A student doing a Nursing internship in Ghana with Projects Abroad treats a local woman during a medical outreach.

Stage verpleegkunde in Ghana

Loop mee met lokale verpleegkundigen in een ziekenhuis en doe gezondheidschecks tijdens medische outreaches

In een oogopslag

Reis naar Afrika en doe praktische ervaring op tijdens onze stage Verpleegkunde in Ghana. Je gaat van professionele verpleegkundigen leren in een lokaal ziekenhuis, meelopen tijdens hun rondes en het werk dat ze doen observeren. Dit is de geschikte manier om jouw medische kennis te oefenen in de praktijk.

 

Tijdens jouw stage kun je werken op verschillende afdelingen. In elke afdeling ga je leren over verschillende ziektes, hoe je diagnoses kunt stellen en hoe deze te behandeling.

 

Je doet als vrijwilliger ook praktische ervaring op in het doen van gezondheidschecks en verzorgen van wonden tijdens medische outreaches. Dit werk is voornamelijk belangrijk voor de kansarme buurten die geen toegang hebben tot gezondheidszorg. Vrijwilligers gaan onder begeleiding van de lokale arts naar kansarme en afgelegen gebieden om hier gratis basis hulp te bieden. Al het praktische werk dat je uitvoert staat onder toezicht van onze professionele medewerkers.

 

Je zult werken op een van de drie locaties in Ghana en verblijft bij een gastgezin. Ontdek de lokale specialiteiten en het land in jouw vrije tijd en maak kennis met de andere international vrijwilligers!

Startdata: 

Altijd

Zie data

Minimumduur: 

Twee Weken

Leeftijd: 

16 of ouder


Is een stage verpleegkunde in Ghana geschikt voor mij?

Onze Stage verpleegkunde in Ghana is geschikt voor studenten die werkervaring willen opdoen voor of tijdens hun opleiding. Het is een waardevolle ervaring om als vrijwilliger bij dit project mee te werken omdat het een beter idee geeft over jouw studies en het werk dat je op dagelijkse basis gaat doen.

 

Wil je een carrière als verpleegkundige dan zijn de vaardigheden die je leert op deze stage van heel grote waarde op jouw cv. Als je graag binnen een bepaalde afdeling wilt meelopen en observeren dan kun je dit aan ons doorgeven.

 

Heb je geen ervaring in verpleegkunde? Geen probleem, bij deze stage ontvang je training en ondersteuning van onze lokale medewerkers. Het doel van deze stage is om nieuwe dingen bij te leren door het volgen van de lokale verpleegkundigen en dokters. Neem deze kans aan met beide handen en stel zoveel mogelijk vragen en maak notities.

 

De project coördinator op deze stage licht je in over alles wat je moet weten over, staat open voor al jouw vragen, verteld je meer over de medische outreaches en ziet ook toe op jouw stage. Als je bepaalde stage voorwaarden hebt dan kun je deze van tevoren met ons bespreken.

 

Deze stage verpleegkundige in Ghana loopt het hele jaar door, we zijn namelijk het hele jaar door actief met onze projecten. Je kunt dus deelnemen op elk moment.

Local nurses supervise a group of students doing Nursing internships in Ghana during a medical outreach.

Jouw werk kun je onderverdelen in de volgende categorieën:

 

Volg de verpleegkundigen terwijl ze patiënten helpen in het ziekenhuis

 

Een groot deel van deze stage is het observeren en volgen van verpleegkundigen in het werk dat ze doen. Het geeft je een idee van de dagelijkse taken die verpleegkundigen doen in het ziekenhuis. Op jouw stage in Ghana zul je merken hoe belangrijk het verpleegkundig werk is om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt in het ziekenhuis. Ze dragen zorg voor de patiënten, observeren ze en dienen de medicatie toe.

 

Observeer in verschillende afdelingen van het ziekenhuis

 

In Ghana hebben ziekenhuizen verschillende afdelingen waar lokale patiënten worden behandeld. We raden aan om te observeren in verschillende afdelingen en minstens een week door te brengen in elke afdeling. Je gaat als vrijwilliger verschillende ziektes en verwondingen observeren per afdeling. Dit geeft je een beter idee over welke afdeling je het beste ligt.

 

Voer basis gezondheidschecks uit en organiseer educatieve campagnes tijdens medische outreaches

 

Je neemt een tot twee keer per week deel aan medische outreaches. Hier help je de lokale verpleegkundigen met gezondheidschecks in het leprakamp, het zorgcentrum en afgelegen gebieden waar achtergestelde gemeenschappen wonen. Je gaat verschillende taken uitvoeren onder begeleiding en toezicht van professionals:  

 

 • Wonden schoonmaken
 • Ringworm behandelen
 • De bloedsuikerspiegel controleren
 • De bloeddruk meten
 • Malaria en Hepatitis B testen uitvoeren
 • De verpleegkundigen helpen bij het doorverwijzen van patiënten
 • Het verdelen van de medicatie

 

Een ander deel van het werk is het onderwijzen. Onderwijs is belangrijk om de lokale gemeenschap in hun kracht te zetten en een manier om ziektes te voorkomen. Het doel is om de gemiddelde gezondheid in de gemeenschap te verbeteren. Dit doen we door een bewustzijn te creëren en de bevolking in te lichten over preventie en behandeling. Je helpt bij het opzetten en organiseren van deze campagnes.

 

Al deze activiteiten maken je een waardevolle hulp en geven je heel wat ervaring als verpleegkunde in spe.


Welke verpleegkundige stageplekken zijn er beschikbaar in Ghana?

Je kunt werken in Akuapem of Accra. Deze stageplekken hebben verschillende afdelingen. We raden je aan om een week in elke afdeling door te brengen om de stage optimaal te beleven.

 

 • Algemene geneeskunde
 • Pediatrie
 • Ongevallen en noodgevallen
 • Laboratorium
 • Oogheelkunde
 • Tandheelkunde

 

We raden je aan om jouw voorkeur afdelingen te vermelden aan jouw Volunteer Advisor voor je op vrijwilligersproject vertrekt. Tijdens jouw eerste dag in het ziekenhuis wordt jouw werkschema besproken met de projectverantwoordelijke en ontmoet je jouw leidinggevende.

Local people visit the teaching hospital in Cape Coast, where many students do Nursing internships in Ghana with Projects Abroad.

Waar in Ghana ga ik werken?

Accra

De hoofdstad van Ghana is het centrum van handel en economie en onderwijs. Je werkt in het algemene ziekenhuis en assisteert de verpleegkundigen bij het behandelen van patiënten. Accra is de grootste stad van Ghana, dus je ziet een rang aan ziektes en behandelingsmethoden.

Akuapem Hills

In het Oosten van Ghana vind je Akuapem Hills. Het staat bekend om zijn groene vegetatie en rijke rode aarde. Het is een rustige omgeving waar de kinderen je graag de naam ‘Obroni’ (buitenlander) geven als ze opmerken dat je geen inwoner bent van de stad. De inwoners zijn heel gastvrij en entertainen je graag. Neem deel aan de feestelijke evenementen, probeer gedroogde vis en delicatessen langs de kant van de weg.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Ghana Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op de stage verpleegkunde in Ghana

Na een goede nachtrust bij jouw gastgezin maak je je klaar voor het ontbijt en neem je de tro tro naar het ziekenhuis. Je kunt ook een taxi delen met andere vrijwilligers en lokale inwoners. Vergeet je labjas niet mee te nemen!

 

De werkdag begint om 8 uur, van maandag tot vrijdag. Dit is afhankelijk van de afdeling waar je gaat werken. Je stopt rond 14 uur of kunt ervoor kiezen om langer te blijven voor observaties. Praat wel even met jouw leidinggevende en het lokale personeel of hier tijd voor is!

 

Elke dag assisteer je de verpleegkundigen tijdens hun rondes in het ziekenhuis. Ze maken hun afdeling schoon, baden en verzorgen patiënten en maken de bedden op. Je kunt ook de dokter volgen tijdens hun bezoeken aan de patiënten. Onder het toezicht van de verpleegkundigen kun je helpen met het controleren van de vitale functies en geven van medicatie volgens de instructies van de dokter.

 

Ben je klaar met jouw werkdag dan kun je terugkeren naar het gastgezin. Daar wordt je verwelkomd met een huis bereide maaltijd, bijvoorbeeld het traditionele gerecht met rijst, tomatensaus en vis of vlees. Je kunt jouw gastgezin beter leren kennen, gezelschapsspelletjes doen of samen een film kijken.

 

In jouw vrije tijd kun je Ghana ontdekken en bijvoorbeeld een tro tro huren voor een hele dag. Leer bij over de geschiedenis en bezoek het kasteel van Cape Coast. Er zijn ook veel hikes in het national park. Ons lokaal personeel helpt je graag verder als je tips wilt over de leukste hikes en bezienswaardigheden.

Projects Abroad Medicine and Nursing interns get ready to welcome community members to a free medical outreach in Ghana.

Wat zijn de doelen en impact van deze stage?

Het doel is om bij te leren van professionele verpleegkundigen in een ziekenhuis en ervaring op te doen in verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis.

 

Je krijgt de kans om de verschillende specialisaties en afdelingen van dichtbij te ontdekken als je overweegt om een verpleegkundige te worden. Het geeft je een beter idee welke afdeling jou het beste ligt. Daarbij kun je deze ervaring toevoegen aan jouw cv en dat zorgt voor een mooie ijsbreker tijdens jouw sollicitatiegesprekken!

 

Als vrijwilliger bij dit project doe je niet alleen ervaring op als verpleegkundige, je doet waardevol werk dat verschil maakt binnen de lokale gemeenschappen in Ghana.

 

Ghana krijg te maken met een overlading aan ziektes. Ziektes zoals cholera en malaria zijn nog in veel gebieden aanwezig en ziektes zoals diabetes en hypertensie nemen toe. We willen de gemeenschappen helpen in het voorkomen en behandelen van deze ziektes tijdens verschillende medische outreaches..

 

Om dit te verwezenlijken hebben een een Medicine Management Plan opgesteld, met vijf duidelijke doelstellingen:

 

 • Bevorder de uitwisseling van medische kennis en moedig het begrip van medische praktijken aan
 • Verbeter de toegang tot gezondheidszorg voor kansarme groepen tijdens medische outreaches in leprakampen en scholen
 • Creëer een groter bewustzijn over niet-overdraagbare ziektes (diabetes, hypertensie)
 • Verbeter de kwaliteit van gezondheidszorg die wordt verstrekt aan patiënten
 • Verminder het aantal slachtoffers van malaria

 

Neem deel aan onze stage Verpleegkundige in Ghana en breid jouw medische kennis en vaardigheden uit.

Projects Abroad Nursing intern in Ghana cleans a child's wound during an outreach at his school.

Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je verblijft bij een gastgezin in Ghana. Ze verwelkomen je in hun huis, delen graag hun gewoonten en laten je kennismaken met je eigen cultuur. Wij geloven dat dit de beste manier is om jezelf onder te dompelen in de cultuur van Ghana en een unieke ervaring op te doen.

We zullen altijd proberen om je samen te laten wonen met minstens één andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiair bij hetzelfde gastgezin. Je kamer is bescheiden, maar comfortabel, schoon en veilig.

Je programmakosten zijn inclusief drie maaltijden per dag.

Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Doe vrijwilligerswerk in Ghana en verken dit land in West-Afrika. Er is zoveel te beleven, met verschillende bezienswaardigheden die je kunt bezoeken in je vrije tijd.


Een groot deel van de lokale cultuur bestaat uit muziek. Vooral in de grotere steden, zoals Accra, kun je veel live bands vinden. Probeer ook de lokale delicatessen terwijl je kunt genieten van de live muziek die op de achtergrond speelt.


Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Ghana, ga dan de verschillende musea en forten bezoeken in Cape Coast. Liefhebbers van de natuur kunnen hun gading vinden in de prachtige regenwouden van het Kakum National Park of het Mole National Park.


We hebben verschillende projecten in Ghana waardoor er altijd verschillende vrijwilligers aanwezig zijn doorheen het jaar, en je kunt samen het land gaan verkennen in het weekend.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners