Neem contact op
A newly hatched turtle crawls across the sand to reach the ocean in Mexico.

5 dingen die u kunt verwachten als u voor het eerst naar Mexico reist

Kom te weten wat u kunt tegenkomen en ervaren in Mexico

Door Isabel Silva | 22 juni 2020
Updated on 16 april 2024

De meeste mensen denken bij Mexico aan stranden, sombrero's, taco's en tequila. Maar Mexico is meer dan zijn stereotypen. Sterker nog, als u er nog niet bent geweest, vergeet dan alles wat u denkt te weten voordat u naar Mexico reist. Naast borden taco's en mariachi-bands wacht het ware Mexico op u.

Als dit de eerste keer is dat u naar Mexico reist, lees dan verder om een inzicht te krijgen in hoe het echt is. We durven te wedden dat u niet meer weg wilt als u Mexico eenmaal hebt ervaren!

1. Tijd is relatief

Een schilderachtig uitzicht op een gebouw in Guadalajara, Mexico.

Een van de eerste dingen die u zult merken in Mexico is dat tijd relatief is. Net als andere Latijns-Amerikaanse landen staan Mexicanen erom bekend dat ze altijd te laat komen. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen, maar u moet er rekening mee houden dat punctualiteit een heel flexibel begrip is!

Ze hebben zelfs een speciaal woord om dit fenomeen te beschrijven: "ahorita" beschrijft de tijd tussen "nu" en "ergens in de toekomst". Wat betekent het precies? Dat hangt ervan af! Het kan variëren van tien minuten tot twee uur of meer.

Net als de mensen houdt het openbaar vervoer zich niet aan een strikt schema. U kunt niet weten hoe lang u op de volgende bus moet wachten. Maar u hoeft niet te stressen. Neem plaats en geniet van de warme zon op uw gezicht terwijl u een heerlijke nieve de limón (citroenijs) eet terwijl u wacht. In het begin is het misschien een uitdaging, maar u zult snel wennen aan de Mexicaanse tijd!

En maak u geen zorgen - ons personeel is altijd op tijd.

2. Vriendelijkheid is een nationale eigenschap

Vrijwilligers en lokale Mexicaanse medewerkers werken samen voor de gemeenschap in een opvangcentrum voor migranten.

Als er iets is dat de Mexicaanse voorliefde voor laat komen kan verslaan, dan is het wel hun vriendelijkheid.

Het is een nationale eigenschap. Als u met Mexicanen bent, bent u met familie. Zelfs als ze u net hebben ontmoet, behandelen ze u als een oude vriend en nodigen ze u bij hen thuis uit voor een maaltijd (ze pronken graag met hun eten en kookkunsten!) Als u hier bent als vrijwilliger, zal uw gastmoeder u mijo/mija (mijn zoon/dochter) noemen, terwijl nieuwe vrienden die u maakt u overal zullen uitnodigen om u de stad te laten zien. Het is onmogelijk om Mexico te bezoeken en niet te vertrekken zonder een nieuwe familie!

Hun warme persoonlijkheden kunnen in het begin als te veel aanvoelen, maar maak u geen zorgen. Ze proberen niet iets van u te krijgen, zo zijn ze gewoon. Mexicanen hechten veel belang aan solidariteit en het is belangrijk voor hun volk om samen te staan, zowel tijdens de dagelijkse strijd als bij rampen zoals de aardbevingen in Mexico-Stad in 1985 en 2017. Ze zullen u zo goed mogelijk helpen, wat er ook gebeurt, en altijd met een glimlach op hun gezicht.

3. Een land vol contrasten

Een lokale man rijdt paard in Mexico, vergezeld door zijn honden.

Mexico is ongelooflijk divers, en dit komt tot uiting in elk aspect van het dagelijks leven. Meer dan 50 inheemse groepen noemen Mexico hun thuis en ze spreken meer dan 60 inheemse talen. Het land werd vroeger gekoloniseerd door Spanje en de Spaanse invloed is nog steeds aanwezig, samen met een zeer sterke moderne invloed vanuit Amerika.

Het contrast is ook duidelijk als het gaat om economische gelijkheid. Ongeveer 42% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Tegelijkertijd is een van de rijkste mensen op aarde Mexicaans. Als u door een stad als Guadalajara loopt, loopt u over prachtige geplaveide straten, en net om de hoek vindt u een straat waar vuilnis op de stoep ligt.

De diversiteit van Mexico strekt zich uit tot de landschappen. De stranden staan bekend om het heldere water en de zachte golven, en terwijl u ligt te zonnebaden op het zand, bent u slechts enkele uren verwijderd van een jungle en een woestijn aan de andere kant.

Combineer al het bovenstaande en u zult al snel de verscheidenheid van het Mexicaanse eten, de verschillende accenten en zelfs de mensen begrijpen. Verplaats u van het noorden naar het zuiden en u waant zich in een compleet ander land!

4. Mexicaans eten is meer dan taco's

Een traditioneel ontbijt van rode chilaquiles en bonen in Mexico.

Ik weet zeker dat ik het niet over taco's hoef te hebben. Ze zijn wereldwijd enorm populair en in Mexico kan alles een taco worden; u heeft alleen een tortilla nodig!

De lokale keuken gaat echter veel verder dan taco's. Mexicaans eten is zelfs zo divers dat het in 2010 door UNESCO werd uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Elke staat heeft een traditioneel gerecht, en elk gerecht is uniek. Het eten in het zuiden is bijvoorbeeld sterk beïnvloed door de Maya-gastronomie.

Maïs, chili en bonen vormen de basis van de Mexicaanse gastronomie. U zult versteld staan als u ontdekt hoe deze ingrediënten kunnen worden gemengd en omgetoverd tot verschillende gerechten met levendige smaken die in uw mond exploderen en uw hart verwarmen.

En maak u klaar om de hitte te voelen. Mexicanen voegen overal pittige sauzen en chilipoeder aan toe: fruit, snacks, soep, vlees, snoep, ijs... als ik alles zeg, bedoel ik ook alles! Als u de voorkeur geeft aan mildere smaken, wees dan voorzichtig en vraag of wat u eet heet is.

Extra tip: Als Mexicanen zeggen "deze saus is niet zo pittig", bedenk dan gewoon dat ze oordelen volgens hun eigen normen, die misschien anders zijn dan wat u gewend bent!

5. Is het veilig om naar Mexico te reizen?

Een groep vrijwilligers in Mexico neemt samen een foto voordat ze deelnemen aan een voedselprogramma.

U heeft waarschijnlijk gehoord over de problemen van Mexico met drugskartels en veiligheid. Als u zich echter afvraagt of het veilig is om naar Mexico te reizen, is het korte antwoord ja.

Toeristische gebieden zijn veilig en de meest problematische gebieden liggen meestal in de periferie. Het beste wat u kunt doen is navraag doen bij de plaatselijke bevolking om er zeker van te zijn dat de plek die u wilt bezoeken veilig is. Vergeet niet om alert te blijven, zoals u in elk land zou doen dat u niet kent.

Onze medewerkers zijn altijd beschikbaar om advies te geven als u op zoek bent naar de veiligste en beste plekken om te reizen in Mexico tijdens het weekend, of voor of na uw project.

Deel dit artikel

Vergeet niet om dit door te vertellen en laat ons ook weten wat je ervan vindt op Facebook en Twitter!

Meer weten over onze projecten in Mexico?

Onze Project Experts zijn er om u te helpen de beste oplossing voor u te vinden. Neem contact met ons op:

049 779 99 09

Onze partners