Olifantenfamilie zwerft door de wildernis van Botswana in Afrika

Vrijwilligerswerk natuurbescherming in Botswana

Leef in een afgelegen natuurreservaat in Botswana en help bij het beschermen van wilde dieren, zoals olifanten

In een oogopslag

Woon en werk in Botswana, waar je omgeven wordt door de unieke, ongerepte Afrikaanse savanne. Als vrijwilliger help je de fauna en flora te beschermen, zoals de olifanten, luipaarden en leeuwen. Je leert niet alleen bij over natuurbescherming in Afrika maar krijgt ook de kans om wilde dieren te observeren in hun eigen habitat.

Tijdens dit project zul je bijvoorbeeld helpen met anti-stroperij patrouilles en de bestudering van olifanten. Het doel van dit project is uiteindelijk om een veilige en ruime omgeving te creëren voor deze prachtige dieren! Onze lokale experts zijn altijd aanwezig om al je vragen te beantwoorden en zorgen tegelijkertijd voor een vlot en veilig verloop van het project. 

Je verblijft in het natuurreservaat, vlakbij de Limpopo rivier. In de namiddag kun je afkoeling zoeken aan het zwembad terwijl je ‘s avonds gezellig kunt bijpraten met de andere vrijwilligers rondom het kampvuur, onder de prachtige sterrenhemel.

Dit vrijwilligerswerk project in Botswana is een unieke mogelijkheid om een steentje bij te dragen aan de bescherming van wilde dieren en de Afrikaanse natuur. Het is een uniek avontuur dat je niet snel ergens anders kunt beleven en je voor altijd bij zal blijven.

Startdata: 

Juli en Augustus

Zie data

Minimumduur: 

Een Week

Leeftijd: 

16 of ouder


Is natuurbescherming vrijwilligerswerk in Botswana iets voor mij?

Dit natuurbehoud project in Botswana is geschikt voor alle leeftijden. Als je een passie hebt voor de natuur en het beschermen van wild life, fauna en flora in Afrika, dan is dit project echt iets voor jou.

 

Tegelijk ben je tijdens dit project volledig afgesloten van de westerse wereld, zonder internet of de luxe die je in je in Nederland hebt. Het is een avontuur waar je alleen de basisbehoeftes hebt, maar waar je blootgesteld wordt aan de ongelooflijke schoonheid en ongereptheid van de natuur. Dit geeft je ongetwijfeld een bredere kijk geeft op de wereld.

 

Denk je aan een carrière in natuurbescherming, dan is dit project een geweldig begin. Het biedt de perfecte balans tussen onderzoek en fysiek werk. Je leert van professionals en kunt nadien deze ervaring toevoegen aan jouw CV. Het is een waardevol gespreksonderwerp tijdens een sollicitatiegesprek en de persoonlijke vaardigheden die je hebt geleerd op dit project kun je overal inzetten.

A couple of interns taking in the scenery overlooking a lake whilst taking part in a census activity on their wildlife conservation volunteering project in Botswana with Projects Abroad.

Wat ga ik doen op het natuurbescherming project in Botswana?

Als vrijwilliger op het natuurbescherming project speel je een belangrijke rol in het beschermen van de fauna en flora in het natuurreservaat.

 

Je voert verschillende taken uit tijdens het project:

 

  • Doe onderzoek naar olifanten en houd de populatie bij, de groottes van de families en hoe ze zich verplaatsen
  • Ga op anti-stroperij patrouilles en verwijder strikken
  • Bouw drinkplaatsen en zorg ervoor dat deze altijd vol zijn
  • Houd bij welke verschillende diersoorten je kunt spotten en bepaal de dichtheid van bepaalde soorten vogels en andere dieren in het natuurreservaat.

Jouw werk kun je onderverdelen in vier verschillende categorieën:

 

Doe onderzoek naar olifanten

 

Het natuurreservaat in Tuli staat bekend om de grote olifantenpopulatie, wat het reservaat zo uniek maakt. Deze giganten hebben echter een grote impact op het milieu door de eetgewoontes die ze hebben.

 

Daarom is het belangrijk om een overzicht te houden van de populatie toename en hoe ze zich verplaatsen in het reservaat. Je helpt mee in dit onderzoek, identificeert en houdt informatie bij van elke olifant en zijn familie. Je leert ze ook spotten aan de hand van afdrukken en andere patronen.

 

Anti-stroperij patrouilles

 

Stroperij van wilde dieren is een grote uitdaging voor de natuurbescherming in Botswana. Als vrijwilliger help je bij de strijd tegen stroperij in het Tuli gebied. Je gaat er bijvoorbeeld samen met het lokale personeel op uit om de strikken te verwijderen uit het reservaat.

 

Zo hebben vrijwilligers in 2017 zo’n 1500 strikken verwijderd in Botswana alleen. We zien een afname in het aantal strikken en een toename van de hoeveelheid wilde dieren in de laatste jaren. We hopen dat dit een positieve trend blijft op de lange termijn maar er is nog steeds heel wat hulp nodig om stroperij volledig de wereld uit te werken.

 

Er wordt niet verwacht dat je deelneemt aan patrouilles waar het risico loopt om de stropers op heterdaad te betrappen.

 

Waterbehoud

 

Water is schaars in het zuidelijk halfrond van Afrika, dus we zetten er alles op in om hier spaarzaam mee om te gaan.

 

Als vrijwilliger natuurbescherming en wilde dieren in Botswana, help je in het bouwen en herstellen van drinkplaatsen en regenwatertanks. Tijdens het regenseizoen vangt dit alles op waardoor er op de drogere momenten gebruik kan gemaakt worden van deze voorraad.

 

Onderzoeken

 

Het is geen eenvoudige taak om een goed overzicht houden van de verplaatsing van de wildlife, maar voorlopig slagen we hier vrij goed in. Tijdens jouw verblijf in Botswana help je bij de telling van vogels, krokodillen en leer je sporen te herkennen van de verschillende zoogdieren in het reservaat, om zo bij te houden welke dieren er huizen.

 

Momenteel doen we onderzoek naar alle baobab bomen in het reservaat en proberen we volledige vegetatie in te tekenen op de kaarten. Baobab bomen zijn ernstig bedreigd, dus het is van groot belang dat we weten welke bomen we kunnen beschermen.

Door deze onderzoeken te doen, leren we het gebied beter kennen waardoor we de biodiversiteit ook beter kunnen beschermen. Daarbovenop helpen we een betere natuurbescherming te ontwikkelen voor het hele centrale Tuli blok.

Wie zijn de partners op dit project?

We werken samen met het natuurreservaat in Botswana.

 

Het reservaat is eigendom van Dr. Helena Fitchat en Mrs. Judi Gounaris. Hun passie voor de wilde natuur en zijn fauna en flora is ongekend en het is dan ook een eer en een plezier om met hen samen te werken!


Waar in Botswana ga ik werken?

The Tuli Block

Tijdens jouw vrijwilligerswerk op het natuurbescherming project in Botswana, werk je in het natuurreservaat, vlak aan de grens met Zuid-Afrika.

 

Je verblijft langs de befaamde Limpopo rivier, in het midden van de wilde natuur, omgeven door een olifantenpopulatie, krokodillen die wachten op een prooi in de rivier en een kudde hyena’s die zitten te giechelen terwijl de leeuw zijn koninkrijk toe brult. Tuli is een prachtig deel van Afrika die je samen met Projects Abroad kunt ontdekken.

 

Het natuurreservaat heeft een rustieke look en geeft je het gevoel dat je werkelijk op safari bent. In de avond kun je de andere vrijwilligers beter leren kennen aan het kampvuur en tijdens de warmste dagen kun je ontspannen aan het zwembad!

 

Geniet met volle teugen van deze ervaring, maar vergeet niet dat je werkt in een natuurreservaat met wilde dieren. Alles wordt goed bewaakt en overzien door het lokale personeel, maar het is het niet toegelaten om het kamp te verlaten zonder een gekwalificeerde medewerker die jou in het park begeleidt.

LUCHTHAVEN TRANSPORT, VLUCHTEN EN VISUMS

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Botswana Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag in het natuurreservaat

Als vrijwilliger natuurbescherming in Botswana, werk je 5 tot 6 uur per dag. Jouw taken worden verdeeld in twee shifts:

 

  • Vier uur werk in de vroege ochtend, terwijl de temperaturen nog koel zijn
  • Twee uur of minder om de laatste taken te volbrengen in de late namiddag

 

In de ochtend help je het lokale personeel in het graven van drinkplaatsen, neem je deel aan anti-stroperij patrouilles of ga je verschillende dierensporen leren en helpen identificeren.

 

De temperaturen bereiken vlak na de middag een hoogtepunt, daarom is dit een goed moment om wat te eten, te slapen, af te koelen in het zwembad of ontspanningen te vinden in de schaduw.

 

In de late namiddag en vroege avond help je bij onderzoeken van dieren en vogels die hun laatste dorst lessen aan de drinkplaatsen. Het is ook mogelijk dat je nog meegaat op patrouilles om strikken te verwijderen.

 

Je verblijft in een tentenkamp samen met de andere vrijwilligers, die je in de avonden beter kunt leren kennen. Deel kennis uit, ga op leuke uitstapjes zoals wandelingen of safari's.

Volunteers from Projects Abroad are seen helping with landscaping jobs as part of their wildlife conservation work oppurtunity in Botswana.

Wat zijn de doelen en de impact van dit project?

Het doel van dit project is om de natuur te behouden en de wilde dieren te beschermen tegen verschillende bedreigingen waar ze meer en meer mee te maken krijgen.

 

Het reservaat is gelegen in Botswana, aan de grens met Zuid-Afrika en Zimbabwe. Hier krijgen ze helaas te maken met een afname in de populatie van de dieren. Dit komt door:

 

  • Aantasting door menselijke nederzettingen
  • Illegale jacht
  • Woestijnvorming
  • Landdegradatie (erosie, overstromingen,...)

 

Door onderzoek te doen van de verschillende diersoorten, bestrijding tegen erosie, bouwwerken, anti-stroperij patrouilles en het beschermen van alles wat leeft en groeit in de wildernis van Botswana.

 

De bedoeling is om het natuurreservaat geregistreerd te krijgen als officieel beschermd gebied, samen met de andere reservaten, nationale parken en natuurbehoud parken in de omgeving.

 

Door de krachten te bundelen met de andere reservaten en parken, kunnen we een grotere invloed uitoefenen en het belang van natuurbescherming in Botswana uit te lichten.

Word vrijwilliger, beleef een uniek avontuur en maak het mogelijk om dit doel te bereiken!

A group of Projects Abroad volunteers take part in an elephant identification activity during their wildlife conservation volunteer work in Botswana, South Africa.

Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat een tent delen met de andere vrijwilligers en stagiaires in het verblijfskamp van het Tuli Block natuurreservaat. Dit is de ideale manier om de andere vrijwilligers beter te leren kennen en samen het bushveld te verkennen. Er zijn gemeenschappelijke badkamers met warm, stromend water. Er is geen elektriciteit aanwezig maar er zijn laadstations op zonne-energie die tijdens de nacht voor licht zorgen.

 

De accommodatie is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig. De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.

 

Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Vrijwilligerswerk doen in Botswana is een kans om een totaal andere manier van leven te ontdekken. Je gaat in een wildlife reservaat verblijven waar je jezelf kunt omringen met de pracht en natuur van Afrika.


Je gaat het meeste van je tijd doorbrengen in het reservaat. Samen met gelijkgestemde vrijwilligers kun je jouw passie delen en samen een verschil maken.


Neem een pauze in de namiddag met een boek, in de schaduw van een acacia boom. In de avond kun je marshmallows eten aan het vuur en samen gezelschapsspellen spelen.


Je zult ook veel tijd doorbrengen op safaris waar je het Afrikaanse wildlife kunt spotten zoals neushoorns, olifanten en luipaarden.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners