You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk op het voeding project in Zuid-Afrika

Overzicht
Project overzicht
 • Waar: Kaapstad
 • Type projecten: Voeding project
 • Jouw rol binnen dit project: Als vrijwilliger help je met het uitdelen van voedzame maaltijden en doe je mee met educatieve activiteiten om het bewustzijn van gezonde voeding in achtergestelde gemeenschappen te verhogen
 • Accommodatie: Bij een gastgezin
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 2 weken
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder

Als vrijwilliger op het voeding project krijg je de kans om meer bewustzijn te creëren rond het belang van voeding en om praktische, waardevolle ervaring op te doen. Het project is gevestigd in Muizenberg, Kaapstad (waar ons surf project ook gevestigd is). Het voeding project focust zich op het verbeteren van de voeding in achtergestelde wijken in de townships. Deze wijken worden blootgesteld aan tal van hygiëne gerelateerde ziekten, een gebrek aan medische zorg en heeft een groot aantal HIV/AIDS patiënten. Door het uitdelen van voedzame maaltijden en het uitvoeren van assessments, screenings en workshops, help je diegenen die getroffen worden door deze problemen.

Om aan dit project te kunnen deelnemen is geen specifieke ervaring vereist. Het enige wat belangrijk is, is dat je geïnteresseerd bent om een gezonde levensstijl te promoten en een zichtbaar verschil wilt maken in de gemeenschap waarin je werkt. Dit project is ideaal als tussenjaar, carrière break of als deel van je vakantie. Dit project is ook interessant voor studenten die geneeskunde willen studeren en graag ervaring willen opdoen in een ander medische gebied.

Lees meer gedetailleerde informatie over de doelstellingen van onze projecten in het 

Tijdens het voeding project ben je betrokken bij verschillende activiteiten op verschillende locaties in Kaapstad. Je bent voornamelijk bezig bij het surf project. De kinderen die de surflessen bijwonen hebben vaak overgewicht of zijn ondervoed. Dagelijkse werkzaamheden bestaan uit:

 • Klaarmaken van een gezonde maaltijd voor de kinderen en jongeren die de surflessen volgen
 • Organiseren en spelen van educatieve activiteiten en spelletjes met de kinderen
 • Planten en onderhouden van de groentetuin
 • Runnen van een inloop kliniek voor voorbijgangers in Muizenberg
 • Creëren van gezonde recepten
 • Educatief promotiemateriaal klaarmaken
 • Bijhouden van marketing projecten op social media

Naast de dagelijkse werkzaamheden help je ook mee met een aantal wekelijkse en maandelijkse activiteiten in samenwerking met onze partner organisaties. Elke week reis je af naar opvangcentra voor kinderen tussen de 1 en 5 jaar oud om maaltijden te bezorgen en de zorgverleners een workshop te geven over het bereiden van gezonde maaltijden. De kinderen in deze opvangcentra ontvangen geen voedzame maaltijden en lopen daarom risico op dwerggroei. De groenten worden aangekocht bij een van onze partner organisaties en op deze manier hopen we dat de kinderen dagelijks kunnen profiteren van een gezonde maaltijd.

Andere wekelijkse werkzaamheden bestaan uit het bezoeken van ‘Where Rainbows Meet’ waar je advies geeft aan de bezoekers van hun counseling bijeenkomsten. De mensen die deze bijeenkomsten bijwonen, hebben meestal ziektes zoal HIV, tuberculose en andere niet-overdraagbare ziektes. Zij hebben jouw hulp en specifieke voedingsadviezen hard nodig. Een betere voeding kan hun leven drastisch verbeteren. Je kunt ook deelnemen aan voeding workshops bij een andere organisatie in Vrygrond. Hier kun je mee doen aan yoga, Zumba en wandel sessies met leden van de gemeenschap.

Elke maand werken we samen met een aantal vrouwen van ‘Where Rainbows Meet’ om actieplannen voor een betere voeding te realiseren. De gezondheid van elke deelnemer zal geëvalueerd worden op basis van hun gewicht, lengte, BMI, bloedsuiker en bloeddruk. Zij zullen je ook informeren over hun huidige voedingsgewoontes. Op deze manier kan jij hen vervolgens adviseren en een beter dieetplan voor hen opstellen. Je zal in de Village Heights township ook gezinnen helpen met het bouwen van hun eigen moestuinen. Je kunt hierbij advies geven over welke groenten en fruit zij het beste kunnen planten.

Aan het begin van elk kwartaal organiseren we evenementen in de gemeenschap om het voeding project binnen Muizenberg te promoten. Elk evenement focust zich op het belang van een gezonde voeding en levensstijl. Voorbeelden van deze evenementen zijn sportcompetities of kookwedstrijden.

Gedurende jouw tijd bij het voeding project word je begeleid door een gekwalificeerde diëtist die part time werkt. Dagen waarop de diëtist niet werkt op het project, zal het werk aan jou toegewezen worden en wordt je begeleid door een Projects Abroad coördinator. 

Jouw verblijf in Zuid-Afrika

Als vrijwilliger in Zuid-Afrika verblijf je bij een lokaal gastgezin in de buurt van je project. Het gastgezin heet je welkom in hun huis en laat je kennis maken met de Zuid-Afrikaanse cultuur.

In de avonden en weekenden ben je meestal vrij en kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen door te klikken op  Land informatie.

Alle vrijwilligers die deelnemen aan een vrijwilligersproject of intensieve taalcursus in Zuid-Afrika krijgen ook de mogelijkheid om na afloop 7 extra dagen deel te nemen aan het Natuurbehoud project - Afrikaanse Bush. Vrijwilligers die deze extra week boeken, worden gevraagd op een maandag voor 15:00 uur aan te komen in Polokwane en een week later na de middag weer te vertrekken. Zo kan de wisseling van vrijwilligers in één dag worden gedaan.

South Africa Nutrition Management Plan Stage

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲