You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk op het voeding project in Zuid-Afrika

Overzicht
Project overzicht
 • Waar: Kaapstad
 • Type projecten: Voeding project
 • Jouw rol binnen dit project: Als vrijwilliger help je met gezondheidscontroles en educatieve activiteiten om het bewustzijn van gezonde voeding in achtergestelde gemeenschappen te verhogen
 • Accommodatie: Bij een gastgezin
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 2 weken
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder

Als vrijwilliger op het voeding project krijg je de kans om meer bewustzijn te creëren rond het belang van voeding en om praktische, waardevolle ervaring op te doen. Het project richt zich op verschillende gemeenschappen in de omgeving van Kaapstad. Het voeding project focust zich op het verbeteren van de voeding in achtergestelde wijken in de townships. In deze wijken is het aantal mensen met een niet-overdraagbare aandoening, zoals diabetes, obesitas en een hoge bloeddruk, erg hoog. Daarnaast is er een groot aantal HIV/AIDS patiënten en mensen met tuberculose. Door het bevorderen van gezonde voeding en het uitvoeren van assessments, screenings en workshops, help je diegenen die getroffen worden door deze problemen. Er is voor deze mensen maar beperkt toegang tot medische zorg en zij kunnen veel baat hebben door enkel al het veranderen van hun eetpatroon.

Om aan dit project te kunnen deelnemen is geen specifieke ervaring vereist. Het enige wat belangrijk is, is dat je geïnteresseerd bent om een gezonde levensstijl te promoten en een zichtbaar verschil wilt maken in de gemeenschap waarin je werkt. Dit project is ideaal als tussenjaar, carrière break of als deel van je vakantie. Dit project is ook interessant voor studenten die voeding en dieetkunde studeren en graag ervaring op willen doen.

Dit project is met name gericht op de gemeenschap en er wordt dan ook geen klinisch werk verricht. Het project wordt full time begeleid door een gekwalificeerde diëtist. Lees meer gedetailleerde informatie over de doelstellingen van onze projecten in het South Africa Nutrition Management Plan.

Jouw rol als vrijwilliger op het voeding project in Zuid-Afrika

Vrijwilligerswerk voeding project Zuid-Afrika

Tijdens het voeding project ben je betrokken bij verschillende activiteiten op verschillende locaties in Kaapstad. De kinderen binnen de gemeenschap hebben vaak overgewicht of zijn juist ondervoed. Wekelijkse werkzaamheden kunnen bestaan uit:

 • Klaarmaken van een gezonde maaltijd voor de kinderen en jongeren die de surflessen volgen
 • Afleveren van ingrediënten voor gezonde maaltijden bij zorgcentra
 • Houden van workshops over gezonde voeding voor groepen volwassenen
 • Assisteren bij gezondheidscontroles, zoals bijhouden van het BMI, bloeddrukmetingen en bloedsuikermetingen bij patiënten en groepen in de gemeenschap
 • Wanneer nodig kun je gevraagd worden individuele consulten te geven. Dit gebeurt altijd samen met een supervisor en met toestemming van de patiënt.
 • Het monitoren van de fysieke groei van de kinderen bij onze partner zorgcentra binnen de sociale projecten 
 • Planten en onderhouden van een groenten- en kruidentuin
 • Educatief promotiemateriaal maken
 • Workshops houden binnen lokale scholen en buurtcentra om kinderen, personeel en ouders beter voor te lichten over gezonde voeding, met als doel het aantal gevallen van ondervoeding en obesitas terug te dringen,
Eens per week wordt er een bezoek gebracht aan Where Rainbows Meet, waar we werken met een groep chronisch zieke patiënten. Er wordt een workshop gehouden en een sportles gegeven. Eens per maand krijgen alle deze patiënten een gezondheidscontrole om de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk in de gaten te houden. Ook wordt de lengte en het gewicht van de patiënten opgenomen. Vrijwilligers gaan ook regelmatig naar een vrouwengroep in Village Heights waar zij voorlichting geven en een sportles organiseren.

Aan het begin van elk kwartaal organiseren we evenementen in de gemeenschap om het voeding project te promoten. Elk evenement focust zich op het belang van een gezonde voeding en levensstijl. Voorbeelden van deze evenementen zijn sportcompetities of kookwedstrijden. 

Je wordt tijdens dit project begeleid door een medewerker van Projects Abroad, die zich fulltime met dit project bezig houdt en een gekwalificeerd diëtist is. 

Jouw verblijf in Zuid-Afrika

Als vrijwilliger in Zuid-Afrika verblijf je bij een lokaal gastgezin in de buurt van je project. Het gastgezin heet je welkom in hun huis en laat je kennis maken met de Zuid-Afrikaanse cultuur.

In de avonden en weekenden ben je meestal vrij en kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen door te klikken op  Land informatie.

South Africa Nutrition Management Plan Stage
Jongerenreizen Campaign 2018

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲