik ook heel fijn. Je mag daar als stagiair veel meer zien dan in Nederland. De hiërarchie tussen artsen en verpleegkundige is daar bijvoorbeeld minder. In Nederland wordt een strikter onderscheid gemaakt tussen verschillende disciplines in het ziekenhuis. Ik kon er veel kennis opdoen en mijn kennis delen."

Je zat in je derde jaar van de opleiding verpleegkunde toen je naar Ghana ging, waarom wilde je voor je stage naar het buitenland?

“Ik wilde al lang vrijwilligerswerk doen, maar m’n ouders vonden me nog te jong. Toen had ik deze droom in eerste instantie uitgesteld tot na mijn opleiding, maar tijdens mijn opleiding kwam ik erachter dat je ook naar het buitenland kon voor je stage. Die kans heb ik niet laten gaan!” 

Herinner je je de eerste indruk van het ziekenhuis nog?

“Jazeker. Ik was natuurlijk Nederlandse ziekenhuizen gewend en toen ik het ziekenhuis in Ghana zag, schrok ik een beetje. Het was behoorlijk chaotisch, de hygiëne standaard is lager dan in Nederland, ze hebben veel minder spullen en de spullen die ze hebben zijn veel ouderwetser.


Ook moest ik wennen dat de diensten minder strikte begin- en eindtijden hebben. Maar dit went allemaal gedurende de tijd. Je weet dat het voor de Ghanese verpleegkundigen de norm is en je wordt een beetje een van hen.”

De bevallingskamer in een ziekenhuis in Ghana tijdens de stage verpleegkunde met Projects Abroad

Hoe verschilt verpleegkunde in Ghana van verpleegkunde in Nederland?

"In Ghana speelt de familie een grotere rol, waardoor verpleegkundigen sommige taken niet als hun taak zien, bijvoorbeeld om met een patiënt naar het toilet te gaan. In Nederland wordt ook veel geklaagd dat we niet genoeg tijd hebben per patiënt, maar in Ghana heeft een patiënt eigenlijk niks in te brengen.”

Je werkte op verschillende afdelingen in het ziekenhuis, waar heb je het meest geleerd?

“Ik heb veel geleerd bij neonatologie. Op deze afdeling heb ik eerst veel kennis opgedaan van de lokale zusters en ik mocht helpen met het voeden van de baby’s, luiers verschonen en infusen prikken.


Op de spoedeisende hulp heb ik veel mee mogen kijken met operaties en heb ik goed inzicht gekregen in de manier van werken op deze afdeling. Hoewel ik super veel geleerd heb, vond ik het ook moeilijk om te zien hoe mensen binnen worden gebracht en hoe het lokale personeel omgaat met mensen die overlijden. Zij doen daar heel gemakkelijk over, maar ik vond dat wel confronterend om te zien en moest dan echt even slikken, helemaal als het kinderen waren. In Ghana zijn ze echter niet gewend dat je je emoties toont. Dat is een cultureel verschil met Nederland.”

Kon je hier wel met iemand over praten?

“Ik heb het er met andere vrijwilligers, mijn gastgezin en mijn begeleiders over gehad. Ook heb ik er met mijn ouders over gepraat, want zij kennen me natuurlijk het beste.


Hoewel ik het toen best moeilijk vond, kan ik door deze ervaringen wel veel beter met dit soort moeilijke situaties omgaan. Ik heb in Ghana veel sneller geleerd om het niet zo persoonlijk op te vatten en moeilijke situaties na mijn werkuren beter los te laten. Ook kan ik me beter redden met beperkte middelen.”

Wat was het hoogtepunt van je stage?

“Ik heb twee hoogtepunten: de eerste keer dat ik een infuus mocht inbrengen bij een neonaat én de keer dat ik mee mocht helpen bij een bevalling.”

Wat mocht je precies doen tijdens deze bevalling?

“Ik mocht meelopen met een nachtdienst op de verloskunde afdeling. Toen ze hoorden dat ik misschien wel verder wilde gaan in de verloskunde, vroegen ze of ik een bevalling wilde meemaken. Uiteindelijk heb ik samen met geneeskunde studenten een bevalling kunnen observeren. Ik had natuurlijk nog niet veel ervaring dus ik mocht niet veel doen, maar het voelde wel als heel veel! Ik mocht de navelstreng doorknippen en het baby’tje wegen. Dat was een hele bijzondere ervaring!”

Rachel genoot van haar stage verpleegkunde in Ghana en besloot uiteindelijk om toch verloskunde te gaan studeren.

Behalve in het ziekenhuis heb je ook geholpen bij medical outreaches, hoe was dat?

“Het was frappant om te zien dat veel mensen weinig idee hebben hoe ze qua gezondheid in elkaar zitten. Ik vond het heel leuk om basisdingen over gezondheidszorg en ziektes aan ze uit te leggen, als je iets ontdekt tijdens de controle. Bijvoorbeeld over de oorzaken van bloedsuiker of een te hoge bloeddruk, overgewicht of ondergewicht. Zo heb ik geleerd hoe je voorlichting moet geven.


Ook was het heel fijn om zoveel verschillende dingen te kunnen doen.”

Ben je door je stage anders gaan kijken naar de gezondheidszorg in Nederland?

“Het klinkt heel cliché, maar je krijgt wel meer respect voor de mensen daar. Dat wil ik hier ook aan mijn collega’s overbrengen. Daarnaast realiseer ik me nu ook heel goed hoe blij we mogen zijn met hoe het in Nederland geregeld is.”

Kon je tijdens je stage je kennis van je studie in de praktijk brengen?

“Ja, ik heb veel handelingen kunnen doen die ik voor mijn stage moest doen. Zo had ik bijvoorbeeld stuwbanden gedoneerd die je gebruikt tijdens bloedprikken. Die gebruiken ze in Ghana niet dus ik kon hier direct een voorlichting over geven. Je kunt veel initiatief nemen tijdens je stage en je bent heel actief.


Het is wel belangrijk dat je goed weet wat jouw grenzen zijn wat je wel mag en kan doen. Ik heb vaak gezegd dat ik dingen nog niet kon en het daarom ook niet wilde doen. Dan kreeg ik eerst training van de lokale verpleegkundigen.”

Is je stage belangrijk is geweest voor je carrière in de gezondheidszorg?

“Ja! Voor de zomervakantie heb ik mijn opleiding verpleegkunde afgerond en nu studeer ik verloskunde. In het eerste jaar van verpleegkunde was ik dat ook van plan, maar toen vond ik verpleegkunde eigenlijk leuk genoeg en wilde ik kinderverpleegkundige worden. Toen ik in Ghana bevallingen had geobserveerd en daar heel veel van had geleerd, bedacht ik me dat ik toch misschien nog wel verloskunde wilde gaan doen. Toen ben ik naar veel opendagen geweest en heb ik uiteindelijk de knoop doorgehakt om verder te leren.”

Rachel kon de lokale artsen volgen op de neonatologie afdeling in een ziekenhuis in Ghana tijdens haar stage verpleegkunde.

Denk je dat je stage in Ghana een rol gespeeld heeft in je aanmelding voor de verloskunde opleiding?

“De verloskunde opleiding in Maastricht heeft een strenge selectie. Van 360-400 aanmeldingen mogen er maar zestig door. Ik heb Ghana gebruikt in mijn motivatiebrief en heb op dat onderdeel hoog gescoord. Ik denk dan ook zeker dat mijn stage-ervaringen in het buitenland erg geholpen hebben.”

Wat zou je huidige verpleegkunde studenten mee willen geven?

Ik zou het iedereen aanraden om stage in het buitenland te lopen. Het brengt je zoveel, zowel qua kennis als ervaring. Daar kun niet alleen in het vak maar ook in de rest van je leven heel veel mee. Zo’n stage is ook een goed moment om na te wat je echt graag wilt later en het kan een bevestiging zijn of je een goede studiekeuze hebt gemaakt. Het is daarnaast natuurlijk heel leuk om andere delen van de wereld te zien en daar ook echt te leven.”

Lees meer over de mogelijkheden voor een verpleegkunde stage in Ghana of in andere wereldwijde bestemmingen. Ook zijn er stages mogelijk binnen andere gezondheidszorg projecten, zoals verloskunde.

049 779 99 09

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Deel dit artikel

Vergeet niet om dit door te vertellen en laat ons ook weten wat je ervan vindt op Facebook en Twitter!

Onze partners